Dossier

De slag om het Slotervaart

Multimiljonair Jan Schram uit Beverwijk en zijn beschermelinge zakenvrouw Aysel Erbudak kochten het in 2006 noodlijdende ziekenhuis, maar na Schram's overlijden in december 2012 blijkt de positie van Erbudak allesbehalve stabiel. Ze wordt geschorst na onenigheid met Achmea over het contract voor 2013 en belandt in een moddergevecht rond het ziekenhuis met Jan's broer Lex Schram en diens zoons Pim en Rob. Erbudak wordt met een dubieuze aandelenemissie buitenspel gezet waarbij Erbudak en haar kinderen - die aandelen houden in BV's boven het ziekenhuis - feitelijk worden onteigend. De Amsterdamse Ondernemingskamer doet onderzoek naar wanbeleid bij het moederbedrijf van het Slotervaart dat instemde met de aandelentransactie. Inmiddels is het ziekenhuis door zorgondernemer Loek Winter overgenomen, maar de rechtmatigheid van die overname en de daaraan voorafgaande aandelenemissie wordt nog betwist door de kinderen van Erbudak.

Uiteindelijk wint Winter de slag. Maar voor het ziekenhuis mag het niet baten. Op 25 oktober 2018 wordt het MC Slotervaart failliet verklaard.

 

artikelen
37
2016

Hoe zorgondernemer Loek Winter een imperium opbouwde

6
Eelke van Ark

Eelke van Ark

De bekendste zorgondernemer van Nederland, Loek Winter, trok met zijn dubbele salaris als ziekenhuisbestuurder de aandacht van Kamerleden. Nu loopt er een onderzoek naar zijn handel en wandel. Wie is deze ondernemende ex-radioloog? En waarom kreeg hij 21,6 miljoen euro van de overheid cadeau?

2015

Erbudak knock out: strijd om het Slotervaart gestreden - of toch niet?

4
Eelke van Ark

Eelke van Ark

De in opspraak geraakte zorgonderneemster Aysel Erbudak kreeg een dreun te verwerken van de Ondernemingskamer en lijkt nu juridisch knock out. Maar is de strijd ook echt over?

Notaris op vingers getikt in zaak Slotervaart

2
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Notaris Niek Zaman handelde volgens de tuchtrechter in strijd met zijn notariële beroepsregels toen hij de aandelenuitgifte goedkeurde waarmee het Slotervaartziekenhuis van eigenaar wisselde in 2013. Hij krijgt een waarschuwing.

Aysel Erbudak wast (via KPMG) handen in onschuld

11
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

Dat er niks onoorbaars heeft plaatsgevonden bij het Slotervaartziekenhuis hoopte Aysel Erbudak in Nieuwsuur te onderbouwen door te stellen dat KPMG nooit signalen heeft afgegeven van misbruik. Twan Huys vond het niet overtuigend genoeg. 'KPMG, die hebben er ook wel eens vaker naast gezeten, ook bij zichzelf trouwens.'

Rechter stelt Slotervaart in het gelijk in zaak tegen gevlogen vogel Erbudak

19
Redactie

Redactie

De poging van Aysel Erbudak om achterstallig salaris terug te vorderen van het Slotervaartziekenhuis is als een boemerang teruggekomen; de voormalig directrice moet van de rechter zelf 1,7 miljoen terugbetalen aan het ziekenhuis. Die heeft de inmiddels naar Turkije geëmigreerde Erbudak volgens de rechtbank 'op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis onttrokken.'

2014

Erbudak vecht verkoop Slotervaart aan, met de FIOD op de hielen

10
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Maanden nadat de strijd om het Slotervaartziekenhuis leek beslecht, barst de bom. De FIOD doet strafrechtelijk onderzoek naar oud-directrice Aysel Erbudak, die op haar beurt de rechter verzoekt de verkoop van het Slotervaart aan Loek Winter te vernietigen. Follow the Money sprak met Erbudak.

