Dossier

Corruptie bij politie en defensie

De aanbesteding (LAPV 2010) met betrekking tot de Nederlandse politievoertuigen blijft de politie achtervolgen. Het meerjarige contract omvatte maar liefst 12 á 13 duizend voertuigen ter waarde van circa 500 miljoen euro; desondanks was er maar één partij die inschreef op de tender. Het betrof het familiebedrijf Pon, importeur van onder meer Volkswagen. Het leidde de afgelopen jaren tot een niet aflatende stroom aan berichten over manipulatie en omkoping. Wat is er precies aan de hand?

[Illustratie: Leon Mussche]

volg dit dossier
Artikelen
19
2017

© Wikimedia Commons / M93

Justitie schikt voor 2 miljoen met Renault: wat voorafging

1
Dennis Mijnheer

Het openbaar ministerie maakte woensdag bekend dat het voor 2 miljoen schikt met Renault. De reden voor de zaak was omkoping van defensie-ambtenaar Jacques H. Follow the Money onthulde in 2014 hoe dat precies in zijn werk ging.

© Pixabay

Omkopingspraktijken Peugeot afgekocht voor 2 miljoen. Wie volgt?

3
Dennis Mijnheer

Na Volkswagen-importeur Pon heeft nu ook Peugeot een schikking weten te treffen in de omkoopschandalen rond het wagenpark van de politie en Defensie. En er staan meer verdachten te popelen om hun zonden af te kopen.

2016

© Wikimedia Commons

Corrupte auto-importeur Pon opnieuw in opspraak

2
Dennis Mijnheer

Het familieconcern Pon leek in oktober weer in rustiger vaarwater te komen door voor 12 miljoen euro te schikken in het slepende hoofdpijndossier over de corruptieaffaire rond de voertuigleveranties aan politie en defensie. Maar een nieuw fraudeschandaal dreigt.

Welk rammelend telraam hanteerde Justitie bij de schikking met Volkswagen-importeur Pon?

5
Dennis Mijnheer

Ruim een ton trok Volkswagen-importeur Pon uit voor het omkopen van Defensie- en politieambtenaren, die verantwoordelijk waren voor 's lands grootste wagenparken. Voordeel voor Pon volgens Justitie: 6 miljoen euro. Een schijntje voor zo'n miljoenenbedrijf. Zit daar geen luchtje aan? Follow the Money rekent het na.

© Leon Mussche

Corrupte Volkswagen-importeur komt er genadig van af

11
Dennis Mijnheer

Volkswagen-importeur Pon ontspringt voor 12 miljoen euro de dans in de grote omkoopaffaire rond het wagenpark van de politie. Zeven betrokken Pon-medewerkers krijgen nu een werkstraf aangeboden van 60 tot 120 uur. ‘Het is allemaal peanuts.’

Aanbestedingsaffaire politie lijkt Pon niet te raken

7
Dennis Mijnheer

De aanbestedingsprocedure van de nieuwe politievoertuigen dreigt te verzanden in ellenlange procedures. De enige die vooralsnog profiteert is hofleverancier annex Volkswagen-leverancier Pon, die ondanks een omkopingsaffaire aan het einde van de rit slechts één contractjaar verliest.

2015

Gas terug bij levering Volkswagens politie

15
Dennis Mijnheer

Dieselgate bereikt de Nederlandse politie, die vrijwel alleen maar Volkswagen rijdt. Ingewijden meldden Follow The Money dat VW importeur Pon de levering van politieauto's al gedeeltelijk heeft opgeschort. GroenLinks ziet Volkswagens zelfs helemaal niet meer zitten als politievoertuig.

Defensievakbond: rond nieuwe legerpickups is meer mis dan omkoping

29
Dennis Mijnheer

Het nieuwe Defensievoertuig Volkswagen Amarok staat vol in de belangstelling bij Justitie vanwege een omkopingsaffaire. De militaire vakbond VBM heeft nu twijfels over de kostenbesparingen, de inzetbaarheid van het materieel, de veilgheid en de invulling van het onderhoudscontract. 'Als aangetoond wordt dat er dealtjes zijn gesloten met Pon, dan is dat een manier om van het contract af te komen.'

