Dossier

Bijzonder Beheer

Tienduizenden ondernemers zijn ondergebracht bij de gevreesde afdeling Bijzonder Beheer, de ziekenboeg van de bank waar slechts een enkeling weer levend uitkomt. Ondernemers worden geconfronteerd  met stijgende rentelasten, extra aflossingen en accountantskosten. Resultaat: de ondernemer wordt niet beter, maar juist steeds zieker. De bank toont in deze situatie vaak weinig begrip voor de individuele ondernemer, de relatie met de bank is verziekt. Banken zijn de groeiende stapel probleemdossiers in sommige gevallen liever kwijt dan rijk, ook al leidt dat tot faillissement van de ondernemer en afboekingen bij de bank. Een nieuw bankschandaal lijkt geboren. Toezichthouder AFM onderzocht de praktijken van Bijzonder Beheer en ook de Tweede Kamer buigt zich over de kwestie.

artikelen
37
2019

Zo omzeilden Van Lanschot en de Rabobank hun zorgplicht

32
Thomas Bollen

Thomas Bollen

De rechtbank Amsterdam heeft de Hoge Raad gevraagd of banken hun uitstaande vorderingen zomaar mogen overdragen aan niet-banken. Na de kredietcrisis verkochten Nederlandse banken hun hypothecaire probleemportefeuilles aan agressieve private-equitypartijen uit het buitenland. Ongehinderd door de bijzondere zorgplicht rekenden die vervolgens af met de kredietnemers.

2017

Van Lanschot Bankiers voelt nog steeds het vuur van de financiële crisis

19
Eric Smit

Eric Smit

Het Brabantse Van Lanschot Bankiers wordt nog altijd achtervolgd door spoken uit het verleden. De manier waarop de privébank met zijn afdeling Bijzonder Beheer omsprong, leidde de afgelopen jaren al tot verschillende rechtszaken en gerechtelijke uitspraken. De bank zegt aan de winnende hand te zijn, maar de woedende ex-klanten claimen sinds vrijdag ook een zege.

Oprichters failliete start-up eisen miljoenen van Triodos Bank

24
Stefan Vermeulen

Stefan Vermeulen

Triodos is trots op haar status als duurzame bank — maar ook een duurzame bank verdedigt soms keihard haar financiële belangen. De oprichters van een gefailleerde Limburgse start-up sleuren Triodos voor de rechter: door een actie van de bank zou het bedrijf te gronde zijn gericht. De ondernemers schermen met een schadeclaim die kan oplopen tot 150 miljoen euro.

2016

Wil Rabobank iets té graag van haar slechte hypotheken af?

27
Stefan Vermeulen

Stefan Vermeulen

Rabobank is druk bezig haar hypotheekportefeuille in te krimpen. Klanten uit verschillende delen van het land zeggen nu tegen Follow the Money dat de bank ook nogal agressief optreedt tegen bestaande particuliere hypotheekklanten. 'Ik vraag me wel af of de bank dit allemaal zomaar mag.'

De Verleiders worden ‘serieus’ genomen

162
Eric Smit

Eric Smit

Het toneelgezelschap De Verleiders maakte naam met zijn voorstelling over de vastgoedfraude, maar timmert met de voorstelling ‘Door de bank genomen’ pas echt stevig aan de weg. Voor initiatiefnemer George van Houts is het meer dan een theaterproductie — het is een missie. En de missie heeft impact.

Achter ING Vesting Finance zit een Quote 500-incassobureau

17
Gastauteur

Gastauteur

'Kleine' zakelijke en particuliere klanten van ING Bank komen niet meteen terecht bij de gevreesde afdeling Bijzonder Beheer, maar worden zonder slag of stoot doorgezet naar ING Vesting Finance. Maar wie zit er eigenlijk achter deze club? Wat is haar mandaat en wie heeft aldaar de bankierseed afgelegd? Adviseur en voormalig bankdirecteur Folkert Fennema dook erin en deed een verrassende ontdekking.

De treurige werkelijkheid achter Rabo's feelgood-film over Bijzonder Beheer

29
Joris Heijn

Joris Heijn

Rabobank maakte een feelgood filmpje waarin vijf ondernemers vertellen over hun ervaring met de ziekenboeg van de bank, Bijzonder Beheer. 'Een realistisch beeld' noemt Rabo dat zelf. Maar nadere bestudering leert dat de bank ook heel wat verzwijgt over de ondernemers en dat niet alle geïnterviewden even tevreden zijn over de bank. Over een curator die jacht maakt op de bank en een ondernemer die zelf bij Bijzonder Beheer gewerkt blijkt te hebben.

2015

Praktijkvoorbeelden leren Bijzonder Beheer hoe het niet moet

Opinie
49
Gastauteur

Gastauteur

Bijzonder Beheer lijkt even geen hot issue, maar van vergeven en vergeten is geen sprake, blijkens het voornemen van het CDA een zwartboek te publiceren. Voormalig bankier Folkert Fennema komt alvast met wat recente afschrikwekkende en hopelijk voor banken leerzame voorbeelden uit de Bijzonder Beheer-praktijk.

