Auteur

Shai Guttman

Shai is geboren in het Orwelliaanse jaar 1984. Misschien dat hij daarom een bijna perverse belangstelling voor geheimen heeft. De studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam lag voor de hand vanwege zijn fascinatie voor 'hoge politiek'.

Daarna was het toch echt tijd om de machinekamer van de dagelijkse politieke realiteit van binnenuit te zien. Zeven jaar in Den Haag en Brussel als politiek adviseur volgden. Nu gaat Shai voor FTM op zoek naar de belangen achter onze data-economie. En naar de werkelijkheid achter mooie woorden.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
3
2017

Je bankafschriften zijn binnenkort goud waard

77
Shai Guttman

Shai Guttman

We willen absoluut niet dat bedrijven in onze bankafschriften gaan neuzen om er geld aan te verdienen. Dat werd wel duidelijk toen ING in 2014 een proef aankondigde waarbij de bank betalingsgedrag van klanten wilde gebruiken voor gerichte advertenties. Toch gaat dit binnenkort misschien alsnog gebeuren. Hoe zit dat?

Zijn techgiganten te machtig geworden?

Interview
76
Shai Guttman

Shai Guttman

De megaboete die de Europese Commissie heeft opgelegd aan Google is een goede eerste stap om de macht van grote internetbedrijven te temmen. Toch moet het opbreken van Google als laatste optie op tafel blijven liggen, zo stelt de Californische hoogleraar Jonathan Taplin. Redacteur Shai Guttman sprak met hem: ‘Dit is het begin van een bredere beweging.’

Hoe Facebook via de Ierse overheid Europese wetgeving mee bepaalt

49
Shai Guttman

Shai Guttman

De Ierse regering is al jaren hard bezig om van steden als Dublin en Cork ware tech-hubs te maken. In de hoofdstad wemelt het van de bedrijven als Facebook, Google en Amazon. Maar hoe ver gaat de Ierse overheid om de tech-giganten binnenboord te houden? En wat voor effect heeft dat op bijvoorbeeld de Europese privacywetten?