Auteur

Stijn van Gils

Stijn (1987) wil de wereld vanuit verschillende perspectieven belichten. Hij focust op voedselproductie, wetenschappelijk onderzoek en alle verbanden daartussen.
Voor Follow the Money probeert hij in kaart te brengen welke belangen er spelen bij de productie van eten. Wie verdient er uiteindelijk geld aan een krop sla? Zorgen veranderingen in het voedselgebruik ervoor dat Nederland er anders uit gaat zien? Hoe kan voedselonderzoek het eerlijkst worden vormgegeven? Suggesties en opmerkingen zijn trouwens meer dan welkom.
Hij studeerde bos- en natuurbeheer. Eerst mbo, toen hbo en daarna aan een universiteit. Nu verricht hij promotieonderzoek in Wageningen, waar hij onderzoekt hoe organische stof in de bodem planten en hun vijanden, zoals bladluizen, beïnvloedt. Daarnaast is hij freelancejournalist en columnist bij Resource, het universiteitsblad van Wageningen.
In zijn vrije tijd loopt hij hard. Twee keer liep hij een marathon. Snelste tijd: 3 uur, 27 minuten en 57 seconden. Dat moet sneller kunnen.

www.stijnvangils.nl

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
28
2017

Subsidie voor nepvlees: investering in de toekomst of verkapte staatssteun?

20
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Samen met bedrijven als Unilever werkt de universiteit van Wageningen aan nieuwe vleesvervangers die nog meer op echt vlees lijken. Er worden miljoenensubsidies voor verstrekt, maar kleinere concurrenten voelen zich benadeeld: zij hádden al zoiets ontwikkeld. En nu komt het geld toch weer bij grote ondernemingen terecht.

Waarom echt diervriendelijk varkensvlees maar niet doorbreekt

37
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Stalbranden, ziektes en schokkende beelden van dieren in slachthuizen – de samenleving snakt naar diervriendelijker varkensvlees. Ook veel varkenshouders willen dat. Waarom komt echte verandering maar niet van de grond?

Zo produceer je écht diervriendelijke eieren

13
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Vier ondernemers met een totaal andere achtergrond willen de pluimveesector radicaal vernieuwen. Eieren produceren op een manier die diervriendelijk, duurzaam én winstgevend is.

Gaat de concurrentie bij bio-supers ten koste van de kwaliteit?

24
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Ook biologische producten worden nu zo goedkoop mogelijk aangeboden. Volgens betrokkenen leidt die concurrentiestrijd tot slechtere producten. Follow the Money nam de proef op de som en vergeleek een aantal bio-producten. De verschillen blijken groot.

'Gezonde mensen voeden hun dierentuin'

Video
17
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Moeten we wel westers eten? Medisch ethicus en onderzoeker Erwin Kompanje vindt van niet. Hartproblemen en overgewicht zette hem aan zijn levensstijl om te gooien. ‘Ik eet nu vooral planten en voel me weer uitstekend.’ Hoop dat de rest van Nederland hem volgt heeft Kompanje niet. ‘De macht van grote voedselbedrijven is te groot.’

Overheidswebsite meldde onterecht dat minder-zoutdeal werd gehaald

21
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Nederlanders eten te veel zout. Om daar iets aan te veranderen, zet de overheid vol in op afspraken met fabrikanten. Maar de uitvoering van die afspraken loopt veelal achter op schema. Nu blijkt ook ‘het grootste succesverhaal’ op een overheidssite niet helemaal te kloppen, zo ontdekte Foodwatch. De belangenorganisatie wil aangepast beleid.

Biologische sector vreest macht grote supermarkten

17
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Het aanbod van biologisch voedsel neemt toe. Ondertussen proberen supermarkten biologische producten zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Een deel van de sector ziet die ontwikkeling met angst en beven tegemoet: volgens betrokkenen dreigt de sector in dezelfde systeemfout te vervallen als de gangbare landbouw.

