Dossier

In het spoor van de clandestiene puppyhandel

De op één na meest lucratieve illegale business

De handel in zieke pups levert jaarlijks tientallen miljoenen op en is na drugshandel Europa's meest lucratieve business. Ook in Nederland 'bloeit' deze handel volop: ruim een derde van onze puppy's zijn afkomstig uit de zogeheten "broodfok". Wie verdient hieraan en wat zijn de gevolgen voor de samenleving? In dit dossier legt Follow the Money de financiële keten van de illegale puppyhandel bloot.

Volg dit dossier en blijf op de hoogte via e-mail

volg dit dossier
Artikelen
8
2018

© EPA/NIC BOTHMA

Witte lijst hondenhandelaren helpt niet tegen malafide praktijken

5
Annick Hus & Dieuwertje Kuijpers

Annick Hus & Dieuwertje Kuijpers

Volgens het kabinet Rutte III moet er, naar Belgisch model, een zogeheten ‘witte lijst’ komen van bonafide hondenhandelaren. Op deze wijze kunnen consumenten zich ervan verzekeren dat zij geen illegaal geïmporteerde pup aanschaffen. Maar zijn de ervaringen in België wel zo positief? Samen met Belgische website voor onderzoeksjournalistiek Apache bracht Follow the Money de ervaringen van pupkopers in kaart.

2017

© Creative Commons

Rasfokkerij blijkt evenmin zuiver

7
Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers

Follow the Money berichtte eerder over de schimmige handel en wandel van Nederlandse puppy-importeurs. We stuitten op vervalste dierenarts stempels, foute vaccinatieboekjes en constateerden dat handelaren financieel gewin systematisch verkiezen boven dierenwelzijn. Deze praktijken beperken zich echter niet tot Brabantse schuren. Zo stuitten wij in onze speurtocht naar malafide praktijken ook op een erkende Nederlandse rasfokker.

© CC0 (Publiek domein)

De dubieuze praktijken van dierenartsen

3
Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers

Een cruciale schakel in de illegale puppyhandel blijken malafide dierenartsen. Zij voorzien geïmporteerde pups van Nederlandse papieren. Ze vormen tegelijkertijd een zwakke schakel: hun collega’s zouden hen kunnen verlinken. Maar deze zijn terughoudend hierin. Waarom?

© CC0 (Publiek domein)

De polderglamour van illegaal geïmporteerde pomeriaan-pups

2
Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers

Wat hebben voetballers Frank de Boer, Alexander Büttner en realityster Barbie gemeen? Ze kochten alle drie een illegaal geïmporteerde pomeriaan-pup uit Rusland via Pomeranian the Real One. Voetbalvrouw Melisa Schaufeli trad daarbij op als tussenpersoon. Ook hier gaat het om zieke en te vroeg geïmporteerde hondjes en wordt er volop gerommeld met stamboom-papieren en chipnummers.

Jack (destijds nog "Jarko"), de hond van de auteur, hier ongeveer zes maanden oud.

Wat kost dat nou, zo'n 'goedkope' broodfokpup?

8
Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers

Jaarlijks worden er in Nederland 150.000 nieuwe pups aangeschaft. Daarvan wordt echter maar een klein deel gefokt en geregistreerd op Nederlandse bodem. In het vierde deel van onze serie over broodfokpups belicht Follow the Money de zijde van de consument. Ook hier blijkt: goedkoop is duurkoop.

Illegale pup (ver)kopen? Probeer het op Marktplaats

6
Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers

In deel III van ons dossier over Plofpuppy’s belicht Follow the Money de rol van handelplatform Marktplaats. Hoewel consumenten hierop aantoonbaar worden misleid, onderneemt de website geen actie — integendeel.

© CC0 (Publiek domein)

Brabantse boerderijen en handige handelaartjes

14
Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers

Waar komen puppy’s vandaan? In het tweede deel van deze serie belicht Follow the Money de zogeheten broodfok. Consumenten worden op grote schaal misleid en er wordt aantoonbaar gefraudeerd met chipnummers, inentingen en paspoorten. Toch gaan de meest beruchte spelers vooralsnog vrijuit.

Het schimmige netwerk van de ondergrondse puppyhandel

7
Dieuwertje Kuijpers

Dieuwertje Kuijpers

De puppyhandel is na de drugshandel de meest lucratieve clandestiene business in Nederland. De schattige pluizenbolletjes leveren jaarlijks tientallen miljoenen op. Maar nietsvermoedende dierenliefhebbers kopen zogezegd een kat in de zak. Wie verdient hieraan? En welke prijs betalen wij als samenleving? De komende weken gaan we het netwerk ontrafelen. Vandaag deel 1: Jack.