Wie (en waar) is Jan Peter Mante geweest?

Jan Peter Mante (Zeist, 1957) was een van de eersten die in 1995 meedeed aan het Nederlandse protest tegen het wangedrag van Scientology op internet. Zie voor die kwestie de FTM-verhalenserie ‘Scientology versus internet’, gepubliceerd eind december 2021. Mantes rol wordt beschreven in deel 4, ‘Intriges en vuil spel’.

Ook nadien deed hij zich geregeld als een ander voor: dan was Mante weer met een of andere ‘operatie’ of een spionnenspel bezig, of bouwde hij de zoveelste dekmantel op. Op die manier heeft hij heel wat mensen bedrogen. Hij opereerde onder meer als Fortuyn-complotdenker, neonazi, boeddhist, healer, Vietnamveteraan en Amerikaans patriot.

Een Amerikaanse vrouw typeerde hem zo: A bleached blonde Dutchman who was a previous Jew-Hating Nazi, got religious and joined a Japanese Buddhist society and interprets dreams for people while pretending to be an American Christian who served in Viet Nam, all after he was fired by the US Embassy for trying to swindle the Church of Scientology all while claiming he once worked for the CIA as a spy. Now, he is Davy Crockett, King of the Wild Frontier.’

Dit overzicht is samengesteld door Karin Spaink. Mail karin.spaink@ftm.nl voor aanvullingen of verbeteringen.

 


2002-2004: Shimura-groep / Mishima Cyber Command

Aliassen: Hans (‘Bill’) Vermeulen, Marco Waterring, LindaT, Linda McDonnell, Mara Lang-Stanton, Olivier de Roy van Schoonhoven La Maire. 

In de herfst van 2002 stelt ene LindaT op het forum pim-fortuyn.nl dat zij bewijzen in handen heeft dat er een complot achter de moord op Pim Fortuyn stak. LindaT werkte samen met een Japanse onderzoeksgroep, het Mishima Cyber Command, die werd geleid door ene Oyako Shimura en die verder zou bestaan uit mensen uit Korea en India. Alle leden van het MCC zouden oud-medewerkers van veiligheidsdiensten zijn.

In diezelfde periode meldt de Shimura-groep zich bij de Sociale Databank Nederland, die zich indertijd uitputte in complottheorieën over de moord op Pim Fortuyn. Twee leden van Shimura bezoeken de SDN twee maal. Een van hen, Hans Vermeulen aka ‘Bill’, claimde daarnaast werkzaam te zijn voor het Mishima Cyber Command. Het duo beweerde over een bewakingsvideo te beschikken waaruit blijkt dat Fortuyn al neerviel voordat Volkert van der Graaf zijn eerste schot loste.

Uit een mail van iemand die ‘Vermeulen’ bij Spaink natrok:

‘In dit vermeende complot rond de moord op Fortuyn zou de Amerikaanse ambassade in Den Haag als doorgeefluik hebben gefungeerd. De opdrachtgevers zouden een uitgebreid netwerk vormen dat zou bestaan uit topfiguren van vliegtuigbouwer Lockheed Martin, alsmede de Amerikaanse ambassadeur Sobel, het huis van Oranje, Frits Bolkestein, Jan Dirk Blaauw, [..] Jan Pronk, Klaas de Vries en enkele anderen. [..]

Een ander bizar aspect van het complotverhaal was dat de moord in werkelijkheid zou zijn gepleegd door een tweede schutter, die vanaf het dak van het energiehuis van het Mediapark zou hebben geschoten. Deze schutter zou door de AIVD zijn ingehuurd via een connectie in het Midden Oosten, te weten de wapen- en drugshandelaar Monzer-Al Kassar. Deze tweede schutter zou direct na de moord in een geblindeerde BMW onder politie-escorte zijn afgevoerd via Schiphol.’

In het boek van Ine Veen over de moord op Fortuyn, Moord namens de ‘kroon’? Het ultieme leven van Pim Fortuyn (Aspekt, 2007), wordt het Mishima Cyber Command behandeld. Veen neemt alles bloedserieus en meent dat ‘Vermeulen’ een AIVD-agent was.

 


2004: Soka Gakkai International

Soka Gakkai International is een Japanse boeddhistische organisatie; hun Nederlandse tak zetelt in Zeist. In mei 2004 wijdde het Zeister Magazine een artikel aan het SGI. Op de bijgaande foto staat een helgeblondeerde Mante afgebeeld. Het SGI lijkt een volkomen onschuldige club en valt zodoende wat uit de toon bij Mantes andere activiteiten.

 


2007-2008: Stop Islamisation of Europe (SIOE)

[foto: Mante op anti-islamdemonstratie Den Haag 2008

In 2008 start Mante een petitie voor de vrijlating van Germaine C., de vrouw die in Amsterdam-Oost mogelijk moedwillig een tasjesrover doodreed; het Openbaar Ministerie had besloten haar te vervolgen. Uit die petitie blijkt dat Mante lid is van SIEO, ‘Stop Islamisation of Europe’. Elders wordt hij betiteld als ‘de tekstschrijver van SIOE Nederland’. Mante werd in december 2007 door het tv-programma Nova geïnterviewd over Wilders’ islamstandpunt; het materiaal werd niet gebruikt. Mante vertelde op het Forum voor de vrijheid datNova hem meldde dat het geluid bij de opnames ontbrak.

