Dossier

Wat maakt onze zorg zo duur?

In het dossier 'wat maakt onze zorg zo duur?' doen wij onderzoek naar de zorgkosten. Ieder jaar geven we met z'n allen weer meer geld uit aan de gezondheidszorg, zelfs veel meer dan onze buurlanden doen. We zijn gefascineerd door dit verschijnsel en willen daarom de komende maanden diepgravend onderzoek verrichten. Hierbij vormen bureaucratie, verspilling en onzinnige zorg centrale thema's. De prangende vragen kunnen we niet alleen beantwoorden. Door middel van het Zorgpanel doen wij geregeld een beroep op onze lezers. Meld je daarom vandaag nog aan voor ons panel. Stuur tips, informatie en beantwoord de wekelijkse vragenlijst. Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Lees meer volg dit dossier
Artikelen
16
2017

© ANP/Bart Maat

Alle partijen vinden de regeldruk in de zorg te hoog. Wie doet er iets aan?

1
Jeffrey Stevens

In de Nederlandse gezondheidszorg zijn de mogelijkheden grenzeloos, maar het budget is dat niet. Daarom werden de politici van alle partijen uitgedaagd om op het podium van Carré duidelijkheid te geven. Waar ligt de grens van betaalbaarheid? Wanneer stopt solidariteit? En wat te doen met al die tabaksdoden?

Hebben de zorgverzekeraars nog wel bestaansrecht? Kom ook naar het gepeperde gesprek op 26 januari

5
Redactie

Hebben de zorgverzekeraars hun bestaansrecht bewezen? Daarover houdt Follow the Money in de aanloop naar de verkiezingen een zorgdebat onder de titel ‘Een gepeperd gesprek’. Wees erbij op donderdagavond 26 januari in Amsterdam.

Tweede Kamer ontvangt noodkreet van huisartsen
© ANP/Martijn Beekman

Twee jaar na het grote huisartsenprotest. Wat is er bereikt?

7
Jeffrey Stevens

Twee jaar geleden kwamen huisartsen massaal in opstand tegen administratieve lastendruk en de invloed van zorgverzekeraars in de spreekkamer. Dit protest mondde uit in een manifest en een verzetsbeweging genaamd ‘Het Roer Moet Om’. Minister Edith Schippers en zorgverzekeraars beloofden verbeteringen. Hebben zij woord gehouden?

© ANP Historisch Archief / Ge van der Werff

Voorzorg is niet automatisch de beste zorg

12
Jeffrey Stevens

Veel Nederlanders denken dat vroege opsporing van ziektes als kanker enkel voordelen heeft. Critici proberen dat beeld te ontkrachten, want er kleven ook nadelen aan preventieve bodyscans en bevolkingsonderzoeken. Voor de farmaceutische industrie en ziekenhuizen zijn ze lucratief, maar in hoeverre wordt de burger er beter van?

2016

Overstapseizoen in zorgverzekeringsland is walhalla voor de reclamebranche

13
Jeffrey Stevens

Tot het einde van dit jaar kunnen Nederlanders wisselen van zorgverzekeraar. Het overstapseizoen is dan ook in volle gang. Op allerlei manieren probeert de verzekeraar bestaande klanten te behouden en potentiële klanten te verleiden om de overstap te wagen. Jaarlijks kost deze campagne vele miljoenen euro’s. Hoe belangrijk is die marketingmachine? En wat is precies de maatschappelijke winst?

Zit de patiënt straks zelf aan de knoppen?

1
Jeffrey Stevens

Een flink deel van de behandelingen die in het ziekenhuis worden geleverd, zou gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden in het huis van de patiënt. Dat zou kosten schelen en het leven met een ziekte gemakkelijker maken. Maar zijn ziekenhuizen wel bereid hieraan mee te werken als het ze inkomsten gaat schelen?

Salarissen Nederlandse medisch specialisten hoogste van Europa

18
Jeffrey Stevens

De beloningen van ziekenhuisbestuurders zijn flink teruggedrongen door de Wet Normering Topinkomens. Hoe anders is dat voor medisch specialisten: zij worden volledig ontzien. Nederlandse vrijgevestigde specialisten zijn zelfs de best verdienende van Europa. Hoe is dat mogelijk?

