Dossier

De schuldenindustrie

Honderdduizenden Nederlanders zitten in de schulden. Ze begonnen vaak met een kleine schuld, maar lopen vast in een systeem dat ze steeds verder in de problemen brengt. Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan. Daarmee komen we op het terrein van de deurwaarders, die namens hun opdrachtgevers executiemaatregelen mogen treffen: beslag leggen op loon, inboedel en bankrekeningen.

Follow the Money brengt in het dossier De Schuldenindustrie de markt in kaart, zoekt naar de perverse prikkels en onderzoekt waarom ondanks de roep om verandering de Haagse molens traag draaien. Er is weliswaar een Wetsvoorstel Vereenvoudiging Beslagvrije Voet ter bescherming van het bestaansminimum van schuldenaren maar inwerkingtreding is onlangs twee jaar uitgesteld. 

Lees meer

Volg dit dossier en blijf op de hoogte via e-mail

volg dit dossier
Artikelen
4
2019

© Katja Fred

Undercover bij het incassobureau dat zijn eigen klanten uitknijpt

65
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Hoe kan een incasso voor een huurachterstand van 300 euro oplopen tot een rekening van dik duizend euro voor de schuldeiser? Het Invorderingsbedrijf weet precies hoe dat moet. Follow the Money onderzoekt de praktijken van een incassobureau met onthullende resultaten. ‘Toen er weer een rekening kwam, dacht ik: hier klopt iets niet.’

© ANP Foto / Lex van Lieshout

Getergde deurwaarders buigen het hoofd voor druk toezichthouder

21
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Na stevige kritiek van de toezichthouder bijten de deurwaarders publiekelijk van zich af. Die toezichthouder zou zich voorlopig niet moeten bemoeien met de perverse prijsafspraken met opdrachtgevers die ten koste gaan van schuldenaren. Maar achter de grote woorden van de beroepsorganisatie gaat een andere realiteit schuil: publicitaire druk heeft achter de schermen geleid tot snelle actie.

© CC0 (Publiek domein)

Rotterdamse deurwaarder bracht volgens eigen beroepsorganisatie ten onrechte miljoenen euro’s in rekening

94
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Tienduizenden schuldenaren hebben ten onrechte in totaal miljoenen euro’s betaald aan deurwaarder Van den Bergh & Partners. Dat stelt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders in een tuchtprocedure bij de rechtbank Amsterdam. Getroffen zijn mensen die vaak al financieel in de knel zitten. Toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) doet onderzoek naar het kantoor.

Toezichthouder gaat perverse prijsafspraken van deurwaarders aanpakken

58
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Veel deurwaarderskantoren maken onwettige prijsafspraken met hun opdrachtgevers. Omdat de beroepsgroep zelf geen schoon schip maakt, zal waakhond Bureau Financieel Toezicht (BFT) binnenkort ingrijpen. Dat zegt Marijke Kaptein, directeur van het BFT, in een gesprek met Follow The Money. ‘De contracten zijn niet integer.’