Auteur

Yourick Untied

Yourick Untied (1992) — spreek uit als 'n tiet — is een politicoloog gespecialiseerd in politieke economie. Al tijdens zijn master International Relations aan de Universiteit van Amsterdam interesseerde hij zich voor de weg van het geld. Zo onderzocht hij de machtsstructuren en geldstromen in de farmaceutische industrie.

Maar daar had Yourick zijn buik vol van en daarom duikt hij nu voor Follow the Money in de wondere wereld van voeding. Een wereld waarin grote bedrijven en producenten bepalen wat wij tot ons nemen. Yourick is niet bang om de ongezouten waarheid over de voedingssector op te schrijven en dat is dan ook terug te lezen in zijn artikelen.

——
Mail: yourick.untied@ftm.nl
Download PGP-sleutel | Fingerprint: 8B5B 4985 D21C 94DC

Volg deze auteur en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
15
2017

‘Bedrijven en ondernemers mogen zich realiseren hoe groot hun impact is’

Video
1
Yourick Untied

Yourick Untied

Een bijdrage leveren aan de verbetering en verduurzaming van ons economische systeem, en dan ook nog in een sector waar het vooral om uiterlijk en uitstraling draait. Geboren onderneemster Mayke Niestadt laat met Buck Agency zien dat het kan. FTM ging op bezoek.

Dit landje domineert de wereldwijde melkmarkt

2
Yourick Untied

Yourick Untied

Weinig prijzen schommelen zo heftig als de melkprijs. De reden daarvoor zit 'm in veel factoren, maar de opvallendste is wel dat één land aan de andere kant van de wereld een enorme invloed heeft: Nieuw-Zeeland. Hoe komt dat?

Fastned: Rijkswaterstaat laat marktwerking wel én niet aan de markt over

3
Yourick Untied

Yourick Untied

FTM heeft de twijfelachtige markt voor snellaadpalen langs de rijksweg in twee uitgebreide artikelen doorgelicht. Centraal in deze twee verhalen staat de grootste marktspeler, Fastned. Een reactie van Rijkswaterstaat (RWS), de facilitator en aanjager van de duurzamere markt, hielden we nog tegoed. Tot nu toe.

Fastned: de macht en onmacht van de duurzaam ondernemer

23
Yourick Untied

Yourick Untied

Het bedrijf Fastned, dat laadstations voor elektrische auto’s exploiteert, werd eerder al door FTM doorgelicht en de conclusie was niet mild. Niet alleen de cijfers laten een negatief beeld zien, ook de wijze waarop Fastned haar marktpositie heeft verworven verdient niet de schoonheidsprijs.

In hoeverre moeten bedrijven ons voedselbeleid bepalen?

31
Yourick Untied

Yourick Untied

Het Nederlandse voedselbeleid kenmerkt zich door afspraken tussen overheid en industrie. Ook op de eerste Nationale Voedseltop maakten de overheid en bedrijven een hoop vrijblijvende afspraken over verbetering van producten, duurzaamheid en milieu. Maar hoe pakt die vrijblijvendheid in de praktijk uit? FTM ging langs bij Nestlé en JOGG om hun visie te horen en kritiek op de publiek-private samenwerking te duiden.

Nationale Voedingstop blijkt feestje voedingsindustrie

24
Yourick Untied

Yourick Untied

De eerste Nationale Voedseltop was vooral het feestje van en voor de voedingsindustrie. De 150 'beslissers' van de voedselsector complimenteerden elkaar met het vooroplopen in de strijd voor gezonde en duurzaam geproduceerde voeding. Ze committeerden zich aan .... tja, aan wat eigenlijk? FTM was erbij en doet verslag.

Bruine kroeg verzuipt in tsunami van hipster-horeca

2
Yourick Untied

Yourick Untied

Na een ongezellige crisisperiode wordt er weer flink geld uitgegeven in de horeca. De omzet stijgt met recordcijfers. De sector is de laatste vijf jaar echter drastisch veranderd: het bruine café maakt steeds vaker plaats voor de hippe koffietent. Waar komt deze trend vandaan?

Gezelligheid hoeft niet zo gezond te zijn

7
Yourick Untied

Yourick Untied

Bij voeding gaat het niet zozeer om de voedingswaarde of de smaak, maar om de beleving. Redacteur Yourick Untied bezocht de Horecava in de Amsterdamse Rai en ging op zoek naar de met de mond beleden gezondheidsidealen.

Voedselonderwijs: maatschappelijk verantwoord of sluikreclame?

32
Yourick Untied

Yourick Untied

De overheid investeert miljoenen in programma’s voor voedselonderwijs. Deze bieden echter mogelijkheden voor bedrijven en belangenorganisaties om kinderen te bereiken tot in het klaslokaal. Helpen de programma’s kinderen bewuster met voeding om te gaan of is deze vorm van onderwijs gewoon moderne kindermarketing?

2016

Hoe grote bedrijven voedingseducatie dirigeren

11
Yourick Untied

Yourick Untied

De afspraken om kindermarketing voor voedselproducten te beperken, lijkt voedingsbedrijven voor een nieuwe uitdaging te stellen. Maar via de achterdeur van door de overheid mogelijk gemaakte ‘voedingseducatie’ weten ze de smaak van kinderen alsnog te beïnvloeden.

Hoe Red Bull een ongezond product een gezond imago geeft

4
Yourick Untied

Yourick Untied

Bij weinig bedrijven staat het imago zo haaks op het product als bij Red Bull. Het energiedrankje is enorm populair door de succesvolle sportmarketing van de fabrikant, maar er geldt een negatief voedingsadvies voor en artsen waarschuwen voor de effecten. Zou Max Verstappen eigenlijk wel Red Bull moeten drinken?

Oorlog om de duurzame waterfles

7
Yourick Untied

Yourick Untied

De markt voor de duurzame waterfles groeit explosief. Onderzoek van Follow the Money wijst echter uit dat achter de goede reputatie van de fles een keiharde concurrentiestrijd tussen de 'sociale' ondernemers schuil gaat. In dit watergevecht wordt vuil spel niet geschuwd.

Gelekte documenten Coca-Cola bevestigen angst voor suikertaks

4
Yourick Untied

Yourick Untied

Uitgelekte interne mails tussen medewerkers van Coca-Cola bieden een uniek inzicht in de wereldwijde lobbystrategie van de Amerikaanse multinational. De frisdrankgigant mengt zich actief in de voedingspolitiek, ook in Nederland, en probeert de wetgever de wind uit de zeilen te nemen door met eigen initiatieven te komen.

Liever Heinekenwater dan gemeentepils

7
Yourick Untied

Yourick Untied

De verkoop van 'bottled water' is de laatste jaren sterk gestegen. Dit terwijl Nederlands kraanwater van hoge kwaliteit is én allerlei projecten alternatieven bieden voor plastic flessen. Kortom: we worden geflest. Nederland trapt massaal in de marketing van machtige waterproducenten.

Een suikertaks, werkt dat nou eigenlijk?

13
Yourick Untied

Yourick Untied

Het zou dé manier zijn om overgewicht tegen te gaan: een speciale accijns op suikerhoudende frisdrank. In het buitenland is er inmiddels al aardig wat ervaring met deze maatregel opgedaan. Wat kan Nederland daarvan leren? En hoe groot is de kans dat de suikertaks ook bij ons wordt ingevoerd?