Dossier

De woekerpolisaffaire

De woekerpolisaffaire is waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Decennia lang werden miljoenen burgers willens en wetens door (levens)verzekeraars misleid en benadeeld met zogenoemde beleggingsverzekeringen die we sinds 2006 beter kennen als woekerpolissen. Journalisten Jan Hein Strop en Eric Smit volgen de woekerpolisaffaire al vanaf het moment dat die uitbrak. In 2011 publiceerde Smit met de tot inkeer gekomen tussenpersoon René Graafsma het zelfhulpboek Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf? Het boek diende in 2011 als 'lesmateriaal' voor Kamerleden, maar die toonden zich niet de beste leerlingen. Graafsma en Smit riepen eind 2011 in een open brief in de Volkskrant de Kamer nog op om in actie te komen, maar dat mocht niet baten, de politiek wendde het hoofd af. De lobby van de verzekeraars en DNB had en heeft veel invloed in Den Haag. Het ministerie van Financiën heeft in deze kwestie vooral oog voor de belangen van de internationaal opererende verzekeraars, niet voor de belangen van burgers. De ellende met de beleggingsverzekeringen werd in 1994 al door experts voorzien. De overheid greep niet in en twintig jaar later - en vele tientallen miljarden euro aan schade verder - bevindt de inhoudelijke kennis van onze volksvertegenwoordigers zich nog steeds op een bedroevend laag niveau en laten zij zich nog steeds leiden door de belangen van de financiële sector. Hoewel de wereld om ons heen al jaren verschijnselen van woekerpolisvermoeidheid vertoont, zal Follow the Money deze affaire blijven volgen.

Volg dit dossier en blijf op de hoogte via e-mail

artikelen
28
2014

Help, de woekerpolisaffaire achtervolgt me!

Opinie
6
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

De woekerpolisaffaire is dood, dacht Jan-Hein Strop. Maar hij en een leger anderen vergisten zich schromelijk. Waarom is het tij gekeerd en wat hangt verzekeraars boven het hoofd?

Aegon compenseert deel schade woekerpolis Koersplan

4
Redactie

Redactie

Aegon past de schadevergoedingen aan voor klanten die in de jaren negentig een overlijdensrisicoverzekering hebben genomen en daarop te hoge premie's betaalden.

Nationale Nederlanden beoogt woekerpolisschade bij belastingbetaler te dumpen

13
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

ING gaat Nationale Nederlanden (NN) naar de beurs brengen, maar waarschuwt beleggers voor woekerpolisclaims. Als NN veroordeeld wordt tot schadevergoeding, bij wie overweegt het concern dan de schade van meer dan twee miljard euro neer te leggen? Schrik niet: bij u.

Kapitein Hoek 'heeft het fantastisch gedaan'

1
Robert Kosters

Robert Kosters

Het aangekondigde vervroegde vertrek van Delta Lloydvoorzitter Niek Hoek kwam onverwacht. Met de kleurrijke en immer strijdbare topman was het nooit saai rond Delta Lloyd.

'Het woekerpolisprobleem wordt witgewassen'

Opinie
5
Gastauteur

Gastauteur

Twee miljoen huishoudens verliezen dagelijks geld met hun beleggingsverzekeringen. Toezichthouder AFM wil dat verzekeraars nog dit jaar het probleem oplossen, maar volgens ontwoekerspecialist Hubrien Meijaard voltrekt zich nu een ongekende witwasactie.

Woekerwinsten - ja of nee?

7
Eric Smit

Eric Smit

Het Verbond van Verzekeraars stelt dat levensverzekeraars geen miljarden verdienen aan bestaande woekerpolissen, zoals FTM voorrekende. Ontwoekerspecialist Hubrien Meijaard zegt dat de rekensom wél klopt.

De woekerpolisparadox

6
Eric Smit

Eric Smit

Levensverzekeraars gaan gebukt onder het wantrouwen van hun woekerpolisklanten, maar ze kunnen er ook niet buiten.

2013

Woekerpolisaffaire Nationale Nederlanden gaat nieuwe fase in

0
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Nationale Nederlanden heeft opnieuw verlies geleden in een procedure bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Dat maakt de weg vrij voor een grote woekerpolisclaim - mogelijk met backup van een hedgefund - vanwege het verzwijgen van kosten van beleggingsverzekeringen.

Woekerpolisclaims tegen Nationale Nederlanden in gang gezet

1
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Een groep woekerpolishouders eist voor half augustus een schadevergoeding van Nationale Nederlanden. Als de verzekeraar niet betaalt, starten de polishouders massaal procedures. Dat zegt advocaat Adriaan de Gier, die de gedupeerden bijstaat.

De woekerpolisaffaire: wegstoppen is lastig

Opinie
4
Eric Smit

Eric Smit

Het Ministerie van Financiën wilde de woekerpolisaffaire dood laten bloeden, zo toonde onderzoek van RTL aan, maar het schandaal is weer springlevend.