'Verbod op gentech brengt levens in gevaar'

134
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Genetische manipulatie is niet eng, maar noodzakelijk om de wereld te voeden. Dat zeggen wetenschapsjournalist Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd in hun nieuwe documentaire 'Well Fed'. 'Als je zegt dat gentech te gevaarlijk is, dan moet je ook het mes verbieden.'

Smakelijk behapbare technologie, of toch zelf koken?

Video
24
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Welke innovaties en technieken zitten eigenlijk in ons eten? Voedingstechnoloog Wouter de Heij is daar duidelijk over: ‘Veel minder dan zou kunnen.’ De door Rosanne Hertzberger geprezen E-nummers vindt hij ouderwets: ‘waarom zou je die gebruiken als dat niet nodig is?’ Follow the Money bezocht zijn bedrijf.

Maakt moderne landbouw onze voeding ongezond?

Video
35
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Is ons eten net zo gezond als vroeger? Boer Arnold van Woerkom is er duidelijk over: 'nee, het voedt niet meer.' Volgens de doorgewinterde agrariër worden onze groenten veel te eenzijdig bemest. Follow the Money bezocht zijn boerderij.

Wetenschappers zien nog geen medicijn tegen wereldwijde ‘Trump-trend’

Interview
174
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Een grote groep wetenschappers is de anti-wetenschappelijke tendens in de wereld beu. Eind april voerden zij actie tegen de oprukkende feitenvrijheid. Maar is het werkelijk zo slecht gesteld met het gezag van de wetenschap? En heeft de academische wereld dat dan ook niet een beetje aan zichzelf te danken? Follow the Money sprak met één van de initiatiefnemers: hoogleraar Maarten Frens.

De miljoenensteun die niemand écht gelukkig maakt

11
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Bijna 40 procent van het totale Europese budget gaat nu naar de landbouw. Boeren, natuurbeschermers, deskundigen, de regering: allerlei belanghebbenden in Nederland vinden eigenlijk dat deze 60 miljard voortaan op een andere manier besteed moet worden. Op dit moment evalueert de Europese Commissie het beleid. Nederland heeft haar lobbylijnen vast uitgezet.

Lezersenquête: dit gaan we doen met jullie reacties

Opinie
28
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Een paar weken terug vroegen we onze lezers hoe we onze site beter kunnen maken. Wat blijkt: jullie zijn overwegend tevreden over ons, maar achter de mooie cijfers zitten ook keiharde verbeterpunten. Onze journalistiek is trouwens ook nog niet duurzaam veilig gesteld. Daar gaan we wat aan doen.

Groningen eensgezind tegen NAM? Dus niet!

7
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Niet bevingsschade, maar de manier waarop schade wordt afgehandeld maakt Groningers boos en cynisch. Bij sommigen overheerst de kwestie hun hele leven, blijkt uit een symposium over gaswinningsgerelateerde schade aan huizen. Op straat klinkt echter een ander geluid.

Waarom melk en knoflookextract geen officiële bestrijdingsmiddelen mogen zijn

6
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Het is begrijpelijk dat chemische bestrijdingsmiddelen een ingewikkeld toelatingstraject hebben. Maar voor iets natuurlijks als ‘knoflookextract’ geldt dezelfde gecompliceerde procedure. Hoe kan dat? En wat is er aan te doen?

‘Touwtrekken en sjoemelen is de norm op zee’

Interview
8
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis kent grote gebreken. Maar, als dit keurmerk niet te vertrouwen is, wat moet je als consument dan wél eten? Een gesprek met Greenpeace-campagneleider Tom Grijsen.

Voedselbeleid: de verschillen tussen standpunten en stemgedrag

18
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Er is een grote kans dat het in de verhitte verkiezingsdebatten dit jaar niet al teveel over voedselbeleid gaat. Toch laten de standpunten over de voedselagenda prachtig zien hoe politieke partijen van elkaar verschillen en hoe partijprogramma’s en stemgedrag van elkaar afwijken. Een inventarisatie.

‘Zonder Roundup is er risico op voedselschaarste’

Interview
42
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Een nieuw burgerinitiatief vraagt de Europese Commissie om onkruidverdelger Roundup te verbieden. ‘Goed idee,’ zegt GroenLinks. ‘Beetje laat,’ vindt het CDA. FTM voelde beide partijen aan de tand.

