Auteur

Thijs Jansen

Thijs Jansen is medeoprichter en directeur van Stichting Beroepseer (www.beroepseer.nl). Hij is ook als senior wetenschappelijk projectmedewerker verbonden aan Centrum Èthos (VU Amsterdam). 

Hij co-redigeerde / schreef een reeks boeken over beroepseer als Beroepszeer. Waarom Nederland niet goed werkt (2005), Beroepstrots (2009), Gezagsdragers (2012), Loonfatsoen (2014), Het alternatief voor de zorg. Humaniteit boven bureaucratie (2015), Goed werk voor Academici (2016) en Artikel 5: De beroepseer van de accountant (2017), Écht doen wat nodig is. Een pleidooi voor kleinschalige, effectieve jeugdhulp (2018). 

Hij doet empirisch onderzoek naar gezag van allerlei soorten gezagsdragers. Voorts is hij lid van de redactie van het tijdschrift Bestuurskunde en co-redigeerde daar de themanummers Ambtelijk vakmanschap (2014), De boze burger (2017) en Gezag in het lokaal bestuur.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
1
2021

Het toeslagenschandaal: wat is er loos met de ethiek van de ambtenaar

Opinie
70
Thijs Jansen & Hans Wilmink

Thijs Jansen & Hans Wilmink

De Toeslagenaffaire heeft één ding duidelijk gemaakt: ambtenaren hanteerden een keiharde aanpak van de van fraude verdachte ouders. Geen spatje mededogen. Klokkenluiders werden geloosd. Het kabinet wil dat ‘dergelijke problemen nooit meer gebeuren’. Topambtenaren en het demissionaire kabinet smeden nu revolutionaire plannen. Maar wat ging er mis met het ethisch besef van de ambtenaren?