Dossier

Het drama KPMG

Op 30 december 2013 begon het te rollen. Toen trof KPMG een schikking met het Openbaar Ministerie van 7 miljoen euro. Reden: de betrokkenheid van de accountant bij het wegwerken van de smeergeldtransacties door Ballast Nedam.

Met de schikking werd de schuld van KPMG afgekocht waardoor het bedrijf en de huidige partners vervolging wisten te vermijden en het Openbaar Ministerie zich concentreren op het onderzoek naar de drie verdachte accountants die namens KPMG hun medewerking hadden verleend. Maar KPMG lijkt de affaire toch niet zo snel als gehoopt achter zich te kunnen laten. Andere affaires uit het verleden begonnen ook op te spelen.

Sinds eind december vorig jaar werd ondere andere bekend dat KPMG gesjoemeld heeft met de bouw van het hoofdkantoor om de eigen portemonnee te spekken, dat prominente partners waaronder bestuursvoorzitter van Breukelen betrokken waren bij een omstreden prive vastgoedinvestering en dat naast het Ballast Nedam dossier mogelijk ook bij andere klanten malversaties hebben plaatsgevonden.

Het leidde tot het vertrek van bestuursvoorzitter van Breukelen en bestuurslid Martine Frijlink. Dat was het moment voor het internationale hoofdkantoor van KPMG om in te grijpen. Voormalig ING CEO Jan Hommen is de man die als de nieuwe bestuursvoorzitter van KPMG weer op het rechte pad moet brengen. Hij doet dat samen met Jaap de Keijzer, prominent jurist van De Brauw Blackstone Westbroek. Maar of de dramatische ontwikkelingen rond de accountant daarmee zijn beëindigd, moet ernstig worden betwijfeld.

 

volg dit dossier
Artikelen
10
2016

© Linda Greve / Studiowinkel

Voormalig KPMG-topvrouw: ‘De accountantssector wíl niet veranderen’

17
Dennis Mijnheer

Registeraccountant Martine Frijlink zat 25 jaar in de accountantswereld, waaronder jarenlang als partner bij Big 4-kantoren. In een interview met Follow the Money legt ze uit waarom de accountantswereld steeds weer ontspoort. ‘De tucht van de markt kan in deze branche niet veel aanrichten.’

2015

KPMG-accountant geslacht in tuchtzaak vleesverwerker Weyl

27
Dennis Mijnheer

KPMG haalde alles uit de kast om een gang naar de tuchtrechter te voorkomen. Maar het onheil kon de accountant niet afwenden. Hun voormalige accountant Edwin Slutter is uit zijn beroep gezet.

2014

geheimhoudingsplicht accountants afschaffen of afzwakken?

4
Robert Kosters

De geheimhoudingsplicht van accountants staat sinds afgelopen vrijdag ook ter discussie bij accountants zelf. Eerder pleitte onder andere hoogleraar Marcel Pheiffer voor het gedeeltelijk afschaffen van de geheimhoudingsplicht.

De parallel tussen het omstreden KPMG-kantoor en het CBS-kantoor in Heerlen

Column
3
Ruud de Wit

Het kolossale hoofdkantoor van KPMG is besmeurd in de verhuur gegaan, maar het accountantsbureau is niet de enige die een te groot jasje aantrok. Columnist Ruud de Wit wijst fijntjes op het CBS-kantoor in Heerlen.

KPMG gaat op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter

0
Redactie

Bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen stapt op. Komt zijn vervanger van buiten de burelen van KPMG?

Een gebouw van Schaamte en Schande

Column
11
Ruud de Wit

Volgens columnist Ruud de Wit is het hoofdkantoor van KPMG de belichaming van alles wat er bij de accountantsreus mis is. 'Het gaat om ordinaire hebzucht'.

KPMG overschrijdt een grens

Column
3
Pieter Lakeman

Het onderzoek naar KPMG richt zich nu op de vraag of de accountants zich schuldig hebben gemaakt aan criminele zelfverrijking. Voor zowel klanten als de belastingadviseurs van KPMG Meijburg zou het gesjoemel met het hoofdkantoor aanleiding kunnen zijn om te breken met accountant KPMG, denkt Pieter Lakeman.

Revolutie KPMG: in toekomst ook buitenstaanders in raad van bestuur

2
Robert Kosters

In de toekomst gaat KPMG ook in de raad van bestuur buitenstaanders opnemen. Het zou voor het eerst zijn dat de partners van de accountant het bestuur deels overlaten aan externen.

Weer vraagtekens bij handtekening oud-partner KPMG

0
Redactie

KPMG ligt opnieuw onder vuur. Ditmaal vanwege een dubieuze jaarrekeningcontrole van ex-partner Jack van Rooijen, die ook verdachte is in de omkopingszaak rondom Ballast Nedam.

Opstelten en de rechtsongelijkheid in zaak KPMG [UPDATE]

6
Robert Kosters

Ivo Opstelten moet gaan uitleggen waarom de huidige partners van KPMG strafvervolging konden afkopen, terwijl oud-partners wel strafrechtelijk vervolgd worden.