Dossier

Valutaschandaal

Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.

artikelen
16
2015

Valutaschandaal dreigt in de doofpot te belanden

65
Henk Schutten

Henk Schutten

Het onderzoek naar betrokkenheid van Nederlandse banken in het valutaschandaal dreigt in de doofpot terecht te komen. De Autoriteit Financiële Markten wil de bevindingen, die rond deze tijd zouden worden gepubliceerd, niet bekendmaken.

PvdA eist opheldering over ontslagen bij ING en Rabo inzake valutafraude

15
Henk Schutten

Henk Schutten

De PvdA eist van minister Dijsselbloem opheldering over de betrokkenheid van Nederlandse banken bij valutafraude. Bankmedewerkers die wisselkoersen blijken te hebben gemanipuleerd, dienen volgens de PvdA strafrechtelijk te worden vervolgd.

Amsterdams gerechtshof wordt slagveld voor frauderende banken

17
Henk Schutten

Henk Schutten

Investeerders die gedupeerd werden door het valutaschandaal, willen hun schadeprocedures tegen banken uitvechten voor het Amsterdamse gerechtshof. De claims kunnen volgens advocaten in de vele miljarden lopen.

Valutaschandaal breidt zich uit: 'Dit ging niet om een paar losgeslagen handelaren'

6
Henk Schutten

Henk Schutten

De Amerikaanse advocaat David Scott sleepte vorige maand twee miljard dollar binnen door met negen grote internationale banken te schikken in het valutaschandaal. En dat is nog maar het begin, zegt hij in een exclusief interview met Follow The Money.

Megaclaims valutafraude bereiken Europa. Ook ING en Rabo.

96
Henk Schutten

Henk Schutten

Amerikaanse banken werden al getroffen door megaclaims vanwege de valutafraude, nu hangen die ook Nederlandse banken boven het hoofd. Claimadvocaten ruiken bloed en Rabobank en ING dreigen onder vuur te komen liggen van zowel gedupeerde investeerders als toezichthouders.

Manipulatieve valutahandelaren gaan nu de klok luiden

14
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

Meer dan 30 valutahandelaren hebben het afgelopen jaar hun spullen moeten pakken vanwege hun rol in het wereldwijde valutaschandaal. Maar ze blijken zich nu niet neer te leggen bij hun ontslag en komen in verweer. En dat levert pikante informatie op zoals een voorkennis-zaak bij Citigroup a 35 miljoen dollar.

Upcoming: Nieuwe miljardenboete en schuldbekentenissen in 2e ronde valutaschandaal

5
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

De tweede ronde in het wereldwijde valutaschandaal zal naar verwachting deze week tot een miljardenschikking leiden voor UBS, Barclays, Citi, JPMorgan Chase en RBS. Het ziet ernaar uit dat ze ook op holding-niveau schuld moeten bekennen.

De lakse houding van banken in het valutaschandaal

5
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

Nederlandse banken krijgen volgens het rapport 'Langs de Financiële Meetlat' van DNB en AFM langzamerhand weer wat licht in de ogen, nadat ze lange tijd blind waren voor manipulatie met rentetarieven en wisselkoersen. Desondanks worden de risico's met betrekking tot wisselkoersmanipulatie nog onvoldoende beheerst.

Tweede ronde in het valutaschandaal ingeluid met een arrestatie

17
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

De eerste valutahandelaar is inmiddels gearresteerd in het wereldwijde schandaal rond het manipuleren van wisselkoersen. Follow The Money duikt opnieuw in de beerput annex dealerroom waar ze smullen van onwetende klanten. 'Het zit in de aard van het beestje om daar misbruik van te maken.'

2014

De trukendoos van valutahandelaren

2
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

Manipulerende valutahandelaren beschikten over een waaier van sluwe trucs. Welke dat zijn, valt na te lezen in de rapporten van Britse en Amerikaanse toezichthouders. Banken die meededen in het valutaschandaal kregen van hen 2,7 miljard euro aan boetes voor hun kiezen.

Banken scoren 2,7 miljard aan boetes in 1e ronde valutaschandaal

14
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

Vijf banken hebben vandaag voor 2,7 miljard euro een schikking getroffen vanwege het manipuleren van de belangrijkste wisselkoersen. Maar de kans is groot dat zich nog meer banken en toezichthouders aandienen.

Toezichthouders ruiken bloed, banken leggen miljarden opzij [valutaschandaal]

6
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

De contouren van het nieuwe valutaschandaal beginnen zichtbaar te worden. De ene na de andere grootbank heeft in haar kwartaalcijfers voor honderden miljoenen aan reserveringen opgenomen voor het treffen van schikkingen. Toezichthouders ruiken bloed (en miljarden).

Op naar het volgende bankschandaal: valutafraude

9
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

Het manipuleren van wisselkoersen belooft met 41 miljard dollar aan schikkingen een groter schandaal te worden dan de Libor-fraude. Follow The Money sprak ingewijden over het manipuleren van de ‘London fix’.

Valutamanipulatie: Britten starten een strafrechtelijk onderzoek

0
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

Het wereldwijde onderzoek naar mogelijke valutamanipulatie heeft een nieuwe dimensie gekregen: de Serious Fraud Office in het Verenigd Koninkrijk heeft een strafrechtelijke onderzoek ingesteld. Wat is er gaande?

Valutaschandaal: junior valutahandelaren krijgen immuniteit

3
Dennis Mijnheer

Dennis Mijnheer

Het wereldwijde onderzoek naar valutamanipulatie wordt zeker door de Amerikaanse toezichthouders grondig aangepakt. Junior handelaren krijgen een immuniteits-deal aangeboden in ruil voor belastende informatie over hun seniors. Quid pro quo.

Nederlandse banken voorlopig buiten schot bij valutafraude

4
Jessica de Vlieger

Jessica de Vlieger

Na de Libor-fraude dient zich een groter financieel schandaal aan: de valutafraude. In zes landen zijn toezichthouders al onderzoeken gestart, twintig bankiers moesten vertrekken. Vooralsnog lijkt er geen sprake van betrokkenheid van Nederlandse banken.