Dossier

Associatieverdrag Oekraïne

Waarom is dit akkoord met Oekraïne zo belangrijk? Harde feiten lijken beperkt voorhanden, meningen domineren het debat. Daarom onderzoeken we in samenwerking met het Platform Authentieke Journalistiek de achtergronden van dit verdrag, wat het precies inhoudt en de mogelijke gevolgen ervan voor de EU, Nederland en vooral de Oekraïne zelf. Ook artikelen van andere auteurs worden in dit dossier opgenomen.

Volg dit dossier en blijf op de hoogte via e-mail

volg dit dossier
Artikelen
16
2017

© ANP / Bart Maat

De corrupte contrarevolutie in Oekraïne [interview]

28
Krijn Schramade

Krijn Schramade

Ondanks een reeks hervormingen na ‘Maidan’ stagneert de corruptiebestrijding in Oekraïne. Maar dat niet alleen: er vindt een contrarevolutie plaats door de corrupte kliek in Oekraïne die er alle belang bij heeft om de kleptocratie in stand te houden. Waarom helpt de EU Oekraïne eigenlijk nog, heeft dat zin? Een interview met de Oekraïense corruptiebestrijder Andrei Marusov.

2016

© ANP

Waarom er hoe dan ook een Europees verdrag met Oekraïne komt

12
Chris Aalberts

Chris Aalberts

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het associatieverdrag met Oekraïne. Een Nederlandse afwijzing van dat verdrag leidt voor ons land tot diplomatieke problemen binnen de EU, en het is niet vreemd dat premier Rutte dit wil voorkomen. Maar kan hij dat wel? En hoe groot is de kans dat Nederland dit verdrag tegenhoudt?

Een ‘nee’ tegen het Associatieverdrag is een ‘ja’ voor Europa én Oekraïne

Column
120
Eric Smit

Eric Smit

Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne van 6 april biedt een kans — hoe gering wellicht ook — om de heilloze politieke dadendrang van de Europese Unie af te remmen en daarmee de soliditeit van de unie in zijn huidige vorm te verstevigen. En hoe groot is de kans op vrede en economisch herstel voor Oekraïne zelf, als het land steeds verder in de westerse invloedssfeer wordt getrokken?

Hoe de overheid intern communiceert over het associatieverdrag met Oekraïne

5
Platform Authentieke Journalistiek

Platform Authentieke Journalistiek

De journalisten van Platform Authentieke Journalistiek belichten voor Follow the Money al enige maanden alle kanten van het associatieverdrag met Oekraïne. Nu hebben zij eindelijk de via een Wob-verzoek opgevraagde documenten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangen. Die willen ze onze lezers niet onthouden.

Maidanplein in Kiev
© MW2015

Hoe staat het met de mensenrechten in Oekraïne?

73
Platform Authentieke Journalistiek

Platform Authentieke Journalistiek

Lange tijd was het associatieakkoord ‘slechts een handelsverdrag,’ maar nu de PvdA, D66 en GroenLinks zich in de campagne rond het referendum mengen, komt er steeds meer nadruk op de politieke delen van het associatieverdrag. Bovenal zou het akkoord de democratie en de mensenrechten van Oekraïeners bevorderen. Het politieke gedeelte van het verdrag waaronder deze thema's vallen is al ondertekend in maart 2014. Iets meer dan twee jaar later stellen we daarom de vraag: Hoe staat het ervoor met de mensenrechtensituatie in Oekraïne?

Oekraïense boeren blokkeren de weg tijdens protesten in december 2015.

Wie profiteert er eigenlijk van het associatieakkoord met Oekraïne?

55
Platform Authentieke Journalistiek

Platform Authentieke Journalistiek

Platform Authentieke Journalistiek vroeg namens Follow the Money hoe Oekraïners denken over het associatieakkoord. Veel Oekraïeners zijn uitgesproken negatief over de economische kant van het Associatieakkoord. Europa beschermt haar markt met quota en hoge productstandaarden, waardoor een herstel van de Oekraïense economie moeilijk wordt. Oekraïense oligarchen gedijen echter een stuk beter op de afspraken met de EU. Ook voor Nederland is hier een rol weggelegd.

'De dekmantel van Geen Peil'

62
Gastauteur

Gastauteur

Wie de democratie hoog heeft zitten, en het oneens is met een handelsverdrag, moet het niet zoeken in een referendum, aldus economen Fred Pallada en Rob Rühl. Ook zien zij vooral voordelen van het verdrag met Oekraïne.

Oekraïne in het kruisvuur

18
Platform Authentieke Journalistiek

Platform Authentieke Journalistiek

Er wordt veel geschreven over de Russische invloed in Oekraïne. Minder aandacht is er voor de rol van de Verenigde Staten en haar bondgenoten in Europa. Onterecht volgens auteur Chris de Ploeg. Zo wordt onder meer duidelijk als we inzoomen op de positie van Jatsenjoek, de meest impopulaire premier die Oekraïne ooit heeft gehad. De positie van de premier wankelt al tijden, maar het zwaard is nog niet gevallen. Waarom niet? En hoe is Jatsenjoek eigenlijk op deze plek terecht gekomen?