Familie Ter Haar schoot zichzelf in voet met faillissement Oad

28
Joris Heijn

Joris Heijn

De familie Ter Haar heeft zichzelf buitenspel gezet door zelf het faillissement van Oad aan te vragen, uit angst dat de familiebestuurders zelf claims aan hun broek zouden krijgen. Nu de reisgroep failliet is, mag alleen de curator nog een zaak aanspannen tegen Rabobank, zo oordeelde de rechter woensdag. Er is geen inhoudelijk oordeel geveld over de handelswijze van Rabo's afdeling Bijzonder Beheer.

Rechter: Rabobank mag krediet niet per direct opzeggen

16
Joris Heijn

Joris Heijn

Rabobank is niet netjes omgegaan met ingenieursbureau Advistaal, zo heeft de rechter vorige week geoordeeld. De bank zegde een kredietlijn van 300.000 euro met onmiddellijke ingang op. Niet veel later ging Advistaal failliet. De curator wil dat Rabo daarom opdraait voor het half miljoen euro tekort in de boedel.

Wie is verantwoordelijk voor de ondergang van Oad?

62
Joris Heijn

Joris Heijn

De strijdende partijen smeten dinsdag met cijfers naar elkaar, maar er was vooral ook heel veel gekissebis tijdens de rechtszaak van de voormalige Oad-aandeelhouders tegen Rabobank. De familie Ter Haar houdt de afdeling bijzonder beheer van de bank verantwoordelijk voor het ten gronde gaan van hun reisbureau. Krijgen ze de 65 miljoen euro die ze claimen?

Vijf redenen waarom banken ondernemers in bijzonder beheer straffeloos kunnen pijnigen

36
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Banken zijn in staat ondernemers in bijzonder beheer genadeloos hard aan te pakken. Maar tot veel verzet leidt dat niet. Dit zijn de redenen dat banken straffeloos hun gang kunnen gaan.

Rabobank bijt in het stof na té hard terugslaan naar 'dreigende' ondernemer

9
Joris Heijn

Joris Heijn

Rabobank Sneek heeft te gemakkelijk het krediet opgezegd van een Friese vader en zoon, wier toon de bank niet beviel. Dat is het oordeel van de rechter. Want Rabo mocht de uitspraken van de sportschoolhouder wel als bedreigend ervaren, maar had daarom nog niet 'de rode kaart' mogen trekken.

Er is niks mis met Bijzonder Beheer. Echt niet!

Opinie
13
Gastauteur

Gastauteur

Voormalig bijzonder beheer-medewerker Michiel Werkman (ex-Rabo) kon zijn lach niet inhouden bij het lezen van de antwoorden van minister Jeroen Dijsselbloem over de 'ziekenboeg' van banken. In een gastcolumn legt Werkman uit wat er allemaal over het hoofd wordt gezien.

'Oorlogskas voor tuinders die Rabo willen aanpakken'

26
Joris Heijn

Joris Heijn

Tientallen tuinders zijn vorige week bij elkaar gekomen om hun leed te delen over de afdeling Bijzonder Beheer van de Rabobank. Volgens de Stichting Krediet Verdriet zijn buitenlandse investeerders bereid om geld te steken in rechtszaken van tuinders tegen hun ooit zo vertrouwde coöperatieve boerenleenbank. 'Wij zijn toch de bank? De bank moet bang zijn voor ons, niet wij voor de bank.'

Bankierseed: 'een stok om mee te slaan'.

11
Joris Heijn

Joris Heijn

Door de bankierseed kunnen bankmedewerkers sinds kort voor de tuchtrechter worden gesleept. Bij sommige bankiers van de afdelingen Bijzonder Beheer leeft de vrees dat ontevreden ondernemers daar misbruik van gaan maken. Maakt de bankierseed een schietschijf van ze? 'We zijn sitting ducks.'

Hoorzitting Bijzonder Beheer: 'Weg met al die Algemene Voorwaarden!'

16
Joris Heijn

Joris Heijn

De algemene bankvoorwaarden die banken onder meer het recht geven om rentes eenzijdig te verhogen, moeten er aan. Dat was de teneur bij veel sprekers bij de hoorzitting vanmorgen over Bijzonder Beheer. Tweede Kamerleden leken er wel oren naar te hebben.

Een harde confrontatie met de afdeling Bijzonder Beheer

26
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

ABN Amro plaatste de Britse IT-ondernemer Andy Haxby in Bijzonder Beheer – onterecht in zijn ogen. Hij moest en zou van de staatsbank zijn vastgoed verkopen, onder druk van dreigementen. Na een bikkelhard gevecht staat hij nog steeds overeind, maar niet zonder kleerscheuren. 'Het grootste probleem is dat de bank klachten niet serieus neemt en weigert fouten te herstellen.'