Miljoenenclaims tussen Slotervaart en Erbudak

15
Joris Heijn

Joris Heijn

Krijgt Aysel Erbudak nog miljoenen van het Slotervaart, of krijgt het ziekenhuis juist nog geld van de ontslagen voorzitter? Daar moet de rechter zich over buigen.

Notaris voor tuchtkamer wegens aandelenemissie Slotervaart

2
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Aysel Erbudak en haar kinderen slepen notaris Niek Zaman voor de tuchtkamer. De notaris ging met het advies om nieuwe aandelen in het Slotervaartziekenhuis uit te geven tegen de wil van zijn overleden klant Jan Schram in, is de stelling.

Onderzoeksrapport Slotervaart; sappige details, harde conclusies

6
Eelke van Ark

Eelke van Ark

De aandelenemissie van het Slotervaart ziekenhuis was onterecht en er was sprake van belangenverstrengeling - luidt de conclusie van het onderzoeksrapport van Jan Willem van Andel in opdracht van de Ondernemingskamer. Een kunststukje vol bestuurlijke intriges, saillante details, maar ook met harde conclusies.

Erbudak opent de jacht: nieuwe rechtszaak rond Slotervaart

9
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Op dezelfde dag dat Loek Winter bekend maakt om afscheid te nemen van een kleine tweehonderd werknemers in het Slotervaart, maakt Aysel Erbudak bekend dat ze opnieuw naar de rechter stapt. Het is kortom gedaan met de rust.

MC Groep vervangt bestuur Slotervaartziekenhuis

2
Eelke van Ark

Eelke van Ark

De rol van Dees Brandjes en Jos Beijnen als bestuurders van het Slotervaartziekenhuis, is per 1 februari uitgespeeld.

2013

Beslag Slotervaart opgeheven

2
Eelke van Ark

Eelke van Ark

De rechter hief vrijdag het beslag op de aandelen van het Slotervaartziekenhuis op. Loek Winter kan de koop dus formaliseren. Maar die kan ook nog steeds aangetast worden door Erbudak en haar kinderen.

Kort geding tegen aandelenbeslag Slotervaart: bijna failliet, of toch niet?

1
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Het aandelenbeslag op het Slotervaart werd woensdag aangevochten voor de rechter in Haarlem. De centrale vraag: staat het ziekenhuis nu op het randje van de afgrond of is dat slechts een farce?

Persconferentie Slotervaart: 'Pannenkoekenbeslag raakt ook op'

8
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

Vrijdagavond werd de omstreden overname van het Slotervaartziekenhuis tijdens een persconferentie toegelicht door onder meer de nieuwe eigenaar Loek Winter. Over het beslag op de aandelen lijkt niemand zich druk te maken. 'Pannenkoekenbeslag raakt ook op.'

Slag om Slotervaart escaleert: beslag op aandelen

8
Eelke van Ark

Eelke van Ark

De flits-overname van het Slotervaart Ziekenhuis door Loek Winter is voorlopig uitgesteld. Aysel Erbudak liet onmiddellijk beslag leggen op de aandelen.

ING en Achmea forceren verkoop Slotervaart

1
Eelke van Ark

Eelke van Ark

De verkoop van het Slotervaart aan Loek Winter gaat door, onder druk van zorgverzekeraar Achmea en huisbankier ING. Erbudak zal zoals van tevoren aangekondigd stappen ondernemen tegen de verkoop.

Slotervaart verkocht aan Loek Winter

3
Redactie

Redactie

Na een zware avond voor interimbestuurder Charlotte Insinger was vandaag nog steeds onduidelijkheid over de eventuele verkoop van het Slotervaart aan Loek Winter. Inmiddels blijkt dat het ziekenhuis inderdaad is verkocht.

De omstreden deal tussen Loek Winter en het Slotervaartziekenhuis

2
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Medewerkers van Loek Winter blijken verantwoordelijk voor de bepaling van de prijs van het Slotervaartziekenhuis. Dat deugt niet, aldus Erbudak en haar kinderen maandag in de Ondernemingskamer. En dat bleek niet het enige bezwaar tegen de voorgenomen deal met MC Groep.

