Lees hier alles over het nieuwe boek

 

 

Sywerts miljoenen - De jacht op het mondkapjesgoud

Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel maakten aan het begin van de coronacrisis indruk met hun stichting Hulptroepen Alliantie. Met de hulp van een groep vrijwilligers en bedrijven als Randstad en Coolblue bestreden ze het mondkapjestekort in Nederland. Ze deden het ‘om niet’, zeiden ze, ‘voor de zorghelden’.

De werkelijkheid bleek anders. In het geheim sloten ze een megadeal met de overheid waaraan ze 28 miljoen euro verdienden. De betalingen van honderden klanten sluisden ze naar een commerciële bv. Afnemers en zakelijk partners werden misleid, zelfs hun eigen medewerkers wisten nergens van. Toen de waarheid aan het licht kwam, trok het drietal een rookgordijn op.

Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen deden maandenlang onderzoek naar de Hulptroepen Alliantie. Aan de hand van gesprekken met vele tientallen insiders en talloze interne documenten vertellen ze voor het eerst het hele verhaal achter deze affaire – in een boek vol nieuwe onthullingen.

 

 

 

 

 

Jan-Hein Strop (1975) en Stefan Vermeulen (1983) werken als onderzoeksjournalist voor Follow the Money. Vanaf mei 2021 brachten ze in een reeks spraakmakende artikelen de mondkapjesaffaire rond de Hulptroepen aan het licht. Voor hun eerdere onderzoekswerk ontvingen ze verscheidene journalistieke prijzen.

 

 

 

Boekfragment Proloog

Pompende beats dreunen door het kantoor van de Hulptroepen Alliantie in Driebergen. Omdat iemand het licht razendsnel aan- en uitschakelt, lijkt het of ergens in de ruimte een stroboscoop staat. Sywert van Lienden en Bernd Damme staan in een hoek en zwaaien met hun handen in de lucht, min of meer op de maat van de muziek. Camille van Gestel slaat een paar meter verderop hard met de vlakke hand op een tafel. Bierflesjes en champagneglazen trillen mee.

Van de dertig medewerkers en vrijwilligers die eerder die avond naar het Hulptroepen Zomerfeest kwamen, is een handvol voor de afterparty gebleven. Zij horen de teksten van rappers Jay-Z en Kanye West door de zaal knallen: ‘So I ball so hard motherfuckers wanna fine me.’

 

Sywert, Bernd en Camille lachen naar de medewerker die hen filmt. Ze zijn euforisch.

 

Het zomerfeest van 2 juli 2020 begon in de tuin van de kantoor- villa. Onder twee zwarte partytenten spreken Sywert en Bernd het gezelschap toe. Ze benadrukken hoeveel de aanwezigen in de drie maanden daarvoor voor elkaar hebben gekregen. Vanuit het niets hebben ze een organisatie opgebouwd die zich heeft ingezet voor Nederland. Toen het coronavirus het land platlegde en in de zorg een ernstig tekort aan mondkapjes veroorzaakte, zijn de Hulptroe- pen bijgesprongen.

De aanwezigen op het feest gloeien van trots. Zonder uitzonde- ring vinden ze het gaaf dat ze erbij zijn, dat ze konden meewerken aan een initiatief dat de hemel is ingeprezen. Tientallen miljoenen mondkapjes haalden ze uit China, waarmee ze duizenden zorg- instellingen hebben geholpen. Medewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg konden veiliger werken. De Hulptroepen hebben mensenlevens gered.

 

Ze toonden daadkracht waar de publieke sector faalde. Hun private initiatief, gesteund door miljardenconcerns als Coolblue, Randstad en de KLM, versloeg de stroperige molens van de over- heid. Zij wisten de schaarste wél op te lossen. Het kwam Sywert, de opiniemaker die de laatste jaren de luwte had opgezocht, op kar- revrachten lof in de media te staan. In talkshows werd hij geïntro- duceerd als ‘chef mondkapjes’. In de krant en op de radio mocht hij uitleggen hoe hij het onwaarschijnlijke voor elkaar kreeg. Zijn Twittervolgers noemen hem een held.

 

Zo is hij in drie maanden tijd uitgegroeid tot de bekendste weldoener van Nederland. Bovendien doet hij het allemaal ‘om niet’. Stak er eerst zijn eigen spaargeld in, regelde belangeloos een luchtbrug met China, en zegde er zelfs zijn baan bij de gemeente Amsterdam voor op.

 

‘Wat indrukwekkend dat jullie dit met ons van de grond hebben gekregen,’ zegt Sywert tegen de feestende groep, ‘wat mooi dat we dit samen hebben bereikt.’ Wanneer hij met zijn twee compagnons op de foto gaat, volgt een daverend applaus. Terwijl een dj plaatjes draait, storten de aanwezigen zich op de barbecue. Vanwege hun tomeloze inzet voor het goede doel hebben ze dit feest verdiend. Voor hen is het een avond om nooit meer te vergeten: de afsluiting van een krankzinnige achtbaanrit.

 

Maar de drie oprichters hebben nog een reden om vrolijk te zijn, een reden die geen van de aanwezigen kent. Ze delen een geheim dat nooit naar buiten mag komen.

Lees verder Inklappen

‘Een woestmakende pageturner, op basis van een vakkundige en nauwgezette journalistieke reconstructie.’

BAS HAAN
ONDERZOEKSJOURNALIST, DE DEVENTER MOORDZAAK

‘Het verhaal over de zondeval van een dominee die ook koopman wilde zijn, en hoe een pandemie daar de voedingsbodem voor was. Prachtboek met veel onthullende details. Lezen!’

TIM HOFMAN
PRESENTATOR BOOS, JOURNALIST

‘Een ronduit geweldig boek waarin de schrijvers het smerige spel van het doortrapte mondkapjestrio Sywert, Bernd en Camille haarscherp uit de doeken doen.’

YOUP VAN ’T HEK
COLUMNIST NRC

Details

Paperback

14,3 x 21,5 cm

224 pagina’s

ISBN: 9789083196008

NUR: 320

Prijs: 22,50

Lees verder Inklappen
Uitgeverij

Follow the Money Publishing

Redactie: Willemijn Lindhout en Karin Spaink

Omslagontwerp: JanJaap Rypkema

Foto auteur: Niels Blekemolen

Beeldredactie: Lisa van Casand

Boekverzorging: Sander Pinkse

 

Sywerts miljoenen is voor boekhandelaren te bestellen via het CB:

Follow the Money Publishing

6254012

Lees verder Inklappen

Contact

Voor vragen, interviews met de auteur of recensie-exemplaren kun je contact opnemen met Sophie Stadhouders via sophie.stadhouders@ftm.nl