Dossier

Coöperatie Rabobank

Rabobank gaat het coöperatieve roer radicaal omgooien. Lokale banken verliezen hun bankvergunning en twee van de vier belangrijkste besluitvormingsorganen verdwijnen. De ruim honderd losse coöperatieve Rabobanken gaan fuseren tot één centrale organisatie. Wat zijn de gevolgen daarvan voor de 'coöperatie Rabobank' en voor de lokale binding waar de bank zich altijd zo op voor staat? Wordt de coöperatie afgebroken, of maakt die juist een revival door? En wat is de rol van de toezichthouder in dit proces? Follow the Money doet er onderzoek naar, stelt kritische vragen en probeert een open gesprek over deze belangwekkende episode in de geschiedenis van deze bank op gang te helpen.

Volg dit dossier en blijf op de hoogte via e-mail

volg dit dossier
Artikelen
17
2016

© ANP/Koen van Weel

Wie beschermt Rabobank tegen Wiebe Draijer?

Column
37
Michiel Werkman

Michiel Werkman

De verbolgen reactie van Wiebe Draijer, ceo van de Rabobank, op het alsnog instemmen met het derivaten-herstelplan van de bank, roept sterke twijfels op over zijn leiderschap. Juist nu heeft Rabobank een sterke bestuurder nodig. Beschikt Draijer wel over de benodigde vaardigheden?

Gerlinde Silvis, verantwoordelijk voor duizenden Rabo-ontslagen, per direct weg

3
Joris Heijn

Joris Heijn

Gerlinde Silvis, die als human resources directeur een cruciale functie heeft in het schrappen van 12.000 banen bij Rabobank, is per direct teruggetreden. Het is in korte tijd al de derde topfunctie die vrijvalt bij de bank, nadat Carin Gorter eind december op het laatste moment afzag van een functie als risicobestuurder en commissaris Henk van Dalen vorige week aftrad omdat hij verdachte is in een corruptie-onderzoek. Silvis was het middelpunt van de bestuursruzie die in 2013 uitbrak, waarbij CFO Bert Bruggink een tijdlang weigerde de bestuursvergaderingen bij te wonen.

© ANP Robin van Lonkhuijsen

Wiebe Draijer wil vooruit, maar worstelt met verleden

19
Joris Heijn

Joris Heijn

Rabo-topman Wiebe Draijer heeft zin in de toekomst: na de monsterfusie van vorig jaar en na een eerste winststijging in jaren, moet zijn bank het komende jaar weer 'dichterbij de klant gaan staan'. Maar alle ambities ten spijt, lijkt de bank maar niet los te komen van de vastgoed- en derivatenproblemen uit het verleden. En de klant? Draijer heeft zich er bij neergelegd dat die steeds minder vaak zijn hypotheek bij Rabo afsluit.

Open brief aan Wiebe Draijer, CEO Rabobank

Column
11
Michiel Werkman

Michiel Werkman

Al jaren schrijft Michiel Werkman kritische columns over hoe Rabobank, zijn voormalige werkgever, omgaat met mkb-klanten. Vandaag pakt Werkman de koe bij de horens en richt zich direct tot de ceo van Rabo: Beste Wiebe, wáár blijft de volwassen dialoog zonder discutabele marketingcommunicatie? Waar blijven de echte oplossingen?

2015

Rabobank wijzigt koers onder valse vlag

Column
28
Michiel Werkman

Michiel Werkman

Rabobank-directeur Wiebe Draijer kondigde gisteren een scherpe koerswijziging aan voor zijn bank. Maar is het genoeg? In plaats van nu écht door te pakken en naar een beursgang te kijken, laat Draijer 'coöperatie' Rabobank onder valse vlag doorvaren, zegt oud-Rabobankier Michiel Werkman. De volgende koerswijziging zal niet lang op zich laten wachten.

Rabobank wil alles: winst verdubbelen, mensen ontslaan én tevredener klant

43
Joris Heijn

Joris Heijn

Én tevredener klanten, en twee keer zoveel winst maken op die klanten. Een kwart minder medewerkers, én honderden nieuwe 'contactpunten' openen. Rabo-topman Wiebe Draijer maakte woensdag een ingrijpende reorganisatie bekend, maar wil tegelijkertijd de ambities flink opschroeven.

