Dossier

Serviceflats

Bewoners van serviceflats dachten er comfortabel en in alle rust hun oude dag door te kunnen brengen. Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat dit niet altijd mogelijk is. Verregaande belangenverstrengeling tussen Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS), bestuurders en verschillende vastgoedinvesteerders gaat ten koste van de veelal hoogbejaarde bewoners van serviceflats. In een unieke productie leverde Follow the Money zowel het televisieprogramma Altijd Wat (tegenwoordig Monitor geheten) als het dagblad Trouw het verhaal over deze misstand. Bij Follow the Money vindt u het complete dossier.

artikelen
13
2020

Strafrechtelijke veroordeling voor oud-Kamerlid Clemens Bosman (CDA)

2
Krijn Schramade & Eric Smit

Krijn Schramade & Eric Smit

Voormalig CDA-politicus Clemens Bosman dupeert en intimideert al decennialang bewoners van seniorenflats. Vorige week veroordeelde de rechtbank in Zwolle hem wegens het vervalsen van de administratie van de Stichting Dienstverlening Serviceflats. De straf viel lager uit dan de eis. Ondertussen nemen steeds meer senioren de handschoen op tegen ‘deze schurk’.

Al jaren heeft oud-politicus Clemens Bosman (CDA) bewoners van serviceflats in zijn greep; nu zet het OM de hakken in het zand

17
Krijn Schramade

Krijn Schramade

Bewoners van seniorencomplexen verspreid over het hele land komen al sinds eind jaren ’90 in opstand tegen voormalig CDA-politicus Clemens Bosman, die zich presenteert als hun belangenbehartiger. In de praktijk manoeuvreert Bosman zich bij die seniorenwoningen in een positie waarin het belang van zijn eigen bedrijven prevaleert. Hij opereert als een gewetenloze bedrijfsbestuurder, en wist ook de aandacht van de FIOD te trekken. Afgelopen maandag eiste het Openbaar Ministerie tien maanden gevangenisstraf tegen Bosman, wegens belastingfraude.

2015

Trouw wint hoger beroep over FTM-artikelen serviceflats

47
Eric Smit

Eric Smit

Follow the Money leverde zowel het televisieprogramma Monitor als dagblad Trouw journalistieke producties over misstanden bij serviceflats. Vastgoedinvesteerder Andries de Boer voelde zich ernstig tekort gedaan en spande een rechtszaak tegen Trouw aan en won. Dinsdag won Trouw het hoger beroep. 'Belangenverstrengeling vindt steun in de beschikbare feiten.'

2014

Vastgoedinvesteerder De Boer wint kort geding inzake serviceflats

4
Redactie

Redactie

Vrijdag deed de Amsterdamse rechtbank uitspraak in de zaak die vastgoedinvesteerder Andries de Boer tegen dagblad Trouw aanspande. Trouw moet rectificeren.

Rechtszaak om aantijging belangenverstrengeling serviceflats

2
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

In het kort geding dat opgestapt CDA-raadslid Andries de Boer heeft aangespannen tegen dagblad Trouw eist hij rectificatie van de berichtgeving over serviceflats. Follow the Money is een partij in deze zaak: zij deed onderzoek naar de misstanden rond de seniorenwoningen en kwam tot de conclusie dat er sprake was van belangenverstrengeling.

CDA-wethouder Noordwijk verdedigt partijgenoot De Boer

3
Krijn Schramade

Krijn Schramade

CDA-wethouder te Noordwijk Martijn Vroom geeft zijn in opspraak geraakte partijgenoot Andries de Boer rugdekking met losse flodders.

Serviceflats: The SDS Story Continues [VIDEO]

3
Redactie

Redactie

De reportage over serviceflats die Altijd Wat in samenwerking met Follow the Money in januari uitzond, heeft veel losgemaakt. De vervolguitzending laat zien dat de kwestie zich uitbreidt en geland is in politiek Den Haag.

Minister Blok reageert op misstanden serviceflats

6
Krijn Schramade

Krijn Schramade

Het aantal serviceflats waar bewoners in actie zijn gekomen tegen dienstverlener SDS blijkt fors groter te zijn. Minister Stef Blok van Wonen prijst de juridische acties en denkt aan een corrigerende rol voor de markt. Oppositiepartijen SP en 50plus pleiten juist voor overheidsingrijpen.

SDS wil zich laten doorlichten

6
Redactie

Redactie

Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) vindt dat ze 'onterecht in een kwaad daglicht' is gesteld. De stichting wil zich door een onafhankelijke adviseur laten doorlichten.

Serviceflats: Andries de Boer vertrekt als CDA-raadslid te Noordwijk

11
Krijn Schramade

Krijn Schramade

Na berichtgeving over de betrokkenheid van vastgoedinvesteerder De Boer bij belangenverstrengeling geeft het Noordwijkse CDA-raadslid zijn zetel op.

Drie manieren waarop SDS bewoners serviceflats uitknijpt

9
Krijn Schramade

Krijn Schramade

De Stichting Dienstverlening Serviceflats heeft haar eigen goudmijntje, de veelal hoogbejaarde bewoners van serviceflats.

Belangenverstrengeling kost bewoners seniorenwoningen miljoenen

20
Redactie

Redactie

Wijdverspreide belangenverstrengeling dienstverleners en investeerders. ‘SDS doet zich voor als onze belangenbehartiger, maar hun grootste belang is om ten koste van de bewoners geld te verdienen'.

Oud CDA-politicus verrijkt zich ten koste van bewoners seniorenflats

3
Redactie

Redactie

Verregaande belangenverstrengeling tussen Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS), bestuurders en verschillende vastgoedinvesteerders gaat ten koste van bewoners van serviceflats die samen voor miljoenen euro's worden gedupeerd.