Omkoopschandaal politie en defensie krijgt strafrechtelijk staartje

2
Dennis Mijnheer

De corruptie-affaire bij politie en defensie loopt níet met een sisser af. Het Openbaar Ministerie gaat twee politiemensen en vier defensie-ambtenaren strafrechtelijk vervolgen vanwege omkoping. Follow The Money dook eerder al in de subtiele omkopingspraktijken in de autowereld.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen bij aanbesteding politievoertuigen

14
Dennis Mijnheer

De corruptie-affaire rondom de aanbesteding van de Nederlandse politievoertuigen zorgde ervoor dat Ivo Opstelten het contract met Volkswagen-importeur Pon vorig jaar beëindigde. In de nieuwe aanbesteding krijgen nu meer partijen een kans om te leveren. Dit tot opluchting van voormalig leveranciers. Hun geduld wordt nog wel op de proef gesteld.

2014

Omkoopschandaal bij Defensie: Ambtenaar liet auto financieren door meerdere partijen

4
Dennis Mijnheer

Het omkoopschandaal rondom het wagenpark van Defensie blijkt dieper geworteld in de automotive sector dan gedacht. Follow The Money schreef eerder al dat Renault-dealer VKV de privé-auto van de geschorste Defensie-ambtenaar Jacques H. gedeeltelijk afloste. Nu blijkt dat hij nog veel meer 'sponsors' had.

Corruptie: Renault-dealer VKV betaalde lease Audi A5 defensie-ambtenaar

2
Dennis Mijnheer

Twee hoge officieren en twee burgermedewerkers van Defensie zijn geschorst vanwege mogelijke corruptie bij voertuigleveranties. Uit onderzoek van Follow The Money blijkt dat de hofleverancier van Renault een privé-auto afloste van de geschorste wagenparkbeheerder Jacques H.

Onderzoek naar corruptie-affaire bij de politie raakt op stoom

6
Dennis Mijnheer

De Nederlandse politietop heeft vijf inkopers geschorst waaronder de directeur Facility Management. Het politiekorps Amsterdam-Amstelland duikt regelmatig op in de dampende aanbestedingsaffaire rondom de Nederlandse politievoertuigen waar inkopers mogelijk zijn omgekocht.

Subtiele en minder subtiele corruptie in de autowereld

2
Dennis Mijnheer

De Rijksrecherche doet momenteel onderzoek naar omkoping van meerdere politiefunctionarissen in de geëscaleerde aanbestedingsaffaire rond de Nederlandse politievoertuigen. Ingewijden schetsen de ongegeneerde paai-en graaicultuur in de automotive-sector.

Omkoping politie-ambtenaren in aanbestedingsaffaire is 'freubelwerk' tenzij...

2
Dennis Mijnheer

In de aanbestedingsaffaire rondom de Nederlandse politieauto’s worden integriteitsschendingen van meerdere politiefunctionarissen onderzocht. Onderzoeksleider Maarten Schouten kwam in zijn onderzoek enkel ‘kruimeldingen’ tegen.

De omstreden aanbesteding van de Nederlandse politiewagens: wat er mis ging

11
Dennis Mijnheer

Follow The Money blikt met betrokkenen terug op de zeer omstreden aanbesteding van de politievoertuigen bij familiebedrijf Pon uit Leusden. 'Ze hebben de aanbesteding gestuurd'.

Aanbestedingsaffaire politievoertuigen leidt tot pijnlijke escalatie

8
Dennis Mijnheer

De aanbestedingsaffaire rond de Nederlandse politievoertuigen blijft de politie en Volkswagen-importeur Pon achtervolgen. Het corruptie-onderzoek is nu opgeschaald en de minister heeft besloten om het contract met Pon niet te verlengen. Een pijnlijke beslissing.

Aanbestedingsaffaire achtervolgt Pon en Politie

7
Dennis Mijnheer

De Tweede Kamer spreekt vandaag over de aanbestedingsaffaire rondom politievoertuigen. Het verdachte contract met Volkswagen-importeur Pon loopt nog een half jaar. Waar gaat het om?

2013

Inval bij Rabobank-dochter vanwege mogelijke corruptie bij Defensie-aanbesteding

29
Dennis Mijnheer

In mei heeft justitie een inval gedaan bij Rabobank-dochter Athlon Car Lease. Dit vanwege een onderzoek naar mogelijke corruptie rondom een wagenparkaanbesteding van Defensie. Het onderzoek leidde bij Athlon tot een exodus op directieniveau. Dat melden directe bronnen aan Follow The Money en vakblad Automotive.