Auteur

Frank Wijn

Frank Wijn (bouwjaar 1963) heeft van 1990 tot 2008 bij diverse (groot)banken in Nederland gewerkt. In zijn functies van accountmanager, manager tot regiodirecteur was hij altijd het aanspreekpunt voor zakelijke klanten. Eind 2007 is hij gestopt in het bankwezen, omdat de aanstormende complianceregels en de winstmaximalisatie voor de aandeelhouders de klantgedachte gingen verdringen.

Vanaf 2008 is hij zijn ervaring en kennis voor ondernemers gaan inzetten als zelfstandig ondernemer. Hij helpt zakelijke bankklanten te zien wat zij daadwérkelijk met hun bank hebben afgesproken in tegenstelling tot wat deze klanten dénken te hebben afgesproken.

Daarnaast geeft Frank accountantscursussen op bancair gebied, treedt hij regelmatig op als luchtig spreker bij ondernemersbijeenkomsten en geeft Frank gastcolleges op Hogescholen. Zijn scherpe kritiek op banken levert hem nogal eens de naam op van ‘bankbasher’. Frank zélf gaat liever voor de inhoudelijke discussie die hij ook graag met enige humor laadt.

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
16
2016

AFM speelt stommetje in derivatendossier

Opinie
14
Frank Wijn

Frank Wijn

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) steekt in reactie op een rapport van een extern adviesbureau over de problemen met rentederivaten de hand in eigen boezem: het toezicht is gebrekkig geweest. De toezichthouder wijst echter ook een deel van de kritiek ten onrechte van de hand, aldus Frank Wijn, en ze ontkent bovendien dat ze over informatie beschikte die ze wel degelijk in bezit had.

2015

Het trieste derivatenverhaal in 6 plaatjes

Opinie
10
Frank Wijn

Frank Wijn

Financieel adviseur Frank Wijn voert al jaren een kruistocht tegen rentederivaten in het MKB. Om zijn verhaal visueel kracht bij te zetten, dook hij in de beeldbank.

IJskoud

Opinie
13
Frank Wijn

Frank Wijn

Als MKB'er last krijgen met de bank over een rentederivaat is één, maar welke ondernemer houdt er rekening mee dat ook de rechtsbijstandsverzekeer je ijskoud laat stikken?

De trukendoos van de banken

Opinie
17
Frank Wijn

Frank Wijn

Banken hebben in 2014 recordboetes betaald, maar hebben ze ook wat geleerd van hun falen? Frank Wijn vindt van niet. En wéér is het MKB de dupe.

2014

Sportschoolhouder geknakt door renteswap (3)

Opinie
26
Frank Wijn

Frank Wijn

Het verhaal van sportschoolhouder Henk is in een treurige slotfase beland. Stom, stom, stom, voelt hij zich, dat hij zijn huisbankier blind vertrouwde. Met hard werken besluit hij te proberen het lot naar zijn hand te zetten. Daarmee volgt hij eerder zijn hart dan zijn verstand, oordeelt columnist Frank Wijn.

Sportschoolhouder geknakt door renteswap (2)

Opinie
13
Frank Wijn

Frank Wijn

Deel 2 van de schrijnende case die financieel adviseur Frank Wijn in zijn praktijk tegenkwam. In deel 1 beschreef hij hoe een sportschoolhouder werd genekt door de renteswap die zijn bank hem had aangesmeerd. In dit deel laat Wijn zien waarom de bank altijd aan het langste eind trekt als je niet oppast.

Terugroepactie BMW versus rentederivaten

Opinie
14
Frank Wijn

Frank Wijn

Columnist Frank Wijn trekt een parallel tussen een bankmedewerker die een MKB-er een renteswap verkoopt en een malafide autoverkoper die een klant een ondeugdelijke BMW aansmeert.

Bankiers van Bijzonder Beheer: 'ze bedoelen het goed'

Opinie
8
Frank Wijn

Frank Wijn

De afdelingen bijzonder beheer van banken blijven in toenemende mate de aandacht vragen van vele ondernemers, pers, politiek en toezicht. Columnist Frank Wijn denkt dat het een goed idee is als de bankiers hun wolfse mentaliteit wijzigen.

Sportschoolhouder geknakt door een renteswap

Opinie
70
Frank Wijn

Frank Wijn

Financieel adviseur Frank Wijn komt schrijnende gevallen tegen van MKB-ers die een renteswap afsloten. De gespierde sportschoolhouder Henk moest het afleggen tegen een bankier met een renteswap.

Het WK Rentederivaten

Opinie
5
Frank Wijn

Frank Wijn

Niemand komt op voor MKB'ers met rentederivaten. Columnist Frank Wijn bespreekt de tactieken van alle spelers in het rentederivaatdossier.

Om te janken

Opinie
7
Frank Wijn

Frank Wijn

Zijn ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die klagen over rente-swaps huilerige types? Frank Wijn meent van niet.

2013

De Nederlandsche Bank ligt niet te pitten.

Opinie
9
Frank Wijn

Frank Wijn

Als columnist Frank Wijn vertelt dat het niet DNB is die slaapt, maar wijzelf, wat zegt u dan?

'Meespelen met de grote jongens' of verrotte mentaliteit?

Opinie
1
Frank Wijn

Frank Wijn

Voormalig bankier Frank Wijn blikt op de Liborfraude van Rabobank terug. Het écht schokkende nieuws zat volgens hem in de reactie van een handelaar verpakt

Rentederivaten en politiek

Opinie
24
Frank Wijn

Frank Wijn

Minister Dijsselbloem weet nog niet wat hij met het probleem van de rentederivaten aan moet en wacht het rapport van de AFM af. Voormalig bankier Frank Wijn doet in de tussentijd een suggestie.

Banken en oliemaatschappijen dicteren de prijzen

Opinie
2
Frank Wijn

Frank Wijn

Waar de marges van het midden- en kleinbedrijf zwaar onder druk staan, drukken de banken hun hogere marges er gewoon door heen. Columnist Frank Wijn vergelijkt het met tanken in Frankrijk.

Banken, rentederivaten en zorgplicht

Opinie
4
Frank Wijn

Frank Wijn

De informatieverstrekking van banken aan MKB-ondernemingen bij de verkoop van rentederivaten schiet ernstig tekort. Columnist Frank Wijn roept het AFM op tot actie.