Geldsporen liegen niet. Daarom volgen wij ze

Follow the Money is een journalistiek platform met een glashelder doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving.

We doen onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan groepen in de samenleving. 

Ons wapen: radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Follow the Money is daarbij ons redactionele Leitmotiv. Want of het nu om de zorg, de financiële wereld, de politiek of het onderwijs gaat; als je het geldspoor volgt dan ontdek je de waarheid.

Dit is waar wij als journalisten voor staan (onze 'why'):

Onze visie

Waarheidsvinding en duiding door onafhankelijke diepgravende journalistiek is niet alleen een onmisbaar onderdeel van onze democratie, de kracht van de onthulling gecombineerd met de belofte van mogelijke verbetering en innovatie kan zaken in beweging zetten en ten goede keren.

Onze missie

  • We streven met een optimistische instelling naar rechtvaardigheid en transparantie in een wereld met schaarse en ongelijk verdeelde rijkdommen waar alles om geld draait.
  • We controleren de macht door geldstromen te volgen, stellen problemen en misstanden in de samenleving aan de kaak, leggen complexe verbanden bloot en dragen oplossingen aan.
  • Bij die zoektocht naar waarheid en in ons streven naar rechtvaardigheid betrekken we onze lezers. Gezamenlijk leveren we een bijdrage aan het herstel van het moreel kompas en helpen we de wereld in positieve zin te veranderen.

Leverancier van diepgravende journalistiek en maatschappelijke impact

Follow the Money heeft sinds zijn start in 2010 laten zien dat het in staat is op regelmatige basis kwalitatief hoogstaande, diepgravende financiële journalistiek te produceren. En wanneer we ergens onze tanden in zetten, dan zal de aandacht langdurig zijn. Op die wijze bouwen we dossiers op die het nodige los weten te maken en daar is het ons ook om te doen.

We bedrijven journalistiek om zaken van het donker naar het licht te halen, om antwoorden te krijgen op dringende vragen die onze samenleving aangaan. Moeilijke onderwerpen gaan we daarbij zeker niet uit de weg. 

Daarnaast is het eervol dat ons werk zo nu en dan wordt bekroond. In 2011 won Stefan Vermeulen de Loep aanmoedigingsprijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten voor een onderzoeksartikel over de ICT-rampspoed bij de gemeente Amsterdam. In maart 2013 mochten Jesse Frederik en Eric Smit in de Koninklijke Schouwburg Den Haag de prestigieuze journalistieke prijs De Tegel in ontvangst nemen voor een artikel over het gebruik van financiële derivaten bij een semi-overheidsinstelling. In 2014 won Eelke van Ark de prijs voor beste online onderzoeksjournalistiek met een artikel over de achterkamertjesdeal bij de Achterhoekse thuiszorgorganisatie Sensire. In april 2015 mocht Robert Kosters nogmaals de prijs De Tegel in ontvangst nemen. In de jaren die volgden kwamen daar nog meer prijzen bij waaronder die van de Journalist van het jaar 2017 voor de artikelenreeks van Kim van Keken en Eric Smit over de voormalige partijvoorzitter van de VVD, Henry Keizer. Daar zijn we ontzettend trots op en we zullen er alles aan doen om de frequentie waarmee we diepgravende, impactvolle verhalen produceren, op te voeren.

‘When in doubt…’

De naam Follow the Money is geïnspireerd door een beroemde scène uit de film All the President’s men. ‘Deep throat‘ Mark Felt spoort daarin de onderzoekende journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein van de Washington Post aan de geldstromen te volgen. Dat brengt hen uiteindelijk bij de waarheid die bekend zou worden als het Watergate-schandaal.

Follow the Money is eind 2009 opgericht door Eric Smit, Mark Koster en Arne van der Wal. Mark Koster heeft zich in maart 2012 afgescheiden van Follow the Money.

Financiering Follow the Money

Lees hier meer over onze financiën:

Onze journalistiek wordt voor het grootste deel gefinancieerd door onze leden. Follow the Money is een besloten vennootschap (B.V.) die voor 100 procent eigendom is van FTM Media B.V. Boven deze vennootschap staat de stichting administratiekantoor FTM Media waarvan Arne van der Wal en Eric Smit de bestuurders zijn. Arne van der Wal en Eric Smit zijn in het bezit van meer dan 73 procent van de certificaten. Dick Haan, Erik Hallers en Jan Bart Fanoy zijn de andere drie aandeelhouders. Van der Wal en Smit zien zichzelf als maatschappelijke ondernemers en hebben een beperkte rendementseis. Winsten zullen voor het grootste deel terugvloeien in het bedrijf. 

Follow the Money kwam tot stand met de hulp van het Stimuleringsfonds voor de Pers dat in 2009 besloot ons te steunen met een subsidie van 180 duizend euro. Daarnaast investeerden Van der Wal en Smit eigen middelen en heel veel zweet. Follow the Money ontving ook financiële steun van stichting Muckraker, die onder andere werd gefinancierd door de Adessium Foundation. In 2016 ontvingen we bijdragen van het Stimuleringfonds voor de Journalistiek en SIDN Fonds voor het ontwikkelen van manieren om onze lezers meer bij onze journalistiek te betrekken. In 2017 kregen we voor de verdere ontwikkeling van dat project een subsidie van Google Digital News Initiative. In 2018 begonnen we met de ontwikkeling van FTM Lokaal waarmee we ons op lokale en regionale onderzoeksjournalistiek richten. Eind 2018 ontvingen we een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek voor een samenwerkingsproject met de Regionale Publieke Omroepen (RPO).

Hoe je Follow the Money kunt steunen

De diepgravende journalistiek die Follow the Money voorbrengt kost, vanzelfsprekend geld. Het is fijn dat er fondsen zijn die ons daarbij steunen, maar in onze ogen is er maar één manier om onze radicale onafhankelijkheid op lange termijn te garanderen en dat is wanneer voldoende mensen lid worden van Follow the Money. Hier kun je in enkele eenvoudige stappen lid worden en bijdragen aan de impact die we met ons werk weten te veroorzaken.

Daarnaast hebben we voor organisaties met meer dan 10 medewerkers een aantrekkelijke aanbod voor zakelijke abonnementen op FTM.nl. Dit heeft verschillende voordelen. Meer daarover kun je hier lezen.

Je kunt Follow the Money ook cadeau doen. Je kunt iemand voor een jaar of drie maanden lid maken. Het werkt heel eenvoudig. Meer informatie daarover vind je hier.

Follow the Money met extra middelen steunen kan natuurlijk altijd! Maak het gewenste bedrag over op rekeningnummer NL 28 TRIO 0390 3696 32, ten name van Follow the Money. Vermeld daarbij als mededeling ‘FTM Donatie’. Mensen die een bedrag van 1.500 euro of meer betalen, ontvangen een lidmaatschap voor het leven en mogen zich 'founding friend' noemen.

De hosting van de website van Follow the Money in een CO2-neutraal datacenter van EvoSwitch wordt gesponsored door Leaseweb.

Contact

Heb je een vraag? Hier vind je onze pagina met antwoorden op veelgestelde vragen.

Follow the Money is gehuisvest in Overtoom 197, 1054 HT Amsterdam. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 18.00 uur via 085-3032850. (Vanwege corona zijn we momenteel telefonisch minder goed bereikbaar).

Volg ons ook op social media:

Follow the Money is een besloten vennootschap. Ons KvK-nummer is 34364783.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Follow the Money? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.