Dashboard online advertenties politieke partijen

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De campagnes daarvoor zijn inmiddels in volle gang, ook via advertenties op Facebook, Instagram, Google en YouTube. Hieronder zie je hoeveel geld de Nederlandse politieke partijen bij deze platforms hebben uitgeven sinds 22 augustus 2020.

Klik op de knop in het midden om de visualisatie te starten.

Ook de pagina's van individuele politici worden gebruikt om te adverteren op social media. Hieronder zie je de pagina's waar partijen het meeste advertentiegeld aan uitgaven.

Waar gaan de reclames van partijen over? Hieronder zie je de meest getoonde advertentie van elke partij in de afgelopen 7 dagen.

 

Het grote voordeel van online advertenties is dat je je advertenties kunt toespitsen op bepaalde doelgroepen. Hieronder kun je zien hoe partijen gebruikers targetten. Ook is te zien in welke mate de doelgroepen van partijen overeenkomen met diens kiezers tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2019.

Dit dashboard is gemaakt met de hulp van onderzoekers van de Universiteit van de Amsterdam. In november lanceerden zij hun eigen dashboard, waarin ze de online campagnes van partijen analyseren. Daarnaast ontving FTM hulp van studenten Communication and Multimedia design aan de Hogeschool van Amsterdam, bij het creëren van visualisaties.