Auteur

Jean Wanningen

Jean Wanningen (Weert, 1957) is een veelkleurige persoonlijkheid. Ging na ‘verkeerde’ studies bij een gerenommeerde investment bank werken en werd daar omgeschoold tot bedrijfseconoom. Hij stapte daarna over naar de venture capital branche waar cijfers voor hem het sluitstuk van de puzzel waren. De tent en de vent waren belangrijker in diens analyses en die aanpak legde zijn toenmalige werkgever geen, uhh, windeieren...

Tijdens deze periode deed hij ook de nodige ervaring op als lid van vele Raden van Commissarissen in zowel profit als non-profit sector. Hierna maakte hij de overstap naar het 'echte' bedrijfsleven als verantwoordelijke voor de uitrol van een internationale onderneming op het gebied van automatische locatiebepaling en mobiele data.

Nadat die onderneming op de kaart was gezet keerde Wanningen terug naar de financiële wereld met een eigen consultancy bureau op het gebied van Fusies en Overnames en Venture Capital. Hij heeft dit ruim vijftien jaar met veel plezier gedaan totdat hij een bericht in de krant las over een steunpakket van 109 miljard euro aan een landje met een BBP van (toen) slechts 220 miljard euro. Vanaf dat moment heeft de eurocrisis hem niet losgelaten.
Tussen 2011 en 2013 was hij als monetair econoom werkzaam in het hol van de leeuw: in Brussel om direct te ervaren hoe het daar aan toe ging. Vervolgens schreef hij zijn ervaringen op in het boek 'Het Eurobedrog'.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
152
2018

Verbijstering met vertraging: het Lehman-moment van Jean Wanningen

Opinie
97
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Jean Wanningen was tien jaar geleden als ondernemer werkzaam in de financiële sector toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging. Toch drong de ernst van de situatie niet direct tot hem door. Integendeel.

Hoeveel geld is er nu werkelijk naar Griekenland gegaan?

Analyse
69
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Griekenland kan sinds half augustus weer zelf geld lenen op de kapitaalmarkten. Dat heeft niet alleen meer tijd gekost dan verwacht, maar ook was er meer Europees geld nodig dan voorzien. Jean Wanningen zet op een rij om hoeveel het nu werkelijk gaat. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Gaan Frankrijk en Duitsland de toekomstige EMU bepalen?

Opinie
230
Jean Wanningen

Jean Wanningen

In zijn column analyseert Jean Wanningen het akkoord dat Frankrijk en Duitsland hebben gesloten over de toekomst van de eurozone. Nederland wordt volgens hem meegezogen in een transferunie waarover de bevolking zich nooit heeft kunnen uitspreken.

Rutte is het geheime wapen van Merkel tegen Macron

Opinie
10
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Dat de nieuwe Duitse regering het goed kan vinden met de Franse, betekent niet dat de Duitsers nu ineens ‘Frans’ denken over de eurozone. Volgens Jean Wanningen zet bondskanselier Angela Merkel premier Mark Rutte zelfs in om tegengas te geven aan de Europese ambities van Macron. De Franse president ontmoet Rutte vandaag in Nederland.

2017

De 5 vragen over de euro die de Raad van State had moeten stellen

Opinie
60
Jean Wanningen

Jean Wanningen

De Nederlandse regering heeft aan de Raad van State gevraagd haar te adviseren over de toekomst van de euro. Onlangs verscheen het uitgebreide rapport. Helaas heeft de Raad de belangrijkste vragen niet gesteld, vindt Jean Wanningen. Bijvoorbeeld: is de euro wel in ons belang? En welke risico’s lopen we eigenlijk?

De Europese trojka hielp de Griekse economie naar de filistijnen

Opinie
96
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Ruim 368 miljard euro: zoveel belastinggeld is er inmiddels via diverse bail-outs in de Griekse economie gestopt. Hoe werd al dat geld besteed? Vorige week verscheen het rapport van de Europese Rekenkamer over die vraag — en de conclusies liegen er niet om.

Waarom een Europees Monetair Fonds zo'n slecht idee is

Opinie
41
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Achter de Brusselse schermen wordt gewerkt aan de oprichting van een Europees Monetair Fonds, als alternatief voor het IMF. Met zo'n fonds zal de economie van de eurozone verder worden geïntegreerd. Jeroen Dijsselbloem steunt dat. Maar wat hebben wij aan nóg een gepolitiseerd Europees instituut?

Hoe lang gaat de belastingbetaler nog betalen voor de eurozone?

Opinie
57
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Onlangs onderzocht het Centraal Plan Bureau wat het monetaire beleid van ECB-president Mario Draghi heeft gedaan met de economie van de eurolanden. Conclusie: om de muntunie bijeen te houden, zullen landen als Duitsland en Nederland daarom moeten blijven bijspringen. Hoe lang nog? En wat gebeurt er als de ECB haar opkoopprogramma stopt?

