Dossier

Value8

Follow the Money toont al jaren belangstelling voor de schimmige handel en wandel van Peter Paul de Vries. De Vries verkreeg zijn bekendheid en reputatie ooit als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Toen streed hij onder andere voor transparantie en deugdelijk bestuur. Als oprichter, ceo en grootaandeelhouder van het beursfonds Value8 doet hij echter alles wat hij vroeger te vuur en te zwaard zou hebben bestreden. Sinds 3 mei is er commotie ontstaan rondom het beursfonds Value8. Vanaf dat moment besteedt de onafhankelijke analist Roel Gooskens voor Follow the Money aandacht aan alle beursgenoteerde belangen van Value8. Wat hij aantreft oogt niet best. Een beursdrama in wording.

artikelen
32
2018

Oorlogskas Value8 blijft mager gevuld

Analyse
15
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Waar Peter Paul de Vries beweert dat Value8 een volle kas heeft en het overnamepad opgaat, ziet onafhankelijk analist Roel Gooskens een leeg hoofdkantoor, een al even lege portemonnee en opmerkelijke transacties. Een update over de laatste halfjaarcijfers en recente ontwikkelingen bij het beursfonds.

De lege zakken van Peter Paul de Vries

Analyse
19
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Value8 heeft dit jaar minimaal twaalf miljoen euro cash nodig om de verplichtingen na te kunnen komen. En dat wordt een lastig verhaal, want over 2017 maakte het fonds van Peter Paul de Vries een operationeel verlies van 1,6 miljoen euro en had het een kastekort van 3,1 miljoen euro. Maar uiteraard was dit alles niet te lezen in het juichende persbericht dat De Vries deze week bij de jaarcijfers publiceerde.

De schimmige suikeroom van Peter Paul de Vries

Analyse
17
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Peter Paul de Vries van investeringsfonds Value8 kan al jaren op de steun van een bijzondere investeerder rekenen. FTM-huisanalist Roel Gooskens ontwaarde recentelijk een schimmige transactie waarbij deze investeerder opduikt en zet een aantal feiten op een rij.

2017

Het lot van Value8 is in handen van Rabobank

Analyse
29
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Value8 presenteert zijn langverwachte jaarverslag. Er lijken weinig verschillen met de eerdere versie uit mei. Maar schijn bedriegt, ontdekt Roel Gooskens. Het definitieve jaarverslag schildert een stuk minder rooskleurige situatie.

Value8 bestaat nog altijd uit gebakken lucht

Analyse
14
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Één minuut voor de laatste deadline publiceerde Value8 zijn halfjaarcijfers voor de eerste helft van 2017. Ondertussen is er nog altijd geen jaarverslag voor 2016. Onafhankelijk analist Roel Gooskens maakt de balans op en concludeert: Peter Paul de Vries verkoopt nog altijd gebakken lucht.

Waarom treedt de AFM niet op tegen Value8?

Opinie
27
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Roel Gooskens verbaast zich over toezichthouder AFM en schrijft een open brief aan voorzitter Merel van Vroonhoven. Directe aanleiding is het vrolijke verhaaltje van Value8-bestuursvoorzitter Peter Paul de Vries dat onlangs verscheen in het Algemeen Dagblad, waarin hij de gang van zaken binnen het bedrijf onder de noemer ‘tegenwind’ samenvat.

Value8 jaarcijfers 2016: 'too little, too late'

Opinie
45
Roel Gooskens

Roel Gooskens

In strijd met de beloften van vorig jaar bracht Value8 pas afgelopen maandag de (voorlopige) jaarcijfers van 2016 uit —in een persberichtje welteverstaan. Onafhankelijk analist Roel Gooskens beziet de cijfers en concludeert: 'Too little, too late'.

Drukke donkere dagen voor Peter Paul de Vries

10
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Value8-ceo Peter Paul de Vries moest tijdens de kerstdagen vol aan de bak om zijn ketelhuis op temperatuur te houden. Onafhankelijk analist Roel Gooskens zet zijn opmerkelijke acties op een rij en stelt de hamvraag voor 2017: is Peter Paul een overoptimistische slechte belegger, is hij een flessentrekker met een ketelhuis of is hij iets daar tussenin? En stort Value8 komend jaar als een kaartenhuis in elkaar?

2016

Value8 maakt nu ook op papier verlies

Opinie
7
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Onafhankelijk analist Roel Gooskens volgt sinds dit voorjaar voor FTM het beursfonds Value8. Deze investeringsmaatschappij van voormalig VEB-topman Peter Paul de Vries wist tijdenlang de resultaten op te poetsen met papieren herwaarderingen van zijn vele deelnemingen. Uit de laatste taxaties van Gooskens blijkt echter dat zelfs dit niet meer volstaat om de illusie van een succesvol bedrijf in stand te houden.

