Dossier

Van wie is ons geld?

Waarom is de creatie van geld in handen van – particuliere – banken? En moet dat altijd gepaard gaan met schuld? Ofwel: kunnen we ons monetaire systeem op een eerlijkere manier organiseren?

Het zijn vragen waar menig econoom zijn tanden op stuk gebeten heeft. Toneelgroep De Verleiders zette een brede discussie in gang door op te roepen tot een burgerinitiatief. Met 40.000 handtekeningen moet de politiek wel reageren en nadenken over de aard en wezen van ons geld en de manier waarop het wordt gecreëerd.

De oproep leidde tot verhit debat op Follow The Money. Voormalig bankenlobbyist en auteur Robin Fransman reageerde met een open brief aan het toneelgezelschap, die werd beantwoord door Martijn Jeroen van der Linden,  bestuurder van de Stichting Ons Geld. Daarnaast geven tientallen lezers in het discussieforum hun visie op wat misschien wel dé vraag van het moment is: van wie is ons geld eigenlijk?

volg dit dossier
Artikelen
29
2017

Strooien met krediet als een echte bankier

Video
5
Sophie Stadhouders

Vandaag begint de Week van het Geld en zullen er allerlei activiteiten plaatsvinden om kinderen te leren omgaan met geld. Ter gelegenheid van deze week ging Follow the Money langs bij de makers van het educatieve bordspel Money Maker om een potje te spelen. Het werd een spannende en leerzame avond.

Geldschepping is geen valsemunterij, wel diefstal

Opinie
133
Gastauteur

Een artikel van Thomas Bollen op FTM over geldschepping en fractioneel reservebankieren lokte een scherpe reactie uit van Ewoud Jansen, docent Accounting & Finance. Gastauteur Ger van Gils weegt hun argumenten en voegt een interessant aspect aan de discussie over geldcreatie toe.

2016

© ANP / Lex van Lieshout

Geldschepping door banken is geen valsemunterij

Column
86
Gastauteur

Vorige week schreef Thomas Bollen op deze website zijn eerste artikel, over de kredietcrisis en het monetaire stelsel. Het stuk maakte nogal wat los bij ons publiek. Zo ook bij gastauteur en econoom Ewoud Jansen, die vandaag met zijn repliek komt.

© ANP/ Lex van Lieshout

De gevaren van de geldpers

116
Thomas Bollen

De komende tijd zal Thomas Bollen voor FTM schrijven over geld en het monetaire stelsel. In dit eerste artikel voert hij ons terug tot de basis van zijn zoektocht naar financiële helderheid. Hij legt uit hoe zijn fascinatie voor geld ontstond en hoe de kredietcrisis hem als juist afgestudeerd econoom met de neus op de feiten drukte.

© Pixabay

Het debat over de toekomst van het geld moet over de fundamenten gaan

Column
25
Gastauteur

Op vrijdag 14 oktober van 16 tot 19 uur vindt de derde editie van Reinvent.Money plaats. Zo’n 1000 experts en geïnteresseerden zullen bij elkaar komen in het Auditorium van de TU in Delft om drie discussies over de toekomst van geld, banken en naties te volgen. In navolging op de artikelen van de afgelopen twee weken, nu een artikel van mede-organisator Paul Buitink over hoe het gelddebat over fundamenten zou moeten gaan.

© Flickr / JW Photography

Pro-Europa en globalisering zijn en toch een eigen munt bepleiten, kan dat?

Column
11
Richard van der Linde

In aanloop naar het congres Reinvent.Money publiceert Follow the Money een serie achtergrondartikelen over ons geldsysteem en mogelijke alternatieven. Vandaag: Richard van der Linde over de vraag of je vóór een verenigd Europa, maar tégen de euro kan zijn.

© Wikimedia Commons

Hoe democratiseren we ons geld?

83
Gastauteur

In aanloop naar het Reinvent.Money-congres publiceert Follow the Money de komende weken een serie achtergrondartikelen over ons geldsysteem en mogelijke alternatieven. Vandaag: Martijn Jeroen van der Linden over monetaire hervorming in een digitale wereld.