De Verleiders opereren zonder verdoving

2
Jeffrey Stevens

Theatergezelschap De Verleiders is terug, ditmaal met een voorstelling over de donkere kanten van het Nederlands zorgstelsel. Wie rekent op een avondje zorgeloos achterover leunen komt bedrogen uit. De acteurs adviseren het publiek tijdig te sterven, bieden een inkijkje in het werkgebied van de zorg-maffiosi en tonen hoe het verlangen naar het grote geld arts en patiënt tot waanzin drijft. FTM sprak met een van de geestelijk vaders, George van Houts, over de populaire theatershow.

© Wikimedia Commons

Wie wil er meer betalen voor de zorg?

13
Jeffrey Stevens

Mensen zijn bereid ongeveer 17 procent van het inkomen te besteden aan zorg. Voor betere ouderenzorg willen we eventueel meer belasting betalen maar voor de jeugdzorg liever niet. Het contact met de huisarts wordt doorgaans goed beoordeeld, maar de apotheker brengt het er een stuk minder vanaf. Dit zijn enkele resultaten uit het FTM zorgpanel.

'Idealistische' consultants maken GGZ gek met digitale prikklok

19
Jeffrey Stevens

Het leveren van rendabele zorg wordt steeds belangrijker binnen de geestelijke gezondheidszorg. Zo deden zorgconsultants hun intrede, die instellingen in een handomdraai leren meer geld te verdienen met productiemeters en stoplichtsystemen. Zo kunnen behandelaren hun declaratienorm halen. Maar gelukkig worden ze er niet van: 'Om niet overspannen te raken, wordt er hier en daar dus meer tijd geschreven dan werkelijk besteed is.'

© Wikimedia Commons

De eerste resultaten van het FTM Zorgpanel

19
Jeffrey Stevens

Het Follow the Money Zorgpanel draait op volle toeren. De leden van het panel zijn kritisch over de transitie van zorgtaken naar de gemeente en stemmen in meerderheid voor afschaffing van het eigen risico. Ook leverden ze tips over verspilling en de verdacht hoge rekeningen van de orthodontist. Lees hier wat we bereikt hebben en waarom je mee moet doen.

Edith Schippers in Pauw over haar man Sander Spijker

Een boze Edith Schippers is niet slimmer

74
Eric Smit

Minister Edith Schippers deed dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw een verwoede poging om haar echtgenoot Sander Spijker van alle blaam te zuiveren en de journalistiek van Follow the Money onder vuur te nemen. Eric Smit constateert echter dat Schippers geen verhaal heeft. ‘Ons verhaal deugt en we nemen er geen woord van terug.’

Man van Edith Schippers stopt als zorgconsultant

18
Jeffrey Stevens

Op 5 maart van dit jaar publiceerde Follow the Money een artikel over het advieswerk van Sander Spijker, de echtgenoot van minister Edith Schippers. Voor het bedrijf P5COM leerde hij zorginstellingen slimmer declareren. In de maanden na het artikel werd de druk zo groot dat Spijker nu heeft besloten te stoppen met zijn werk, zo onthulde Schippers dinsdag in talkshow Pauw.

Hoe de beugelboer de rekening opdrijft

12
Jeffrey Stevens

Orthodontiepraktijken boeken de laatste jaren een heel opmerkelijke omzetstijging. Hoewel de tarieven met ruim een derde zijn verlaagd, wordt er nu soms meer omzet gedraaid dan in de periode voor de prijsdaling. Die plotselinge stijging berust niet op toeval. Sommige orthodontisten blijken de inkomsten via sluiproutes te verhogen.

© ANP / Bart Maat

De zorgkosten daalden, maar voor wie eigenlijk?

50
Eelke van Ark

Alom lof voor minister Edith Schippers, zo rond de laatste Prinsjesdag van haar ambtstermijn als minister van Volksgezondheid. Ze wist ruim tien miljard euro te bezuinigen op de zorg. Maar die kostenbesparing voor het Rijk blijkt een lastenverzwaring waarvoor u pas over een paar jaar de volledige rekening betaalt. Een analyse.

Doe mee met het FTM Zorgpanel!

Panel
112
Jeffrey Stevens

Vanaf vandaag is het FTM zorgpanel geopend. Je hulp daarbij is hard nodig, want alleen samen kunnen we het verschil maken. De informatie uit het panel moet ons helpen bij het diepgravend onderzoek naar verschijnselen die de zorg teisteren. Graag willen wij meer weten over onderwerpen als bureaucratie, verspilling en toegankelijkheid. Ook zullen we met enige regelmaat de stemming peilen en discussies entameren over actuele onderwerpen.