Wordt Annemarie van Gaal de reddende engel van Peter Paul de Vries?

Opinie
37
Eric Smit

Eric Smit

Met het strikken van de populaire Annemarie van Gaal voor een zetel in de raad van commissarissen hoopt Value8 het vertrouwen van beleggers voldoende te herstellen om een nieuwe aandelenemissie te kunnen doen. Maar, zo vraagt Eric Smit zich af, wat schiet Van Gaal er zelf mee op om aan te monsteren op de zinkende modderschuit van Peter Paul de Vries?

Value8 produceert 28 miljoen euro aan gebakken lucht

12
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Al langere tijd volgt onafhankelijk analist Roel Gooskens voor FTM het beursfonds Value8. Hij zet de waarde van de beursgenoteerde deelnemingen van deze investeringsmaatschappij nog eens op een rij nu alle halfjaarcijfers bekend zijn. Een intrigerende update over een ketelhuis in de problemen.

Peter Paul heeft poen nodig

8
Gastauteur

Gastauteur

Value8 heeft dringend geld nodig, zo blijkt uit een analyse van de halfjaarcijfers door gastauteur Olsny Freitas. Het traditionele middel dat de investeringsmaatschappij hier altijd voor gebruikte, een aandelenemissie, is tot op heden echter niet ingezet. De tijd dringt. Wat gaat ceo Peter Paul de Vries doen?

Value8 blijft op vele vragen het antwoord schuldig

18
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Onafhankelijk analist Roel Gooskens volgt Value8 nu drie maanden. De koers van het aandeel is over die periode met zo’n 30 procent gedaald en het eind van de koersval lijkt nog niet in zicht. De gebrekkige informatievoorziening van het bedrijf speelt daarbij een belangrijke rol. Een aantal praktijkvoorbeelden.

De IFRS-praktijk(en) van Value8

16
Gastauteur

Gastauteur

Hoe komen de herwaarderingen van Value8 tot stand? Met name daaraan besteedde FTM aandacht in een serie artikelen over deze investeringsmaatschappij. Ceo Peter Paul de Vries beriep zich in zijn weerwoord vaak op de IFRS-regelgeving waaraan zijn bedrijf gebonden zou zijn. Analist Olsny Freitas onderzoekt hoe Value8 deze boekhoudregels toepast op niet-beursgenoteerde deelnemingen.

Beleggers Value8, let op uw zaak!

21
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Op de bijzondere aandeelhoudersvergadering die Value8 volgende week organiseert, wordt een interessant agendapunt in stemming gebracht, schrijft onafhankelijk analist Roel Gooskens. Aandeelhouders moeten op hun tellen passen, en dienen goed te beseffen waar ze precies over stemmen.

De schimmige zelfverrijking van familieman Peter Paul de Vries

31
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Value8-ceo Peter Paul de Vries laat zichzelf graag voorstaan op zijn transparantie, maar op dit beeld valt aardig wat af te dingen. Het onderstaande praktijkvoorbeeld van de deelneming SutureAid, opgetekend door onafhankelijk analist Roel Gooskens, laat zien hoe de informatievoorziening na aanvankelijke juichverhalen steeds verder werd teruggeschroefd totdat het bedrijf uiteindelijk failliet ging. Maar toen was de buit voor De Vries al binnen, via een dubieuze constructie waarbij familiebanden een centrale rol speelden.

Applaus voor ‘Messias’ Peter Paul de Vries op aandeelhoudersvergadering Value8

43
Eric Smit

Eric Smit

Op de aandeelhoudersvergadering van investeringsmaatschappij Value8 speelde ceo Peter Paul de Vries duidelijk een thuiswedstrijd. Beleggers reageerden enthousiast op zijn verhalen en beloften, en hielden zich doof voor kritische geluiden — zelfs die van hun eigen belangenvereniging.

Accountant Value8 was al eerder betrokken bij boekhoudschandaal

27
Eric Smit

Eric Smit

De accountant van Value8 is enkele jaren geleden betrokken geweest bij een boekhoudschandaal rond beursfonds AND. De Vereniging van Effectenbezitters, die hem destijds omschreef als een ‘slapende accountant,’ hekelt zijn handelwijze nu impliciet opnieuw in de kwestie rond de in opspraak geraakte investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries.

