Dossier

Het drama KPMG

Op 30 december 2013 begon het te rollen. Toen trof KPMG een schikking met het Openbaar Ministerie van 7 miljoen euro. Reden: de betrokkenheid van de accountant bij het wegwerken van de smeergeldtransacties door Ballast Nedam.

Met de schikking werd de schuld van KPMG afgekocht waardoor het bedrijf en de huidige partners vervolging wisten te vermijden en het Openbaar Ministerie zich concentreren op het onderzoek naar de drie verdachte accountants die namens KPMG hun medewerking hadden verleend. Maar KPMG lijkt de affaire toch niet zo snel als gehoopt achter zich te kunnen laten. Andere affaires uit het verleden begonnen ook op te spelen.

Sinds eind december vorig jaar werd ondere andere bekend dat KPMG gesjoemeld heeft met de bouw van het hoofdkantoor om de eigen portemonnee te spekken, dat prominente partners waaronder bestuursvoorzitter van Breukelen betrokken waren bij een omstreden prive vastgoedinvestering en dat naast het Ballast Nedam dossier mogelijk ook bij andere klanten malversaties hebben plaatsgevonden.

Het leidde tot het vertrek van bestuursvoorzitter van Breukelen en bestuurslid Martine Frijlink. Dat was het moment voor het internationale hoofdkantoor van KPMG om in te grijpen. Voormalig ING CEO Jan Hommen is de man die als de nieuwe bestuursvoorzitter van KPMG weer op het rechte pad moet brengen. Hij doet dat samen met Jaap de Keijzer, prominent jurist van De Brauw Blackstone Westbroek. Maar of de dramatische ontwikkelingen rond de accountant daarmee zijn beƫindigd, moet ernstig worden betwijfeld.

 

volg dit dossier
Artikelen
0