Vacature beginnende onderzoeksjournalist

Follow the Money doet voor het eerst mee aan de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP). Deze regeling wordt mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van OCW en is bedoeld om beginnende onderzoeksjournalisten in staat te stellen om zich in dit bijzondere vak te bekwamen. Er is een voltijdbaan mee gemoeid.

Over Follow the Money

Follow the Money is een advertentieloos platform voor onderzoeksjournalistiek met bijna 20 duizend betalende leden die ervoor zorgen dat we ons ‘radicaal onafhankelijk’ kunnen noemen. We hebben een glashelder doel: de macht controleren en daarmee een bijdrage leveren aan het functioneren van de democratie. 

We doen dat onder andere door onderzoek te doen naar mensen en organisaties die zich misdragen en daarmee schade toebrengen aan groepen in de samenleving. We graven ook in systemen die niet functioneren waardoor kwetsbare mensen het slachtoffer worden. ‘Follow the Money’ is daarbij ons redactionele leitmotiv; langlopende onthullende dossiers zijn ons handelsmerk. We zijn steeds vaker betrokken bij internationale samenwerkingen, waarbij we met buitenlandse collega’s diep in grensoverschrijdende vraagstukken duiken. Daarnaast levert Follow the Money met lokale onderzoeken een bijdrage aan de waarheidsvinding op regionaal niveau.

De redactie van Follow the Money bevindt zich in een van de laatste rafelranden van de hoofdstad: Amsterdam-Noord. Je zult daar veelvuldig in contact komen met ervaren collega’s, die het leuk vinden om aanstormende onderzoeksjournalisten een helpende hand toe te steken.

Je profiel

Bij het volgen van geldsporen is een gezonde belangstelling voor economische vraagstukken een groot voordeel. Cijfers schrikken je niet af, zelfstandig werken en zelf initiatief nemen ligt je goed. Je beschikt over doorzettingsvermogen en een brandend verlangen belangwekkende feiten uit het donker naar het licht te brengen. Je bent in staat die in helder geschreven verhalen aan lezers van ons platform aan te bieden, en kunt ons een portfolio van je werk overleggen.

Criteria

Om een kans te maken moet je aan een van deze criteria voldoen:

  • Je bent korter dan drie jaar geleden (na 1 september 2017) afgestudeerd aan een erkende journalistieke HBO- of WO-opleiding.
  • Je hebt een niet-journalistieke opleidingsachtergrond maar bent na 1 september 2017 als journalistiek gaan werken, en kunt relevante publicaties overleggen.

De baan

Wanneer je op alle punten de ideale kandidaat blijkt te zijn, kom je bij Follow the Money in dienst en krijg je betaald volgens de cao-regels voor beginnende journalisten. Je werkt in principe fulltime (36 uur) voor de periode van een jaar. Wanneer we tevreden zijn, verlengen we je contract met minimaal een jaar.

 

Interess‚Äče?

Overtuig ons dat jij degene bent die we zoeken. Stuur je motivatie, cv en overzicht van eerder werk naar eric@ftm.nl én arne@ftm.nl

 

Regeling Jong Talent

Deze vacature wordt financieel ondersteund vanuit de Regeling Jong Talent, opgezet door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP). Het talentontwikkelingsprogramma van het Fonds BJP heeft tot doel een duurzame impuls te geven aan de onderzoeksjournalistiek in Nederland. Het fonds ziet toe op naleving van de algemene criteria. Klik hier voor meer informatie en een overzicht van alle vacatures voor traineeships onderzoeksjournalistiek