Rapport Europese Commissie over 'verdieping van de muntunie' heeft diepgang van een surfplank

Opinie
78
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Op 31 mei 2017 publiceerde de Europese Commissie (EC) haar Reflection Paper. Een 40 pagina’s tellend rapport ‘ter verdieping van de Economische en Monetaire Unie’ dat past in de reeks die begon met het ‘Plan der Vijf Presidenten’ en het witboek over ‘De Toekomst van Europa’. Bedoeld als discussiestuk over de toekomst van de euro en de eurozone, roept het op tot een reactie. Jean Wanningen beantwoordt die oproep.

Zijn we beter af met de gulden? En zo ja, hoeveel beter?

80
Jean Wanningen

Jean Wanningen

De Volkskrant pakte het afgelopen weekend fors uit: de euro zou op zijn laatste benen lopen. Vier toekomstscenario’s voor Nederland passeerden vervolgens de revue. Een ervan werkt FTM hier nader uit. Stel: Nederland verlaat de euro. Welk effect zou een 'terug naar de gulden'-scenario op onze koopkracht kunnen hebben?

Red Europa, stop de euro

38
Jean Wanningen

Jean Wanningen

De chartale euro bestaat nu 15 jaar. Maar het enthousiasme over de munt houdt niet over. Na het Brexit-referendum klinkt steeds vaker de roep om het opgeven van de euro. Tegenstanders claimen dat de kosten daarvan schrikbarend hoog zullen zijn. Voorstanders beweren het tegenovergestelde. Wie heeft gelijk?

2016

Renzi heeft gegokt en verloren. Wat nu?

55
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Massaal was de opkomst van de Italiaanse kiezer bij het door hun premier Matteo Renzi uitgeschreven referendum over staatsrechtelijke hervormingen. En even massaal zeiden de Italianen ‘no’ tegen de hervormingsplannen. Wat betekent deze uitslag voor het land, haar wankele bankensector en de verhoudingen binnen de Europese Unie?

D-Day nadert voor Italiaanse premier

24
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Aanstaande zondag 4 december vindt in Italië een referendum plaats over diverse ingrijpende staatsrechtelijke hervormingen. De huidige Italiaanse premier, Matteo Renzi, heeft zijn politieke lot verbonden aan de uitslag van dit referendum. Kiezen de Italianen ‘nee,’ dan stapt hij op. Wat zijn de mogelijke gevolgen daarvan voor Italië en de rest van de eurozonelanden?

De euro: hoe we ons van die dwangbuis kunnen bevrijden

Opinie
110
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Politici blijven maar voortmodderen met de euro. Gevolg: economische stagnatie in Zuid-Europa, nieuwe zeepbellen in Nederland en Duitsland en toenemende verdeeldheid. Maar er is hoop: economen en beleidsmakers zijn het vaker eens over een nieuwe aanpak. Jean Wanningen legt uit hoe de euro met een doordacht ‘Maastricht 2.0’ kan overleven.

Topeconoom Stiglitz: red Europa, stop met de euro

47
Jean Wanningen

Jean Wanningen

De Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz stelt in zijn nieuwste boek dat de euro als gemeenschappelijke munt is mislukt. Maar wat is dan het alternatief? Hoofdredacteur Eric Smit en redacteur Jean Wanningen spraken met Stiglitz.

De financiële hogepriesters van de centrale banken weten het ook niet meer

81
Jean Wanningen

Jean Wanningen

De wereldeconomieën lijden al jaren onder zeer matige groeicijfers, met de eurozone als voorspelbaar dieptepunt. Van Tokio tot Washington en van Londen tot Frankfurt hebben centrale bankiers de afgelopen jaren geprobeerd om de deflatietendens tot stilstand te brengen. Tevergeefs. Rentes dalen gestaag, tot onder nul. Waar eindigt dit ongewisse monetaire avontuur?

Burgers hebben alle reden om boos te zijn

Opinie
163
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Als politici gouden bergen beloven, maar niet leveren, is het begrijpelijk dat burgers boos worden. Als daarnaast slechts een klein percentage van de bevolking profiteert van het Europese macro-economische beleid en de inkomensongelijkheid verder toeneemt, worden burgers nóg bozer. Hoe kan deze negatieve tendens doorbroken worden? FTM-redacteur Jean Wanningen geeft een aanzet om de discussie over dit heikele thema op gang te brengen. Het is een van de onderwerpen in zijn volgende boek.

'Italië heeft geen bankencrisis, maar een eurocrisis'

71
Jean Wanningen

Jean Wanningen

De Italiaanse premier Matteo Renzi, de Europese Commissie en de financiële markten wachten allemaal met spanning op de uitkomst van de ECB-stresstesten van de Italiaanse bankensector. Hoe erg zijn de Italiaanse banken ondergekapitaliseerd? Maar heeft Italië alleen een bankenprobleem of is er meer aan de hand?

Is de Italiaanse bankensector nog te redden?

