Dossier

In het spoor van de clandestiene puppyhandel

De op één na meest lucratieve illegale business

De handel in zieke pups levert jaarlijks tientallen miljoenen op en is na drugshandel Europa's meest lucratieve business. Ook in Nederland 'bloeit' deze handel volop: ruim een derde van onze puppy's zijn afkomstig uit de zogeheten "broodfok". Wie verdient hieraan en wat zijn de gevolgen voor de samenleving? In dit dossier legt Follow the Money de financiële keten van de illegale puppyhandel bloot.

volg dit dossier
Artikelen
4
2017

Jack (destijds nog "Jarko"), de hond van de auteur, hier ongeveer zes maanden oud.

Wat kost dat nou, zo'n 'goedkope' broodfokpup?

7
Dieuwertje Kuijpers

Jaarlijks worden er in Nederland 150.000 nieuwe pups aangeschaft. Daarvan wordt echter maar een klein deel gefokt en geregistreerd op Nederlandse bodem. In het vierde deel van onze serie over broodfokpups belicht Follow the Money de zijde van de consument. Ook hier blijkt: goedkoop is duurkoop.

Illegale pup (ver)kopen? Probeer het op Marktplaats

6
Dieuwertje Kuijpers

In deel III van ons dossier over Plofpuppy’s belicht Follow the Money de rol van handelplatform Marktplaats. Hoewel consumenten hierop aantoonbaar worden misleid, onderneemt de website geen actie — integendeel.

© CC0 (Publiek domein)

Brabantse boerderijen en handige handelaartjes

14
Dieuwertje Kuijpers

Waar komen puppy’s vandaan? In het tweede deel van deze serie belicht Follow the Money de zogeheten broodfok. Consumenten worden op grote schaal misleid en er wordt aantoonbaar gefraudeerd met chipnummers, inentingen en paspoorten. Toch gaan de meest beruchte spelers vooralsnog vrijuit.

Het schimmige netwerk van de ondergrondse puppyhandel

7
Dieuwertje Kuijpers

De puppyhandel is na de drugshandel de meest lucratieve clandestiene business in Nederland. De schattige pluizenbolletjes leveren jaarlijks tientallen miljoenen op. Maar nietsvermoedende dierenliefhebbers kopen zogezegd een kat in de zak. Wie verdient hieraan? En welke prijs betalen wij als samenleving? De komende weken gaan we het netwerk ontrafelen. Vandaag deel 1: Jack.