Reserves revisited

53
Richard van der Linde

Vorige week pleitte Richard van der Linde voor het wijzigen van de terminologie voor de gelden die banken bij de centrale bank aanhouden. Het hiervoor gebruikte begrip ‘reserves’ zou onjuist zijn en daarom beter kunnen worden vervangen door een nieuwe term. Econoom Ewoud Jansen kan deze redenering volgen, maar betrapt Van der Linden wel op een fout.

Centrale-bankreserves zijn geen reserves: tijd voor een nieuwe naam

Column
61
Richard van der Linde

In onze discussies over het financiële stelsel ontstaat vaak verwarring wanneer we het hebben over centrale banken en de ‘reserves’ die commerciële banken daar aanhouden, stelt Richard van der Linde. Een voorstel voor twee kleine aanpassingen om de toekomst van ons geld beter bespreekbaar te maken.

Bankenbrief Dijsselbloem is grote anticlimax

Column
86
Richard van der Linde

Twee jaar lang nam minister Dijsselbloem van Financiën de tijd om te onderzoeken hoe hij de financiële sector beter toegankelijk kan maken voor nieuwe, innovatieve partijen zoals depositobanken. Zijn brief aan de Kamer bevat echter geen enkel voorstel tot wetswijziging, constateert Richard van der Linde, en dus dreigt alles bij het oude te blijven. Of kan er nog iets aan gedaan worden?

© ANP Bart Maat

Burgerinitiatief 'Ons Geld' zet Depositobank bovenaan politieke agenda

42
Richard van der Linde

Een depositobank bleek eerst niet mogelijk met de huidige wetgeving, maar mede door burgerinitiatief 'Ons Geld' lijkt politiek Den Haag daar iets aan te gaan doen. Minister Dijsselbloem en zelfs DNB staan open voor een pilot. Richard van der Linde, de initiatiefnemer van de Depositobank, doet verslag.

Burgerinitiatief 'Ons Geld' op bezoek in de Tweede Kamer [update]

Column
46
Gastauteur

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Dijsselbloem over het geldstelsel. Dit vanwege burgerinitiatief ‘Ons Geld’, een samenwerking van theatergroep De Verleiders en Stichting Ons Geld. Het Kamerdebat begint om 15:15 uur en is live te volgen via de website van de Tweede Kamer. Onder dit artikel is nu de tekst toegevoegd van de toespraak die George van Houts van het burgerinitiatief in de Tweede Kamer heeft uitgesproken.

2015

De veelzijdige definitie van geldschepping

Column
146
Gastauteur

In het almaar uitdijende gelddebat stuiten Edgar Wortmann en Luuk de Waal Malefijt van Stichting Ons Geld op verschillende definities van 'geldschepping'. Het duo schept nu helderheid.

Rode strepen in NVB-uitleg over geldcreatie

Column
159
Gastauteur

Ontstellend, maar waar: zelfs politici snappen nauwelijks iets van geldschepping. Gastauteur Martijn Jeroen van der Linden is dan ook blij met de tienpunten-uitleg van de NVB, al verhullen die nog steeds de macht van banken. Zelfs DNB laat kinderen onjuistheden melden in spreekbeurten. Van der Linden hanteert het rode potlood, 'niet om te zeuren, maar om het maatschappelijk gesprek verder te brengen.'

Plan van Stichting Ons Geld uitgelegd voor burgers én politici

Column
172
Gastauteur

Om te beseffen hoe goed het plan van Stichting Ons Geld is, moet je eerst begrijpen hoe ons geldsysteem nu eigenlijk werkt. Gastauteur Anton van de Haar legt dat uit. In de hoop dat ook politici het zullen begrijpen en het plan met spoed de aandacht gaan geven die het verdient.

'De macht van de banken is uit de hand gelopen'

Column
23
Gastauteur

Commerciële partijen met grip op de geldpers verstoren de markt, vervolgt gastauteur Edgar Wortmann de discussie over geldcreatie met Ewoud Jansen op ftm.nl. Zo hebben banken teveel macht gekregen over het geld en daarmee over de maatschappij. Wortmann heeft een oplossing: ontneem de banken de geldpers en de seigniorage op het girale geld.

'Money, Money, Money, it's a confusing world'

99
Jean Wanningen

De voorstelling 'Door de bank genomen' van toneelgroep De Verleiders en het burgerinitiatief van Stichting Ons Geld brachten een breed gevoerd debat op gang over ons geldsysteem en de rol van de banken. Wat zijn de standpunten en hoe werkt ons geldsysteem eigenlijk? Een samenvatting met uitleg.

