Geldsporen liegen niet, daarom volgen wij ze
Follow the Money is een platform voor radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. We hebben een glashelder doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. Of het nu gaat om de zorg, de woningmarkt of de politiek: wij zijn jouw waakhond. ‘Follow the money’ is daarbij ons redactionele Leitmotiv.
Dit is waar we voor staan:
We zijn radicaal onafhankelijk
Diepgravende onderzoeksjournalistiek vergt tijd. De steun van betalende leden geeft onze journalisten de vrijheid om de verhalen te maken die volgens hen het meest relevant zijn. We plaatsen geen advertenties in welke vorm dan ook, daardoor kunnen adverteerders ook geen invloed uitoefenen op wat wij schrijven.
Dat geldt ook voor de subsidies en donaties die we krijgen: niemand buiten onze redactie heeft zeggenschap over onze journalistieke koers of inhoud. Niemand vertelt ons wat we moeten onderzoeken of schrijven.
Wil je weten hoe we ons geld besteden, en waar onze inkomsten vandaan komen? Lees dan ons financieel jaarverslag 2022.
Maatschappelijke onderneming
Follow the Money is geen goed doel, maar een bedrijf (een vennootschap) met een maatschappelijk doel. Om te zorgen dat het geld dat bij ons binnenkomt aan onze journalistiek besteed wordt, hebben we in de overeenkomst met onze certificaathouders vastgelegd dat maximaal 5 procent van het rendement van het geïnvesteerde vermogen aan de aandeelhouders mag worden uitgekeerd.
Dat zit zo. Het gaat ons niet om winstmaximalisatie, maar om de maximalisatie van onze missie. We zijn een onderneming, wij denken als ondernemers, met als basis: er moet betaald worden voor journalistiek werk, juist om niet afhankelijk van anderen te hoeven zijn. FTM kan niet worden overgenomen door een partij die een andere rendementseis heeft.
Alle tijd voor onderzoek
Onze journalisten hoeven zich niet bezig te houden met liveblogs vullen of dagelijkse updates produceren, maar focussen zich voor de volle 100 procent op onderzoeksjournalistiek. Zo krijgen ze de tijd om experts te worden in hun kennisgebied.
Unieke dossiers
Onze redacteuren werken voornamelijk aan langlopende onderzoeksdossiers. Zo doen ze unieke inzichten op en zien ze sneller welke impact nieuws heeft op bijvoorbeeld de Zuidas of binnen de Europese Unie.
Omdat we niet afhankelijk zijn van adverteerders, hoeven we ons bij de lancering van een nieuw dossier niet af te vragen of die investering zich zal terugbetalen. We doen de onderzoeken die volgens onze redactie op dit moment het meest nodig zijn. Dat stelt ons in staat om onderzoek te doen dat uniek is in de Nederlandse journalistiek.
Wil je weten waar onze redactie nu mee bezig is? Neem dan een kijkje op de overzichtspagina van onze dossiers.
Betrokkenheid van onze lezers
We geloven in de kracht van het publiek om kennis te delen en ideeën aan te dragen die onze journalistiek beter maken. Wij geven ons publiek daarom een actieve rol.
Zo kunnen lezers meerdere malen per jaar via FTM Pitch een onderzoeksvoorstel voor een artikel of dossier insturen. Lezers kunnen op voorstellen stemmen en bijdragen leveren. Lees hier meer over FTM Pitch.
Onze leden kunnen bovendien reacties plaatsen onder onze publicaties. Wij geloven er namelijk in dat hun kennis een bijdrage kan leveren aan onze publicaties. Wel hebben we daar een aantal spelregels voor. Deze kun je hier lezen.
Prijswinnende journalistiek
Follow the Money heeft sinds zijn start in 2010 laten zien dat het in staat is om kwalitatief hoogstaande, diepgravende journalistiek te produceren. Af en toe wordt die kwaliteit beloond met een prijs:
- Jan-Hein Strop & Stefan Vermeulen. De Tegel, Publieksprijs — Onderzoek mondkapjesdeal Sywert van Lienden
- Jan-Hein Strop & Eelke van Ark. De Tegel, categorie Nieuws, plus de Publieksprijs – Artikel ‘Testen, testen, testen’ – alleen als het farmaceut Roche behaagt
- Eelke van Ark. De Tegel, Publieksprijs – Dossier Zorgcowboys
- Eelke van Ark. Stuiveling Open Data Award - Dossier Zorgcowboys
- Olivier van Beemen. De Tegel, Publieksprijs – Artikel Heineken in Afrika
- Kim van Keken & Eric Smit. Journalist van het jaar 2017 – Onderzoek Henry Keizer
- Kim van Keken & Eric Smit. Anne Vondelingprijs — Onderzoek Henry Keizer
- Kim van Keken & Eric Smit. VOJN Award, categorie Onderzoeksjournalistiek – Onderzoek Henry Keizer
- Anne de Blok, De Loep, categorie Aanmoedigingsprijs – Artikel Vissen naar subsidie
- Robert Kosters. De Tegel, categorie Achtergrond – Onderzoek Jan Bennink
- Eelke van Ark. VOJN-Award, categorie Online onderzoeksjournalistiek – Artikel Sensire
- Jesse Frederik & Eric Smit. De Tegel, categorie Achtergrond – Artikel Derivatendrama
- Stefan Vermeulen, De Loep, categorie Aanmoedigingsprijs – Artikel ICT-rampspoed gemeente Amsterdam
Lees meer over Follow the Money
- Lees hier meer over onze financiën in 2022