Strijdlustige vastgoedondernemer onderuit tegen afdeling bijzonder beheer ING

10
Joris Heijn

Joris Heijn

ING heeft van de rechter carte blanche gekregen om haar lening aan Jos van de Mortels Metroprop terug te eisen. Tot ongeloof van de strijdvaardige vastgoedman mag de bank ook een ongedekte swap met een negatieve waarde van 15 miljoen euro voortijdig beëindigen. 'Door die swap is Metroprop net een gevangene met een stalen bol aan zijn enkel.'

Bijzonder Beheer moet een sanatorium worden!

Opinie
20
Michiel Werkman

Michiel Werkman

Banken noemen het de ‘ziekenboeg’, maar ondernemers, adviseurs, accountants en advocaten spreken vaak van een ‘abattoir’. De aanpak van Bijzonder Beheer staat in de schijnwerpers. Op 16 april wijdt de Tweede Kamer er een hoorzitting aan. De banken lijken zich diep in te graven zoals recent ook in andere maatschappelijk gevoelige dossiers. Gastauteur Michiel Werkman vraagt zich af: is er nog hoop voor ondernemers?

Hulde aan de AFM en Het Financieele Dagblad!

Opinie
19
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Met Bijzonder Beheer is he-le-maal niets aan de hand, stelt de AFM terecht. Banken zijn nu eenmaal dol op het mkb, een ware goudmijn. Ze doen er álles aan ondernemingen weer gezond te maken. Herstel is immers een 'gezamenlijk' belang. Snapt u dat dan nog steeds niet?

Forse kritiek op AFM-rapport Bijzonder Beheer

26
Joris Heijn & Jan-Hein Strop

Joris Heijn & Jan-Hein Strop

Bijzonder Beheer-afdelingen van banken treffen geen onredelijke maatregelen jegens ondernemers, alleen de communicatie kan wat beter. Dat concludeert toezichthouder AFM in een vandaag gepresenteerd rapport, dat forse kritiek oplevert: 'Dit is een klap in het gezicht van het mkb.'

MKB schreeuwt om andere aanpak Bijzonder Beheer

Opinie
18
Gastauteur

Gastauteur

Volgens banken moeten MKB-ers tot wel vier maal meer kapitaal aanhouden bij probleemfinancieringen dan bij gewone kredietrisico’s. Daarmee rechtvaardigen zij de renteverhogingen voor bedrijven in Bijzonder Beheer. Die aanpak veroorzaak grote maatschappelijke schade. Dat moet anders, vindt gastauteur Michiel Werkman.

'Rabobank mede verantwoordelijk voor financiële nood MKB'

Opinie
20
Gastauteur

Gastauteur

Veel MKB ondernemers zijn de laatste jaren in Bijzonder Beheer terecht gekomen. Opvallend vaak is dat bij een Rabobank. Dat komt niet alleen door de recessie en hun grote marktaandeel. Nalatigheid bij de Rabobank is óók een belangrijke oorzaak, vindt oud-Rabobankier Michiel Werkman.

2014

De 'rogue bankers' van RBS: bijzonder beheer op z'n Brits

3
Joris Heijn

Joris Heijn

De afdeling Bijzonder beheer van Royal Bank of Scotland (RBS) lag vorig jaar zwaar onder vuur als gevolg van een rapport van ondernemer Lawrence Tomlinson. RBS paste na lang tegenstribbelen haar werkwijze aan, maar gaf Tomlinson als klant nog wel een trap na.

Een blik achter de gordijnen bij Rabo's Bijzonder Beheer

58
Joris Heijn

Joris Heijn

Oud-medewerkers bieden Follow the Money een onthullend kijkje achter de gordijnen bij Rabo's Bijzonder Beheer. 'Als arts kun je ook niet zeggen: ik heb zoveel patiënten, ik heb er maar een paar dood laten gaan.'

Rabo fileert Friese vishandelaar

32
Joris Heijn

Joris Heijn

Een Friese vishandelaar ligt in de clinch met ‘de bromberen van bijzonder beheer’. Houdt Rabo zich wel aan afspraken met een medecrediteur, de gemeente Wymbritseradeel?

Bankiers van Bijzonder Beheer: 'ze bedoelen het goed'

Opinie
8
Frank Wijn

Frank Wijn

De afdelingen bijzonder beheer van banken blijven in toenemende mate de aandacht vragen van vele ondernemers, pers, politiek en toezicht. Columnist Frank Wijn denkt dat het een goed idee is als de bankiers hun wolfse mentaliteit wijzigen.

’Denk niet dat de bank je vriend is’ [interview]

37
Gastauteur

Gastauteur

Banken willen bedrijven in Bijzonder Beheer helemaal niet beter maken volgens adviseur en oud-bankdirecteur Folkert Fennema. 'Als je eenmaal in Bijzonder Beheer zit, ga je alleen maar verder omlaag.'

Bijzonder beheer ING nekt koeien

25
Joris Heijn

Joris Heijn

Een gezonde kudde koeien werd in een jaar tijd gereduceerd tot een vermagerde en hongerige veestapel. Het is het gevolg van een conflict tussen hun eigenaar en de afdeling bijzonder beheer van ING. Een bank die nota bene deze week werd uitgeroepen tot meest duurzame in zijn soort.