Gratis gewin bestaat niet

Column
98
Gastauteur

Sinds De Verleiders en de Stichting Ons Geld middels een burgerinitiatief geldschepping door private banken in de Tweede Kamer aan de orde willen laten komen, is er volop discussie over dit thema. Er blijken ook nogal wat misverstanden te bestaan. Zo denkt Wortmann dat 'seigniorage' een soort winst is, die we aan de maatschappij ten goede kunnen laten komen. Dat is onzin, zegt gastauteur en econoom Ewoud Jansen.

‘Het Geld is van ons allemaal’

Column
185
Gastauteur

De geldcreatie overlaten aan de banken of aan de markt is vragen om problemen, legt Edgar Wortmann uit. De winst uit geldcreatie komt ons allen toe en een verantwoordelijke overheid moet daarvoor zorgen.

Een beetje mal

Column
119
Robin Fransman

Volgens Robin Fransman vliegt Martijn Jeroen van der Linden van stichting Ons Geld uit de bocht door te beweren dat mensen niet verplicht zijn om geld aan te nemen.

Laat geldcreatie aan de vrije markt over

Column
77
Gastauteur

Geldcreatie aan de overheid overlaten, zoals het burgerinitiatief van De Verleiders en Ons Geld beoogt, is volgens professor Paul Buitink een slecht idee. Net als het in stand houden van het huidige systeem.

Geldcreatie is een overheidstaak

Column
413
Gastauteur

Robin Fransman betoogde dat schuldenvrij geld 'immoreel' is. Martijn Jeroen van der Linden, bestuurder van Stichting Ons Geld, slaat nu terug. Het gelddebat woekert hiermee voort.

'Schuldenvrij' geld kan écht niet

Column
301
Robin Fransman

Is een geldsysteem dat niet gedekt is met schulden beter is dan het systeem dat we hebben? Nee, schrijft columnist Robin Fransman beslist in zijn antwoord op de open brief van Martijn Jeroen van der Linden van Stichting Ons Geld. En: ‘"Schuldenvrij" geld is daarbij ook immoreel.'

Waar komt geld vandaan?

77
Jesse Frederik

Het was één van de weinige onderwerpen waar dode Griekse filosofen zich wel over bogen: geld. Wat is het en waar komt het vandaan? Een uitleg.

Waarom geldcreatie zonder schuld wél mogelijk is

Column
174
Gastauteur

Martijn Jeroen van der Linden bestuurder van Stichting Ons Geld, richt zich in een open brief tot Robin Fransman en stelt dat schuldvrije geldcreatie wel degelijk mogelijk is.

Speciaal voor George van Houts en Ons Geld, de #DWDD Versie!

Column
79
Robin Fransman

Wat zou er gebeurd zijn als Robin Fransman tafelheer was geweest bij De Wereld Draait Door, toen George van Houts en collega's het burgerinitiatief voor een ander geldsysteem lanceerden? Nou dit ongeveer.

Speciaal voor George van Houts en de mensen van Ons Geld

Column
163
Robin Fransman

George van Houts en zijn theatergroep willen met hun burgerinitiatief dat de overheid gratis geld gaat uitgeven. Want dat is de oplossing voor al onze problemen. Onzinnig want welvaart zit niet in geld, betoogt Robin Fransman. Welvaart zit in echte economie van werken, produceren, investeren en innovatie.

George van Houts: 'Ons bankensysteem stamt nog uit de tijd van de slavernij'

66
Joris Heijn

De acteurs van de theatervoorstelling De Verleiders: Door De Bank Genomen starten een burgerinitiatief om de banken hun recht op geldschepping te ontnemen. 'Als banken geld creëeren, staat daar altijd een schuld tegenover. Aan dat door en door rotte systeem moet iets gebeuren.'

2014

Joelen om bankiers. Als kinderen bij een poppenkast.

290
Joris Heijn

'Bankiers trokken wit weg bij de try-out,' zegt theatermaker George van Houts over zijn nieuwe theatervoorstelling. Het derde deel uit de serie De Verleiders, 'Door De Bank Genomen' hakt hard in op de financiële wereld.