Anonieme tip versturen

Veel onthullende verhalen beginnen bij een intrigerende tip, een scherpe aanwijzing of een brokje bijzonder feitenmateriaal. Het is de draad waar een journalist aan kan trekken, net zo lang tot de contouren van een kwestie zich in detail hebben afgetekend. Met dank aan de gedetailleerde informatie van toenmalig FBI-directeur Mark Felt – a.k.a. Deep Throat – wisten Bob Woodward en Carl Bernstein de werkelijkheid achter de inbraak in het Watergate-gebouw te achterhalen. Het was ook aan een anonieme bron te danken dat we bij Follow the Money op het spoor werden gezet van de bijzondere derivatentransacties van Slibverwerking Noord Brabant met Deutsche Bank, het artikel dat in maart 2013 werd bekroond met de journalistieke prijs 'De Tegel'.

Wanneer je denkt dat je ons kunt helpen bij het blootleggen van de waarheid, aarzel dan niet om contact op te nemen. We garanderen jouw anonimiteit, ook als je per ongeluk jouw echte naam prijs mocht geven. 

Een tip voor de auteur van een artikel? Op een artikelpagina vind je rechts van het artikel 3 iconen. Na een klik op het lampje kun je direct aan de auteur je tip versturen (dat kan ook anoniem). Je kunt ook een mail sturen.

Publeaks

Tipgevers die zich bij Follow the Money willen melden in een volkomen beveiligde omgeving kunnen dit doen via Publeaks. Publeaks is een online systeem dat personen in staat stelt om anoniem materiaal aan te leveren bij mediaorganisaties. De aanbrenger kan een document met relevante informatie uploaden via een site. De documenten worden, als de aanbrenger dat niet al heeft gedaan, ontdaan van metadata en technisch onherleidbaar doorgestuurd naar deelnemende mediaorganisaties. De aanbrenger kan zelf selecteren naar welke van de aangesloten mediaorganisaties hij of zij de stukken wil sturen. De ontvangende journalist kan, via een niet herleidbare code, contact zoeken met de aanbrenger (als die heeft aangegeven daarvoor open te staan).

>> Direct naar de site van Publeaks