Auteur

The Investigative Desk

The Investigative Desk is een onafhankelijk onderzoekscollectief van gespecialiseerde journalisten dat zich richt op farmacie, tabak, levensmiddelen, defensie en energie. Door nationale en internationale samenwerkingen onderzoeken wij de interacties van multinationals met politici, ambtenaren en publieke instanties in Europa en daarbuiten. Onze publicaties verschijnen in verschillende nationale en internationale media.

Lees meer: https://investigativedesk.com/

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

Artikelen
3
2020

© Matthias Leuhof

Marlboro-fabrikant is slimmer dan de concurrentie (en de politiek)

30
The Investigative Desk

The Investigative Desk

Tabaksfabrikant Philip Morris voert in Nederland een uitgekiende lobby volgens een nauwgezet internationaal stappenplan. Het bedrijf lijkt de wereld tegen zich te hebben. Toch weet het nog altijd winst te maken, veelal aan regulering te ontsnappen en zijn voorsprong op de concurrentie te behouden. Hoe doet ’s werelds grootste tabaksfabrikant dat?

© Creative Commons

Tabaksonderzoek: vernietigen van zestien jaar aan bestuurlijk mailverkeer blijft onbestraft

22
The Investigative Desk

The Investigative Desk

Nadat de gemeente Zevenaar een Wob-verzoek ontving over haar contacten met tabaksfabrikant BAT, vernietigde ze de mailbox van haar oud-burgemeester. Mag niet, oordelen de rechter én de Raad van State. Toch blijven consequenties uit. Ten onrechte, meent archiefhoogleraar Charles Jeurgens: ‘De vernietiging is in strijd met de Archiefwet.’

Deze winkel verkoopt e-sigaretten in het centrum van Rotterdam.
© Peter Hilz / Hollandse Hoogte

VVD en tabakssector remmen rookakkoord

98
The Investigative Desk

The Investigative Desk

Aanschuiven aan de onderhandelingstafel mocht niet, maar toch wist de tabakssector strenge maatregelen tegen roken uit het Nationaal Preventieakkoord te houden. Via Kamer en coalitie vond de peukenlobby een luisterend oor in de VVD. Zo raakten accijnsverhogingen, neutrale verpakkingen en een verbod op uitstallen verzwakt of vertraagd.