Dossier

De huurlingen van defensie

Follow the Money doet onderzoek naar de privatisering van defensie door de Nederlandse overheid. Welke private partijen worden ingezet om militaire taken uit te voeren? Op welke schaal gebeurt dat? En wie houdt daar toezicht op? Om die vragen te beantwoorden worden huurlingen, bedrijven en militair juristen geïnterviewd en de geldstromen gevolgd.

Volg dit dossier en blijf op de hoogte via e-mail

volg dit dossier
Artikelen
7
2016

Private beveiliging van vrachtschepen is een juridisch mijnenveld

6
Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers

Een initiatiefwet van VVD en CDA moet een einde maken aan het inzetten van mariniers voor de beveiliging van vrachtschepen in internationale wateren. Het wetsvoorstel effent het pad voor bewaking van de Nederlandse handelsvloot door particuliere organisaties. Doet de overheid afstand van haar geweldsmonopolie?

Ook NAVO opgelicht door Supreme

10
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

Uit antwoorden op Kamervragen over de oplichting van het ministerie van Defensie door cateraar Supreme Group, blijkt dat ook de NAVO slachtoffer is geworden van dit bedrijf. Defensieminister Hennis bevestigt dat haar ministerie nog altijd zaken doet met Supreme, en dat er geen aangifte wordt gedaan.

© ANP/Koen van Weel

Defensie weigert openheid van zaken te geven over contracten Supreme

12
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

Begin deze maand berichtten Follow the Money en het VPRO-programma Bureau Buitenland beide over een fraudezaak die het ministerie van Defensie naar schatting miljoenen euro’s heeft gekost. De Nederlandse cateraar Supreme Group, die in de Verenigde Staten wegens identieke praktijken is veroordeeld en schuld heeft bekend, is in ons land niet vervolgd. Sterker nog, Defensie doet nog altijd zaken met dit bedrijf en toont zich hier weinig transparant over. FTM schetst de ontwikkelingen tot nu toe.

Defensie jarenlang getild door frauduleus bedrijf

14
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

Het ministerie van Defensie is jarenlang opgelicht door een bedrijf dat zich in dezelfde tijd in de VS schuldig heeft gemaakt aan fraude en daar ook voor veroordeeld is. Toch werkt het ministerie nog steeds met dit bedrijf samen. Waarom doet Defensie dit, en waarom komt het in Nederland niet tot een strafrechtelijk onderzoek?

Private piratenjagers drijven steeds verder af van Defensie

1
Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers

Het geweldsmonopolie van de Nederlandse staat is in gevaar. Door de passieve houding van de Nederlandse staat is de markt van private piratenjagers veranderd in een schimmige bedoening. Dieuwertje Kuijpers dook voor Follow the Money in de wereld van Vessel Protection Detachments en doet uitgebreid verslag.

Waarom zou je militaire taken uitbesteden?

7
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

Ons leger staat onder toezicht van onze overheid, zou je denken. Maar hoe zit dat nu Defensie steeds meer militaire taken aan marktpartijen overlaat? Follow the Money wilde weten waarom dat uitbesteden zo populair is bij Defensie, en vond drie antwoorden.

De huurlingen van Defensie, daar weten we te weinig van

7
Charlotte Waaijers

Charlotte Waaijers

Het recht om mensen neer te schieten vertrouwen we het liefst alleen de staat toe. Toch geeft de overheid het monopolie op geweld de laatste tien jaar steeds verder uit handen aan private bedrijven en huurlingen. Follow the Money zoekt uit wie de militaire taken van het leger overneemt, hoeveel geld zij daarmee verdienen en waarom het toezicht hierop tekort schiet.