FTM Panels

Het nieuwe ondernemen

Puur en alleen ondernemen om financieel rendement te behalen is op de lange termijn onhoudbaar. Het nieuwe ondernemen - waarbij mens en planeet centraal staan - krijgt in Nederland steeds meer voet aan de grond. Maar hoe werkt dit precies? Waar liggen de kansen voor nieuwe ondernemers? Tegen welke muren lopen ze aan? Hoe maken we onderscheid tussen de ondernemers die daadwerkelijk maatschappelijke en ecologische waarde creëren, en degenen die doen alsof?

Ben jij een nieuwe ondernemer (in de dop)? Een impact investeerder? Of een geïnteresseerde consument? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Welke onderwerpen verdienen volgens jou aandacht? Welke vragen moeten we nog stellen? En met welke nieuwe ondernemers moeten we in gesprek?

Wanneer je meedoet aan dit panel ontvang je regelmatig een vragenlijst. Ook geven we je updates over waar we precies mee bezig zijn en wordt je als eerste uitgenodigd voor events over het nieuwe ondernemen waar je andere professionals uit het veld kunt ontmoeten. Inschrijven verplicht je tot niets: dus ook als je maar weinig tijd hebt, kun je meedoen!

Dit panel wordt geleid door:
Nadine Maarhuis
Nadine Maarhuis

De synergie tussen gemeenten en nieuwe ondernemers

51
Nadine Maarhuis

Nadine Maarhuis

Hoe kunnen nieuwe ondernemers en gemeenten samen maatschappelijke problemen oplossen? Om een antwoord te vinden op deze vraag organiseerden Social Enterprise NL en de gemeente Den Haag een congres. Follow the Money was erbij.

Beeld door The Value Web
© CC BY-NC 2.0

Verantwoord ondernemen langs de meetlat

Opinie
24
Nadine Maarhuis

Nadine Maarhuis

Nu steeds meer bedrijven claimen duurzaam en eerlijk te zijn, dringt de vraag zich op wat een werkelijk verantwoorde ondernemer kenmerkt. Om hierachter te komen sprak Nadine Maarhuis met nieuwe ondernemers. Hoe anders is hun aanpak? Kunnen zij met hun bedrijf écht waarde voor mens en planeet creëren? Én daarmee geld verdienen?

© CC BY 2.0: Matt Davis

Zo produceer je écht diervriendelijke eieren

13
Stijn van Gils

Stijn van Gils

Vier ondernemers met een totaal andere achtergrond willen de pluimveesector radicaal vernieuwen. Eieren produceren op een manier die diervriendelijk, duurzaam én winstgevend is.

© Clementine van der Bent

Ondernemers pakken op eigen houtje de ouderenzorg aan

19
Nadine Maarhuis & Jeffrey Stevens

Nadine Maarhuis & Jeffrey Stevens

Terwijl Nederland vergrijst, trekt de overheid zich terug uit de ouderenzorg. Verantwoordelijke ondernemers springen in het gat met allerlei ideeën. Op de ‘HeldCare Demoday’ werden er een aantal gepresenteerd. Follow the Money nam een kijkje en ging in gesprek met de ondernemers zelf.

Beeld door JimW / University of Exeter
© CC BY 2.0

Hoe sociale ondernemingen onze economie van binnenuit vernieuwen

13
Nadine Maarhuis

Nadine Maarhuis

Sociale ondernemingen laten zien dat ze ook succesvol kunnen zijn zonder mensen uit te buiten of het milieu te vervuilen. Sterker nog, deze ondernemingen richten hun bedrijfsvoering zo in dat ze een maatschappelijk probleem oplossen. Hoe werkt dit precies?

© MaatschapWij

Specialisterren excelleert als bedrijf dankzij werknemers met autisme

Video
13
Nadine Maarhuis

Nadine Maarhuis

Samen met MaatschapWij, een onafhankelijke beweging die zich inzet voor maatschappelijke vernieuwing, maakt Follow the Money een serie videoportretten. Deze week: Sjoerd van der Maaden, die met Specialisterren laat zien dat het onverstandig is om mensen met een vorm van autisme buiten de maatschappij te plaatsen.

© MaatschapWij

Jørgen van Rijn maakte booming business van afvalinzameling

Video
26
Nadine Maarhuis

Nadine Maarhuis

Samen met MaatschapWij, een onafhankelijke beweging die zich inzet voor maatschappelijke vernieuwing, maakt Follow the Money een serie videoportretten. Deze week: Jørgen van Rijn, die met Afval Loont al meer dan 8.5 miljoen kilo gescheiden afval heeft ingezameld.

© MaatschapWij

Ondernemers van nu stellen mens en planeet boven winst

Video
10
Nadine Maarhuis

Nadine Maarhuis

Samen met MaatschapWij, een onafhankelijke beweging die zich inzet voor maatschappelijke vernieuwing, maakt Follow the Money een serie videoportretten. Deze week: Joost van Beek, die met Ondernemers van nu pleit voor een economische transitie.

© Alliance magazine

'Impact-investeren is als onkruid: het blijft groeien'

Interview
6
Nadine Maarhuis

Nadine Maarhuis

Rendement behalen terwijl je waarde toevoegt aan mens en planeet: dat is waar impact-investeren volgens Robert Rubinstein om draait. Ondanks het gebrek aan wetgeving, politieke wil of aandacht zag hij de sector de afgelopen twintig jaar groeien. Waar staan we nu? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat impact-investeren de norm wordt?

© ANP / Ferdy Damman

Sociaal ondernemen: een alternatief voor onze roofbouw-economie

35
Nadine Maarhuis

Nadine Maarhuis

In ons huidige economische systeem staat het creëren van waarde voor mens en planeet niet centraal. Integendeel: duurzaam is duur, vervuilen en uitbuiten goedkoop. Maar puur en alleen ondernemen om financieel rendement te behalen is op de lange termijn onhoudbaar. Het alternatief begint ook in Nederland steeds meer voet aan de grond te krijgen: sociaal ondernemerschap.