Dossier

Een duurzame economie

Een boekproject

Onze economie is in zijn wezen niet duurzaam. Was ze dat wel, dan zou de wereld er een stuk beter uitzien. Het goede nieuws is dat dat mogelijk is, als de economie een echte wetenschap wordt. Maar daar is nogal wat voor nodig. Een omslag in denken, om te beginnen. En een boek.

Onze wereld wordt geteisterd door grote structurele problemen. Klimaatverandering, armoede, instortende economieën, om er een paar te noemen. We beschikken over tal van middelen om deze op te lossen. Dat de problemen desondanks blijven bestaan, is volgens wetenschapper Niko Roorda een kwestie van economie. Vrijwel alle grote tragedies in de wereld, meent hij, zijn er doordat we economisch gezien niet begrijpen wat we doen. We moeten toe naar een economisch systeem dat intrinsiek duurzaam is, en hebben een economische wetenschap nodig die dat ontwerpt en invoert. Hierover schrijft Niko Roorda zijn nieuwste boek, en dat wil hij samen met de lezers van FTM doen.

Lees meer volg dit dossier
Artikelen
3
2017

© CC0 (Publiek domein)

Het Pad naar Structurele Duurzaamheid

Opinie
53
Niko Roorda

Niko Roorda

Hoe zorgen we ervoor dat duurzaamheid niet iets is waar we continu voor moeten werken, maar iets wat ingebakken zit in onze economie? In het tweede deel van Hoofdstuk 1 geeft Niko Roorda alvast een voorproefje van wat komen gaat.

© EPA/Justin Lane

Kent u het domino-effect? (Of: hoe de crisis uitbrak)

Opinie
48
Niko Roorda

Niko Roorda

Enige tijd geleden publiceerde Niko Roorda een introductie van zijn nieuwste boek op FTM. Waarom hier? Omdat het een project in wording is dat hij samen met lezers wil maken. Want het gaat over een complex onderwerp dat ons allemaal aangaat: de zoektocht naar een écht duurzame economie. In dit tweede deel begint het boek echt. Niko presenteert de eerste paragraaf van hoofdstuk 1: over hoe het begon met de grootste financieel-economische ramp in de wereldgeschiedenis.

© ANP/Koen van Weel

Op naar een écht duurzame economie

169
Niko Roorda

Niko Roorda

Onze economie veroorzaakt niet alleen recessies. Ze ligt ook ten grondslag aan al die andere problemen: de klimaatverandering, vluchtelingen, terrorisme. De oplossing ligt in een nieuwe economie die écht wetenschappelijk is, en écht duurzaam. Niko Roorda schrijft zijn elfde boek hierover, en dat wil hij samen met u doen.