Dossier

IPO's

Ze worden vaak met optimistisch enthousiasme aangekondigd: Initial Public Offerings (IPO's), oftewel bedrijven die naar de beurs worden gebracht. Er blijkt echter maar al te vaak het een en ander te morrelen bij deze beursgangen. Follow the Money duikt in de wereld van IPO's.

artikelen
4
2017

Avantium aast op de zwevende belegger

Analyse
1
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Avantium wil bioplastics gaan produceren. Een sympathiek maar risicovol plan. Om geld op te halen doet het bedrijf nu een derde poging tot een beursgang. Daarvoor moet op maandag 13 maart voor minimaal 73 miljoen euro zijn ingeschreven. Onafhankelijk analist Roel Gooskens neemt de onderneming onder de loep aan de hand van zijn heldere vierstappenanalyse voor beursgangen. Conclusie: het bedrijf valt onmogelijk te waarderen. Wie durft?

2016

Lucas Bols: een uitgeknepen citroen vermomd als groeibriljant

30
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Onafhankelijk analist Roel Gooskens doorziet een beursgang (IPO) als geen ander. Aan de hand van de regels van het eerder door hem beschreven ‘hoera hoera IPO-spel’ neemt hij de beursgang van Lucas Bols uit 2015 onder de loep. Een longread met een stevige uitkomst.

Beursgang Takeaway.com gaat niet om groeien maar graaien

17
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Aanstaande donderdag (29 september) gaat Takeaway.com naar de beurs. Het moederbedrijf van de populaire website Thuisbezorgd.nl heeft de opbrengst van de beursgang nodig om zijn groeistrategie in het buitenland te financieren, maar groeien lijkt niet voor alle betrokkenen de voornaamste reden voor de IPO. Onafhankelijk analist Roel Gooskens las het vuistdikke prospectus en doet verslag.

Het hoera hoera, IPO!-spel

12
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Onafhankelijk analist Roel Gooskens doorziet een IPO als geen ander. In dit artikel een korte beschouwing over de regels van het spel bij zo'n beursgang — zoals hij ze ziet. In een serie vervolgartikelen komt dan ook de praktijk aan de orde. Stevig onderbouwd, zoals we van Gooskens gewend zijn. Hij kijkt naar IPO’s van de laatste jaren en kijkt vooruit naar nieuwe. Maar nu eerst de regels van het Gooskens' hoera hoera, IPO!-spel.