Value8; het ketelhuis van Peter Paul de Vries

112
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Onafhankelijk analist Roel Gooskens wordt steeds wantrouwender naarmate hij langer naar het bedrijf Value8 kijkt. De gevels van de deelnemingen van het bedrijf ogen als bordkartonnen façades.

Herbenoeming Value8-topman Peter Paul de Vries staat niet op de agenda

37
Eric Smit

Eric Smit

Over de kwaliteit van de informatieverstrekking van het beursbedrijf Value8 is de laatste weken veel te doen geweest. Nu blijkt zelfs de herbenoeming van de grote baas Peter Paul de Vries niet op de agenda van de algemene vergadering van aandeelhouders te staan. [Update: Value8 kondigt opeens BAVA aan met herbenoeming De Vries als agendapunt]

Gratis winst met IFRS!

Opinie
68
Gastauteur

Gastauteur

'Afgelopen weken is commotie ontstaan rondom het beursfonds Value8. Daarbij ontstond veel verwarring over de waardering van deelnemingen die Value8 heeft aangekocht en over de invloed van die waardering op het resultaat van Value8. Met dit artikel poog ik enige duidelijkheid te verschaffen over de invloed van de boekhoudregels', aldus gastauteur Gert M. Jochems.

De wonderlijke beurswaardecreatie bij Value8

128
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Analist Roel Gooskens legt uit hoe je als eigenaar van een beursfonds in vijf stappen van een paar honderdduizend euro vele — papieren — miljoenen maakt. Een leerzaam inkijkje in De Methode De Vries.

Ook Novisource draait mee in de goednieuwsshow van Value8

90
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Er was veel belangstelling voor de bijeenkomst die investeringsfonds Value8 organiseerde om de onrust onder beleggers weg te nemen na een reeks artikelen die analist Roel Gooskens de laatste weken op FTM publiceerde. Ook Gooskens zelf was aanwezig, maar hij kreeg niet de duidelijkheid waar hij om vroeg. In dit vierde artikel belicht hij Novisource, een minderheidsdeelneming die er ogenschijnlijk goed voor staat maar die veel te hoog gewaardeerd is en waarover Value8 te positief bericht.

Peter Paul de Vries vs Roel Gooskens

18
Eric Smit

Eric Smit

Tijdens de drukbezochte beleggersontmoeting van Value8 op Beursplein 5 zocht Peter Paul de Vries vooral de confrontatie met analist Roel Gooskens. Antwoorden bleven uit.

De juichverhalen van Value8 over een technisch failliet bedrijf

10
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Nadat Roel Gooskens vorige week in het tweede deel van zijn analyse over investeringsmaatschappij Value8 zijn licht liet schijnen over de deelneming IEX Group, behandelt hij in zijn derde bijdrage het bedrijf Source Group. Hier is niet alleen de waardering een probleem, maar ook de informatievoorziening aan beleggers.

900 procent waardestijging in een jaar: de ‘fair value’ van Value8

50
Roel Gooskens

Roel Gooskens

De analyse van Roel Gooskens over Value8 die FTM vorige week publiceerde, leidde tot een krachtige koersreactie en een categorische ontkenning van Gooskens’ bevindingen door Value8-ceo Peter Paul de Vries. In het vervolg op zijn artikel ontleedt Gooskens een praktijkgeval van het soort ‘fair value’-waarderingen waar De Vries zich van bedient.

Is Value8 een heteluchtballon of niet?

38
Eric Smit

Eric Smit

De beurswaarde-vernietigende analyse van Roel Gooskens kwam niet uit de lucht vallen. Eric Smit legt uit waarom Follow the Money belangstelling heeft voor het Value8 van Peter Paul de Vries, en gaat in op de geuite kritiek.

De verborgen verliezen van Peter Paul de Vries

119
Roel Gooskens

Roel Gooskens

Bedrijvenverzamelaars met flair zijn er in vele soorten en maten, en vaak weten ze als geen ander hoe ze creatief kunnen boekhouden. De vroegere ‘bedrijvendokter’ Joep van den Nieuwenhuyzen was zo iemand. Onafhankelijk analist Roel Gooskens ziet ook in Peter Paul de Vries van beursfonds Value8 een creatieveling die over het randje gaat.

2014

Weer herrie bij deelneming van Value8 van Peter Paul de Vries

1
Eric Smit

Eric Smit

Een onverwachte miljoenenclaim bezorgt Peter Paul de Vries een conflict bij het lege beursfonds Lavide. Partijen rollen knokkend over straat.

2012

Peter Paul de Vries in de clinch met VEB

0
Redactie

Redactie

Value 8 baas Peter Paul de Vries heeft het aan de stok met de vereniging waar hij vele jaren directeur van was.