Wat kost zo’n stroomstoring nou eigenlijk?

12
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Gisterochtend zaten ongeveer 360.000 huishoudens rond Amsterdam zonder stroom. Supermarkten werden minder bevoorraad, treinen reden niet en het overige verkeer liep vast. Is dat erg? FTM zocht uit wat deze stroomstoring ongeveer heeft gekost.

Nieuw hoofdstuk in steekspel rond onkruidverdelger Roundup

15
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Wetenschappelijk onderzoek suggereert een verband tussen de onkruidverdelger Roundup en leverziekten. Producent Monsanto is gefrustreerd en spreekt over ‘bad science’. Een nieuw hoofdstuk in de soap rond het bestrijdingsmiddel, een soap die symbool staat voor een veel grotere discussie: moeten alle pesticiden worden afgeschaft?

Echt betrouwbare wetenschap bekritiseert allereerst zichzelf

Opinie
10
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Het is voor de wetenschap niet constructief om de samenleving een gebrek aan vertrouwen te verwijten, zegt promovendus Stijn van Gils in een reactie op een artikel van twee KNAW-geleerden. 'Laat de wetenschap eerst eens wat kritischer naar zichzelf kijken.'

Na Albert Heijn moeten ook leveranciers gaan fuseren

8
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Het vers gefuseerde Ahold Delhaize is een onbetwiste marktleider in de Benelux. Leveranciers zien hun onderhandelingsmacht afnemen. Om niet weggevaagd te worden, kunnen ze beter zelf ook met een fusieplan komen, zeggen experts.

2016

Ook de economie wordt blij van hoge Airbnb-ratings

Opinie
1
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Met angst en beven bekeek Stijn van Gils de oprukkende scoresystemen op vergelijkingssites. Na enig nadenken vindt hij zijn eigen kritiek onterecht: eindelijk een potentieel recept tegen de ‘race to the bottom’.

Brede steun voor twijfelachtig minder-koeienplan [met updates]

1
Stijn van Gils

Stijn van Gils

De Tweede Kamer gaat waarschijnlijk akkoord met een mestplan dat grotendeels door bedrijven werd geschreven. Dat wil echter niet zeggen dat de Kamer er ook vertrouwen in heeft. Zelfs verantwoordelijk staatssecretaris Van Dam twijfelt aan de haalbaarheid van zijn eigen strategie.

Rabobank en FrieslandCampina dicteren Nederlands mestbeleid

7
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Nederland produceert te veel mest, dus staatssecretaris Van Dam wil nu minstens 175.000 koeien laten verdwijnen. De plannen ervoor rammelen echter en de kans dat de EU akkoord gaat is klein. Een reconstructie.

Trump-stemmer heeft gelijk: de samenleving is te ingewikkeld

Opinie
47
Stijn van Gils

Stijn van Gils

De verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president laat — na eerdere referenda over Oekraïne en Brexit — nog maar eens zien dat het menens is met de proteststem. Volgens Stijn van Gils moet de gevestigde politiek daar lessen uit trekken, ook in Nederland. De wereld moet eenvoudiger.

Chinese belastingbetaler helpt Wageningen met aardappel waar je niet dik van wordt

5
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Nu in ontwikkeling: een aardappel die je helpt afvallen. China betaalde mee aan het fundamentele onderzoek daarnaar. In Europa wilde niemand dat: te riskant. Ook onze overheid niet. Die doet pas mee als eerst het bedrijfsleven toehapt.

Gesponsorde melkhoogleraar pleit nog één keer voor meer zuivel

31
Stijn van Gils

Stijn van Gils

In zijn afscheidsrede betreurt hoogleraar Toon van Hooijdonk de afgenomen melkconsumptie in westerse landen. Melk levert namelijk belangrijke voedingsstoffen, betoogt hij. Dat Van Hooijdonk’s hoogleraarschap betaald wordt door de zuivelindustrie, blijft in het nieuwsbericht van Wageningen University onvermeld.