35
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Het is nu erop of eronder voor de Italiaanse bankensector. Vóór 29 juli moeten de banken slagen voor de ECB-stresstest. Maar het is de vraag of dat gaat lukken. Daarom zoekt premier Renzi naarstig naar een oplossing.

Is het Italiaanse hemd nader dan de Europese rok?

81
Jean Wanningen

Jean Wanningen

De geplaagde Italiaanse premier Renzi lijkt te kiezen voor een harde confrontatie met Brussel. Naar verluidt wil hij voor tientallen miljarden euro’s staatssteun verlenen aan zijn noodlijdende bankensector. Daarmee riskeert Renzi ruzie met de Europese Commissie, die dergelijke staatssteun verbiedt. Waarom kiest hij deze weg? En is er nog een alternatief?

Matteo Renzi als de ezel van Buridan

36
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Het Italiaanse bankensysteem piept en kraakt al enige tijd. Om verdere financiële problemen te voorkomen, wil de Italiaanse premier Matteo Renzi een noodfonds oprichten om de banken te steunen. Maar staatssteun aan banken is verboden. Hoe redt Renzi zich uit dit dilemma?

Nieuwe patstelling dreigt na Spaanse verkiezingen

42
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Na de parlementsverkiezingen van vorig jaar december, die tot een politieke patstelling leidden, mochten de Spanjaarden gisteren weer stemmen. De uitslag wijkt echter niet veel af van de vorige. Wat nu? Voor de derde keer naar de stembus of kiezen de socialisten van de PSOE voor een moeizaam huwelijk met aartsrivaal Partido Popular?

Brexit: gaat de bulldog blaffen of bijten?

36
Jean Wanningen

Jean Wanningen

To Brexit or not to Brexit? Op 23 juni geeft het Britse volk antwoord op de vraag of het deel wil blijven uitmaken van de Europese Unie. Wat drijft de Britten? Waar komt hun sceptische houding tegen de Europese Unie vandaan en wat zijn de gevolgen als het inderdaad tot een afscheiding komt?

Juicht Dijsselbloem niet veel te vroeg over Griekenland?

Opinie
83
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Het getouwtrek over schuldverlichting of schuldkwijtschelding voor Griekenland gaat maar door. Intussen zullen de Grieken wel de volgende tranche van de derde ‘bail-out’ ontvangen. Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem is optimistisch over een oplossing voor de Grieken. Maar is dat optimisme wel terecht?

De 86 miljard vraag: blijft het IMF aan boord van het Griekse wrak?

54
Jean Wanningen

Jean Wanningen

De Grieken krijgen toch weer geld. Ruim tien miljard euro om precies te zijn, via het noodfonds ESM. Volgens de betrokken instellingen voldoet het land aan alle gestelde eisen. Rest alleen de grote vraag: blijft het IMF aan boord?

Pokerspel tussen Washington en Berlijn over Athene

17
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Morgen komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen om te praten over financiële hulp aan Griekenland. Makkelijk wordt het niet, want er speelt een serieus conflict met het IMF, de belangrijkste partner bij het oplossen van de crisis. Heikele punten daarbij zijn schuldkwijtschelding en het ‘primaire overschot’ op de lopende Griekse rekening. Een vooruitblik.

‘Enfant terrible’ van Eurogroep start volksbeweging om democratie te redden

89
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Als de Europese politieke en bestuurlijke elite niet snel gaat luisteren naar haar burgers, dan is het gedaan met de Europese Unie. Dat zegt de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, die daarom een pan-Europese volksbeweging is begonnen. Hoe zou een werkelijk democratisch bestuurd Europa er volgens hem uit moeten zien?

Franse protestbeweging Nuit Debout verspreidt zich razendsnel

75
Jean Wanningen

Jean Wanningen

April 2016. Dagen achtereen komen elke avond honderden, soms duizenden mensen samen op de Place de la République in Parijs om te protesteren tegen de gevestigde orde. Het bonte gezelschap, getooid met de naam Nuit Debout, heeft zich intussen vertakt naar heel het land en zelfs daarbuiten. Zullen de protestmanifestaties leiden tot een nieuwe politieke beweging?

Atlas torst wankelende Italiaanse bankensector op zijn schouders

14
Jean Wanningen

Jean Wanningen

Paniek in bankenland. Dit keer niet in Griekenland, maar in een ander mediterraan land: Italië. Een aantal Italiaanse banken voldoet niet aan de kapitaaleisen van de Europese Centrale Bank. Het is hun niet gelukt op een reguliere manier kapitaal aan te trekken. Tom Poes verzint een list.

Luidt één telefoongesprek het einde van de Europese trojka in?

47
Jean Wanningen

Jean Wanningen

In de Griekse schuldencrisis opereerde de trojka van de Europese Commissie (EC), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) tot dusver betrekkelijk eensgezind. Een uitgelekt transcript van de telefoongesprek tussen IMF-officials laat echter zien dat er veel licht zit tussen de opvattingen van het IMF enerzijds en die van ECB en EC anderzijds. Vallen de visies nog te verenigen?