Nieuwe woekerpolisclaim dreigt voor Nationale Nederlanden

9
Jan-Hein Strop

Jan-Hein Strop

Nationale Nederlanden wacht een potentiële claim van meer dan 2,5 miljard euro, vanwege het verzwijgen van kosten van beleggingsverzekeringen. Dat volgt uit een uitspraak van het Kifid, in handen van Follow The Money.

Woekerpoliserfenis blijft Aegon achtervolgen

5
Redactie

Redactie

Het opgewekte humeur van Aegon werd vrijdag ruw verstoord door het advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad inzake Koersplan: wéér een nederlaag.

2012

Errol Keyner slaat terug

Opinie
0
Errol Keyner

Errol Keyner

De adjunct-directeur van de VEB vindt dat Eric Smit een zwakke maag heeft en tikt hem nuancerend op de vingers.

Kotsen om Keyner

Opinie
0
Eric Smit

Eric Smit

Tot afschuw van FTM's Eric Smit prijst Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB, in een column Nederlandse verzekeraars aan als een buitenkans voor beleggers

2011

Ombudsman geeft de brui aan woekerpolisaffaire

2
Kees Kooman

Kees Kooman

Financieel ombudsman Nol Monster neemt geen woekerpolisklachten meer in behandeling. "Een zwaktebod", volgens Pieter Lijesen van stichting Consumentenclaim

Exporteert Aegon woekerpolissen?

0
Eric Smit

Eric Smit

Wat Aegon in Nederland niet meer lukt, blijkt in het buitenland nog prima te gaan: zeer hoge winstmarges rekenen.

Woekerpolis wordt zwaard van Damocles

Opinie
0
Kees Kooman

Kees Kooman

De AFM leek eindelijk werk te maken van het woekerpolisdossier. Maar daar blijkt niets van terecht te komen, ontdekte FTM-columnist Kees Kooman.

Wabeke ging op 5 sterren snoepreis met Delta Lloyd

0
Eric Smit

Eric Smit

Voormalig ombudsman Wabeke ging in 2008 op stap met de directie van Delta Lloyd. Enkele weken nadat Delta Lloyd een schikking met claimstichtingen overeen was gekomen.

Woekerpolishandboek wordt lesmateriaal

0
Redactie

Redactie

'Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf?' is tot leerstof gekozen voor tussenpersonen van branchevereniging Adfiz.

Vuur woekerpolisaffaire laait verder op

0
Eric Smit

Eric Smit

Steeds meer mensen melden zich aan voor massaclaims, verzekeraars komen hun beloften niet na, een petitie van slachtoffers en Tros Radar wijdt vanavond wederom een uitzending aan woekerpolissen.

De 'black out' van Wabeke

Opinie
0
Redactie

Redactie

Woekerpolisslachtoffer Martin van Rossum beluisterde de verzekeraars tijdens de hoorzittingen van woensdag en hoorde ze (weer) de waarheid verdraaien.

Niek Hoek: woekerpolisaffaire is kwestie van 'Beeldvorming'

0
Eric Smit

Eric Smit

Woekerpolisaffaire past volgens de bestuursvoorzitter van Delta Lloyd in een notendop. Dit is een stelling die hij vandaag in de hoorzitting met de 2e Kamer naar voren zal brengen.

Weg met de woekerpolis

0
admin

admin

De compensatieregelingen van de verzekeraars stellen niets voor, het wordt nu hoog tijd dat de Kamer in actie komt, menen Eric Smit en René Graafsma

De apologie van Aegon

Opinie
0
Redactie

Redactie

'Sorry' was voor verzekeraars heel lang het moeilijkste woord om uit te spreken. Marco Keim van Aegon deed het, maar volgens Peter Verhaar is een apologie nog lang niet genoeg.

2e Kamer wordt wakker: woekerpolisaffaire nog niet voorbij

0
Eric Smit

Eric Smit

Het heeft lang geduurd, maar het begint ook tot de Kamer door te dringen dat er qua Woekerpolissen een zeer fundamenteel probleem ligt dat niet vanzelf verdwijnt.

2010

De woekerpolis in beeld

0
Eric Smit

Eric Smit

Johnny Kraaijkamp jr. demonstreerde het al in de jaren tachtig. Vertrouwen op verzekeraars leidt tot brokken.

Wabekenorm door klachteninstituut van tafel geveegd

0
Redactie

Redactie

Uitspraak is ‘grote overwinning’ en maakt veel grotere compensaties voor woekerpolissen mogelijk.

Een 5 min voor Jan Wolter Wabeke

0
Eric Smit

Eric Smit

De financiële ombudsman Wabeke speelde een twijfelachtige rol in de woekerpolisaffaire. Gisteren nam hij afscheid.