'Rabobank en haar leden krijgen spijt van teloorgang autonome lokale banken'

71
Joris Heijn

Joris Heijn

Niet aandeelhouders, maar enkele duizenden leden stemmen vanavond over de grootste binnenlandse fusie van Nederland. Verspreid over ruim 100 zaaltjes, zullen leden van de onafhankelijke lokale Rabobanken een klap geven op de fusie, zo is de verwachting. Toch klinkt er ook kritiek: Rabo informeert haar overige twee miljoen leden nauwelijks over de veranderingen. 'Als je de bank opheft zonder je leden actief te benaderen, neem dan alsjeblieft het woord coöperatie niet telkens in de mond.'

Fusie lokale Rabobanken is er door, nu de bezuinigingen nog

9
Joris Heijn

Joris Heijn

Alle 1000 lokale Rabo-bestuurders en commissarissen hebben ingestemd met het opgeven van de zelfstandigheid van hun lokale bank. Vandaag en morgen spreekt de top van de bank over een nieuw heikel punt: de strategie voor de komende jaren en de onvermijdelijke verdere bezuinigingen.

Hoe Rabobank kalm voorsorteert op weg naar een beursnotering

Column
8
Michiel Werkman

Michiel Werkman

Snelle groei, achterblijvende reserve, beperkte houdbaarheid van het coöperatieve model: redenen te over voor Rabo om over een beursgang te denken. Stap voor stap heeft de 'aandeel in elkaar'-Rabobank daarvoor de geesten rijp gemaakt, is de indruk van oud-Rabo bankier Michiel Werkman.

Rabobank voelt de macht van Frankfurt

19
Joris Heijn

Joris Heijn

Het Rabo-hoofdkantoor was tientallen jaren gewend om toezicht te houden op de eigen zelfstandige banken. Na de Liborboete en het invoeren van het Europese bankentoezicht werd die praktijk in toenemende mate onhoudbaar. Rabo besloot haar 110 bankvergunningen in te leveren. Vrijwillig - of afgedwongen door de steeds assertiever optredende toezichthouders?

'Wat is de Rabobank eigenlijk? Één bank of 110 banken?'

45
Joris Heijn

Joris Heijn

De Rabobank is groter en groter gegroeid, zonder te beseffen wat dat voor consequenties had voor de ruim 100 lokale Rabo’s. Daarom moet de coöperatieve structuur van Rabo nu op de schop, zegt verantwoordelijk directeur Dirk Duijzer in een interview met Follow The Money. 'We zijn bezig met achterstallig onderhoud.'

‘Ik wil mijn Rabo terug’

169
Eric Smit

Eric Smit

De Friese melkveehouder Sjoerd Galema is een zeer betrokken lid van zijn Rabobank. Hij maakt zich ernstig zorgen over het voortbestaan van de coöperatie. 'Die bank is niet van de toezichthouders, die is van ons'.

Het definitieve einde van de coöperatie Rabobank?

80
Joris Heijn

Joris Heijn

Rabobank gaat het coöperatieve roer radicaal omgooien. Lokale Rabo-directeuren verliezen niet alleen hun bankvergunning, maar ook hun macht binnen Rabobank Nederland. De twee belangrijkste organen waarin de lokale banken de centrale Rabobank controleren, gaan verdwijnen, zo bevestigen ingewijden aan FTM. Wordt daarmee de coöperatie om zeep geholpen?

2014

Rabobank wil 'dicht bij gemeenschap blijven'

7
Robert Kosters

Robert Kosters

De door schandalen geplaagde Rabobank probeert met een nieuwe raad van bestuur het vertrouwen van de klant terug te winnen. Ondanks het sluiten van talloze lokale filialen en geldautomaten, denkt Rabobank de 'dichtbij-bank' van Nederland' te blijven.

Nieuwe clash tussen Rabo-hoofdkantoor en lokale banken

4
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

De strijd tussen de lokale Rabobanken en Utrecht is weer in volle gang. Reden: de beursnotering van Rabobank ledencertificaten. Vanwege de koersgevoeligheid krijgen lokale banken minder informatie van het hoofdkantoor en vrezen nu voor de coöperatieve samenwerking.

2013

Rabobank: terug naar de coöperatieve basis en opsplitsen

Column
11
Gastauteur

Gastauteur

'Het is tijd voor een radicale herbezinning op de structuur van de Rabobank', zegt Reinder Kuperus, telg uit een bekend Fries bankiersgeslacht. Hij pleit voor het opsplitsen van de zwaar gehavende Rabobank.

Rabobank: de kerktoren verdwijnt definitief uit zicht

18
Eric Smit

Eric Smit

De Rabobank was als coöperatie tegen de zwaarste crisis in tachtig jaar bestand, maar de coöperatieve ondernemingsvorm wordt onder druk van toezichthouders in hoog tempo onttakeld. 'Rabo wordt een franchise, net als McDonalds'.