De website van SIOE Nederland wordt begin februari 2008 verwijderd wegens klachten, onder meer van het Meldpunt Discriminatie Internet. [De foto is afkomstig van deze site.]

 


2007-2008: Mante als medium en ‘healer’

In 2007 werpt Mante zich, onder zijn eigen naam, op als spiritueel raadsman, healer en droomduider à raison van 270 euro per uur. Hij sluit zich aan bij de website Kassamba. ‘During the last 15 years I have gained considerable experience in working with individuals, and sometimes groups, and achieved surprising results. People always overcame their obstacles, became happier and healthier.’ Op een andere site biedt hij zijn diensten aan als The Purple Wizard en houdt hij hapsnap een blog bij.

 


2009: The Betrayal

Aliassrn: David Thore Baldursson, David Crocket

In 2009 begint Mante onder de naam David Thore Baldursson een website met een forum: The Betrayal. Als David Crockett begint hij tevens oilforimmigration.org (beide nu buiten gebruik). 

The Betrayal richt zich tegen Barack Obama en al snel verzamelen zich er veel birthers: mensen die menen dat Obama niet op Amerikaans grondgebied is geboren en daarom geen president zou mogen zijn. Mante doet zich er voor als Vietnamveteraan en patriot. Nadat ze er een jaar bijna dagelijks heeft gepost, voelt ene Lynn Dartez nattigheid. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt dat David Thore Baldursson niet is wie hij zegt; nadat ze dat op het forum meldt, ontstaat er een grandioze ruzie op The Betrayal. Niemand gelooft Lynn aanvankelijk.

Dartez begint een eigen site en noemt die, niet ongeestig, The Betrayed. Daar typeert ze Mante als volgt: ‘A bleached blonde Dutchman who was a previous Jew-Hating Nazi, got religious and joined a Japanese Buddhist society and interprets dreams for people while pretending to be an American Christian who served in Viet Nam, all after he was fired by the US Embassy for trying to swindle the Church of Scientology all while claiming he once worked for the CIA as a spy. Now, he is Davy Crockett, King of the Wild Frontier.’

 


2011-2013: Informatiecentrum Tweede Wereldoorlog

In september 2014 kreeg Spaink mail van Anne Louis Cammenga, directeur van het Informatiecentrum Tweede Wereldoorlog in Zeist. [Beeld van Mante: via website IWOII.]

‘In 2011 heeft de Zeisterse inwoner Jan Peter Mante getracht te infiltreren in [onze] stichting met de mededeling dat hij pro-Joods zou zijn en dat hij graag zijn medewerking [..] wilde verlenen. Hij liet [het bestuur] weten dat hij oud-Vietnam veteraan is geweest. Grondig researchwerk van [bestuurslid] de heer IJspeerd toonde vervolgens aan dat dit niet juist bleek te zijn.

Ook blijkt Jan Peter Mante – aantoonbaar – de oprichter en eigenaar te zijn van het extreemrechtse forum Noordland, waarvan leden contacten onderhouden met het neonazistische forum Stormfront. Van al zijn beweringen dat hij pro-Joods zou zijn, blijkt dus niets, maar dan ook helemaal niets, waar te zijn. [..]

Nadat de heren Cammenga en IJspeerd Jan Peter Mante met diens gedragingen [..] hebben geconfronteerd, draaide hij als een blad aan de boom om en liet hij [..] zijn ware gezicht zien. Zelf werd de heer Cammenga – aantoonbaar – door hem met totale maatschappelijke, sociale, maatschappelijke, financiële vernietiging bedreigd en werd de heer IJspeerd zijn reputatie als jurist op uiterst lasterlijke wijze belasterd.

Ook mevrouw A.J.M. Vosmer [..] heeft overlast van Mante en zijn consorten ondervonden. Haar voornaam werd ongevraagd en ongewild door Mante op een forum misbruikt en zij en haar dochter Shanna moesten zelfs in het holst van de nacht meemaken hoe waarschijnlijk één van de consorten van Mante, die destijds zélf vlakbij in mevrouw Vosmer haar buurt woonde, zijn blote achterwerk pal voor haar voordeur liet zien. Naar aanleiding van de aanslag op het Joods Museum in Brussel hebben de heer Cammenga en mevrouw Vosmer ten behoeve van hun veiligheid tijdelijk extra politiebewaking/ c.q. -toezicht gekregen.’

Het Informatiecentrum bestempelt Mante als neonazi.

 


Overige aliassen

Djamel Bouhas (in een e-mail aan mij, 1995), Samson (1996), Logica (2002-2004), Thor (op nieuwpolitiekcollectief.nl, nu een dode url) en Citizensoldier (op Amerikaanse extremistische nieuwsgroepen).