Slag om Slotervaart bezorgt Kalbfleisch weer integriteitsvraagstuk

4
Eric Smit

Eric Smit

De integriteit van voormalig rechter Pieter Kalbfleisch is wederom in het geding. Hij adviseerde bestuurders en aandeelhouders van het Slotervaart Ziekenhuis bij een dubieuze aandelenemissie die centraal staat in een onderzoek naar wanbeleid. Een rol die hij tegenover FTM ontkent.

Achter de schermen in het Slotervaart: Erbudak moest weg

2
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Notulen van de vergaderingen in het Slotervaartziekenhuis na het vertrek van Erbudak schetsen een helder beeld van de troebele kwestie: Erbudak moest weg.

Spigt Litigators stapte na blauwtje bij Erbudak naar de tegenpartij

1
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Spigt Litigators stond te popelen om Aysel Erbudak te vertegenwoordigen - maar stapte nadat zij ervoor bedankte gewoon naar de tegenpartij in de zaak Slotervaart.

Schram slaat terug: Loek Winter 'koopt' Slotervaart

14
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Loek Winter mengt zich in de soap rond het Slotervaart. De zorgondernemer wil het ziekenhuis kopen. Sterker nog: alles zou al in kannen en kruiken zijn. Enkel aandeelhouder Aysel Erbudak moet nog instemmen met de koop. Maar? 'Het is gewoon een truc.'

Slotervaartziekenhuis onder beheer van onafhankelijke derde

1
Eelke van Ark

Eelke van Ark

De soap rond het Slotervaartziekenhuis heeft een nieuwe aflevering gekregen: de Ondernemingskamer heeft een beheerder, een bestuurder en een onderzoeker aangesteld. De buitenspel gezette familie Erbudak komt daarmee dichterbij een comeback.

Uitspraak in zaak Slotervaart: winst voor Erbudak

13
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Na vier maanden deed de Ondernemingskamer vrijdag eindelijk een uitspraak in de zaak Slotervaart. Aysel Erbudak en haar kinderen worden op belangrijke onderdelen in het gelijk gesteld.

Hard tegen hard om zeggenschap Slotervaart

4
Eelke van Ark

Eelke van Ark

De strijd tussen ex-directeur Aysel Erbudak van het Slotervaart, de erven Schram, bestuur en RvC van het ziekenhuis, kwam tot ontlading in de Ondernemingskamer.

Wapengekletter: Slotervaart beschuldigt Erbudak van zelfverrijking

2
Redactie

Redactie

In aanloop naar de zaak van Aysel Erbudak tegen de aandeelhouders van onder meer het Slotervaartziekenhuis morgen voor de Ondernemingskamer, gaat het Slotervaart ook in de aanval en beschuldigt de ex-directrice van zelfverrijking.

Ondernemingskamer buigt zich over Slotervaart

6
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Geschorst directrice Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis staat donderdag voor de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof tegenover de erven van haar overleden zakenpartner Jan Schram.

The battle begins: Erbudak vs Schram voor Ondernemingskamer

2
Eelke van Ark

Eelke van Ark

De bestuursruzie rond het Slotervaartziekenhuis leek even met een sisser af te lopen, maar non-actief directeur Aysel Erbudak opent alsnog het front.

Waar blijft toch de opvolger van Erbudak?

4
Redactie

Redactie

De bestuursfunctie van geschorst bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaart blijkt al weken vacant. Interimbestuurder Theo Dekker trad stilletjes af en laat een lege plek achter.

Erbudak maakt een deal met erven Schram

0
Redactie

Redactie

Een verrassing op Goede Vrijdag. Het kort geding over het eigendom van het Slotervaartziekenhuis is plotseling uitgesteld. Aysel Erbudak zou er onderling al uit zijn gekomen met de familie Schram.