Dossier

Gesponsorde artsen

FTM onderzoekt de banden tussen artsen, ziekenhuizen en de medische industrie

Ilona Dahl wist via een wob-verzoek 50 verborgen consultancy-contracten tussen artsen en producenten van medische hulpmiddelen boven water te halen. Voor het eerst wordt duidelijk hoezeer topartsen van academische ziekenhuizen verknoopt zijn met de industrie. Waarom willen medische wetenschappers zich op verdekte manieren met de industrie verbinden en zijn deze banden in het belang van patiënten en samenleving?

Volg dit dossier en blijf op de hoogte via e-mail

volg dit dossier
Artikelen
3
2019

© José Luis Garcia

Hartchirurg LUMC: ‘Wij zijn afhankelijk van de industrie’

Interview
12
Ilona Dahl

Ilona Dahl

FTM onthulde dat topartsen in academische centra vaak verborgen consultancy-contracten hebben met producenten van medische hulpmiddelen. Daarmee lieten we zien hoezeer de medische wetenschap verknoopt is met de industrie. De vermaarde hartchirurg Robert Klautz van het Leiden UMC is consultant van het Amerikaanse Medtronic. Hij ging als enige in op vragen van Follow the Money.

2018

Reconstructie: hoe we 50 verborgen contracten boven water kregen (en honderden andere verstopt bleven)

26
Ilona Dahl

Ilona Dahl

Ilona Dahl deed ruim drie jaar onderzoek naar geheime contracten die artsen afsluiten met bedrijven die medische implantaten maken. Het was een zoektocht in een gesloten wereld; slechts een enkeling durfde te praten. Deze week publiceerde FTM haar eerste bevindingen. In dit stuk lees je hoe het onderzoek tot stand kwam.

© José Luis Garcia

De verborgen deals van topartsen met de hulpmiddelenindustrie

53
Ilona Dahl

Ilona Dahl

Voor het eerst wordt duidelijk hoezeer topartsen bij UMC’s verknoopt zijn met fabrikanten van medische hulpmiddelen: Follow the Money wist via een wob-verzoek 50 verborgen consultancy-contracten boven water te halen. ‘Het is niet uw business. Ik hoef mij tegenover u niet te verantwoorden.’