'Het beleid van het IMF doet meer kwaad dan goed in Oekraïne'

14
Platform Authentieke Journalistiek

Platform Authentieke Journalistiek

Het Internationaal Monetair Fonds speelt een leidende rol in de grootschalige hervormingen in Oekraïne. Maar wat voor hervormingen zijn dit eigenlijk? Het IMF-recept in Oekraïne: bezuinigingen op sociale voorzieningen en het aantrekkelijk maken van het ondernemersklimaat. Ondertussen is met dank aan het Fonds eventuele toekomstige groei van Oekraïne al beloofd aan investeringsfondsen en is op het gebied van anti-corruptie het verkeerde doelwit gekozen.

© Solidarity Center 2014

Hoe vereiste hervormingen de Oekraïense mijnsteden tot wanhoop drijven

25
Platform Authentieke Journalistiek

Platform Authentieke Journalistiek

Hervormen is hét buzzword in de Oekraïense politiek. Onder supervisie van de EU en het IMF moet de regering van president Poroshenko een ongekend grote hoeveelheid hervormingen doorvoeren. De grootste kritiek op de Oekraïense regering is dat dit veel te langzaam gaat. Maar is dat wel zo? Wij zochten het uit aan de hand van de hervormingen in de kolenindustrie van Oekraïne.

‘EU neemt financiering Nederlands referendum GeenPeil onder de loep’

18
Apache

Apache

Er zijn aanwijzingen dat de Nederlandse campagne GeenPeil voor het referendum over het Europese Associatieverdrag met Oekraïne werd gefinancierd met geld van het Europese Parlement. De regelgeving verbiedt echter dat stichtingen dergelijke subsidies gebruiken voor campagnes voor verkiezingen of referenda. Het Europees Parlement onderzoekt nu of er sprake is van misbruik. Tot die ontdekking kwamen journalisten van het Belgische platform voor onderzoeksjournalistiek Apache.

Geopolitiek getouwtrek nekt economie Oekraïne

32
Platform Authentieke Journalistiek

Platform Authentieke Journalistiek

Het geopolitieke drama dat zich afspeelt in Oekraïne overschaduwt de enorme economische impact die het verdrag zal hebben. De handel met Rusland is ingestort en de Oekraïense industrie kan voorlopig de concurrentie met Europa niet aan. De kosten om dit op te vangen zijn enorm.

Lagarde (IMF) en de Oekraïense premier Jatsenjoek.

Europese Commissie voorspelt economische groei voor Oekraïne op basis van gedateerd onderzoek

167
Platform Authentieke Journalistiek

Platform Authentieke Journalistiek

De Europese Commissie en de voorstanders van het associatieverdrag met Oekraïne schermen allen met de positieve economische gevolgen die de overeenkomst tot gevolg zal hebben. Het probleem is alleen: ze kunnen het niet onderbouwen, zo blijkt uit onderzoek.

Wat zijn de feiten en achtergronden van het EU-associatieakkoord met Oekraïne?

Advertorial
0
Redactie

Redactie

De komende maanden onderzoeken wij op Follow the Money de achtergronden van dit verdrag, wat het precies inhoudt en wat de mogelijke gevolgen zijn voor zowel de EU, Nederland en met name Oekraïne zelf. Maak dit onderzoek mogelijk en steun de journalisten!

Op zoek naar de feiten en achtergronden van het EU-associatieakkoord met Oekraïne

70
Platform Authentieke Journalistiek

Platform Authentieke Journalistiek

Op 6 april spreken de Nederlanders zich in een referendum uit over het associatieakkoord tussen Oekraïne en de Europese Unie. Een ‘nee’-stem zou volgens EU-voorzitter Juncker desastreus zijn. Premier Mark Rutte voorspelt negatieve economische gevolgen bij afwijzing. Volgens initiatiefnemer GeenPeil zal Nederland juist miljarden verliezen en staat de Nederlandse democratie op het spel. Waarom is dit akkoord met Oekraïne zo belangrijk? Harde feiten lijken beperkt voorhanden, meningen domineren het debat. Daarom onderzoeken Bas van Beek, Sophia Beunder, Jilles Mast en Chris de Ploeg de komende maanden de achtergronden van dit verdrag, wat het precies inhoudt en de mogelijke gevolgen ervan voor de EU, Nederland en vooral de Oekraïne zelf.

2015

Associatie-overeenkomst met Oekraïne bevat grote politieke risico's

Column
61
Gastauteur

Gastauteur

Gastauteur Liesbeth van Herk stemt voor een referendum tegen de associatieovereenkomst met Oekraïne. Niet omdat ze vreest voor haar baan of belastinggeld, maar omdat we daardoor verzeild kunnen raken in conflicten door de onfrisse en levensgevaarlijke nationalistische politiek van een onwettige regering.