Dossier

Wageningen & Food Valley

Wageningen University & Research staat wereldwijd hoog aangeschreven. Maar de zorgen over de kwaliteit van het academisch onderzoek nemen de laatste jaren toe. Veel hoogleraren vinden dat de universiteit haar wetenschappelijke ziel heeft verkocht aan het grote bedrijfsleven. In dit dossier doen we onderzoek naar de universiteit en de rol die zij speelt in de internationale voedingsindustrie.

Volg dit dossier en blijf op de hoogte via e-mail

volg dit dossier
Artikelen
9
2016

Gesponsorde melkhoogleraar pleit nog één keer voor meer zuivel

31
Stijn van Gils

Stijn van Gils

In zijn afscheidsrede betreurt hoogleraar Toon van Hooijdonk de afgenomen melkconsumptie in westerse landen. Melk levert namelijk belangrijke voedingsstoffen, betoogt hij. Dat Van Hooijdonk’s hoogleraarschap betaald wordt door de zuivelindustrie, blijft in het nieuwsbericht van Wageningen University onvermeld.

© ANP / Lex van Lieshout

Wageningen wordt een verlengstuk van de voedingsindustrie

18
Arne van der Wal

Arne van der Wal

Unilever verhuist zijn innovatiecentrum naar Wageningen. Onder leiding van bestuursvoorzitter Louise Fresco wordt Wageningen University & Research, een van de hoogst aangeschreven universiteiten ter wereld, steeds meer een gesubsidieerd onderzoekslaboratorium voor grote voedingsmultinationals.

‘Vervang landbouwbeleid door voedselbeleid’

11
Sem van den Brink

Sem van den Brink

In de allereerste Mansholt Lezing, 9 september gehouden in Brussel, pleitte WUR-bestuursvoorzitter Louise Fresco voor een radicale verandering van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). De gehele voedselketen moet bij de herziening vanaf 2020 een plek krijgen. Dat klinkt ambitieus en spannend, maar voor de goede verstaander klonken in Fresco’s rede vooral de belangen door van Nederland en van haar eigen universiteit.

Nederlandse agrifood snakt naar financiering

7
Sem van den Brink

Sem van den Brink

Hoe krijg je internationale investeerders zover om te investeren in de Nederlandse agrifoodsector? Dat was het doel van het F&A Next-congres in Wageningen. Durfkapitaal is nog steeds de missing link. Economische Zaken kondigde de nodige steunmaatregelen aan, maar is dat genoeg om in Nederland een ‘Silicon Valley’ voor de voedingsindustrie te creëren?

De 'Food Valley' van Wageningen moet beter gevoed worden

5
Sem van den Brink

Sem van den Brink

De universiteit van Wageningen is leidend in de agrofoodsector, maar startups die de sector op zijn kop zetten blijven uit. ‘Het geld bij investeringsfondsen klotst tegen de plinten, maar niemand steekt een euro in de opstartfase van een innovatief idee.’ De grond is vruchtbaar, maar er zijn invloeden van buitenaf nodig om er iets spannends te laten bloeien.

2015

Hoe disruptieve pioniers de aanval openen op de voedingsindustrie

19
Arne van der Wal

Arne van der Wal

Hoe kun je de voedingsindustrie bewegen duurzamer en gezond te produceren? Simpel: ‘Door te investeren in jonge ondernemingen die op dat gebied disruptief innoveren,' zegt Patrick Driessen, oprichter van participatiemaatschappij Pulsar Network Capital. Zijn fonds investeert in potentiële wereldveroveraars. Zoals een brouwerij die betaalbaar – en lekker – biologisch bier tapt.

2014

De professor als geldmagneet

17
Fleur Launspach en Ruben Munsterman

Fleur Launspach en Ruben Munsterman

Bijna zestig procent van de hoogleraren op Wageningen University zegt dat het binnenhalen van financiering doorslaggevend is bij het bepalen van hun onderzoeksonderwerpen.

De suikeroom van Wageningen komt uit Brussel

4
Fleur Launspach en Ruben Munsterman

Fleur Launspach en Ruben Munsterman

Nederlandse wetenschappers en onderzoekers zijn koplopers in het binnenhalen van Europees onderzoeksgeld. Vooral onderzoekers op het gebied van landbouw en voeding weten de suikeroom uit Brussel te plezieren.

2013

De dubbele petten van de Europese voedselwaakhond

5
Ruben Munsterman

Ruben Munsterman

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid bepaalt wat veilig of onveilig voedsel is voor de burger. Meer dan de helft van de wetenschappelijke experts bij de organisatie heeft echter een financiële band met de voedingsindustrie.