FTM Panels

Zorgpanel

Op jacht naar lokale zorgcowboys!

Steeds meer zorgtaken worden ondergebracht bij gemeenten. Deze taken kosten wethouders veel tijd en geld. Toezicht op de besteding van al dat zorggeld laat vaak te wensen over. Weliswaar verschijnen er van tijd tot tijd opzienbarende zaken in het nieuws, bijvoorbeeld over pgb-fraude of graaiende ondernemers. Maar we hebben geen idee hoeveel geld er nu eigenlijk weglekt. Laat staan wat daarvan de landelijke gevolgen zijn. 

Daarom is het tijd voor meer onderzoek. Follow the Money gaat op jacht naar de lokale zorgcowboys. Daarbij richten we ons niet alleen op keiharde fraude, maar ook op onrechtmatige besteding van zorggeld en extreme winsten. Daarbij kunnen we de hulp van onze lezers goed gebruiken. Hoe goed letten lokale overheden op de besteding van zorggeld? Hoeveel zorgbedrijven in Nederland behalen extreem hoge winsten? Op welke plekken heb je als fraudeur de meeste kans om gepakt te worden? En welke wethouder doet nauwelijks iets tegen het weglekken van gemeenschapsgeld? Dit is een selectie van de vragen die wij willen beantwoorden in ons nieuwe dossier.

Heb je tips of wil je informatie aanleveren over jouw gemeente? Dat kan! Meld je aan voor ons zorgpanel.  

Dit panel wordt geleid door:
Jeffrey Stevens
Jeffrey Stevens

Overstapseizoen in zorgverzekeringsland is walhalla voor de reclamebranche

13
Jeffrey Stevens

Jeffrey Stevens

Tot het einde van dit jaar kunnen Nederlanders wisselen van zorgverzekeraar. Het overstapseizoen is dan ook in volle gang. Op allerlei manieren probeert de verzekeraar bestaande klanten te behouden en potentiële klanten te verleiden om de overstap te wagen. Jaarlijks kost deze campagne vele miljoenen euro’s. Hoe belangrijk is die marketingmachine? En wat is precies de maatschappelijke winst?

De Verleiders opereren zonder verdoving

2
Jeffrey Stevens

Jeffrey Stevens

Theatergezelschap De Verleiders is terug, ditmaal met een voorstelling over de donkere kanten van het Nederlands zorgstelsel. Wie rekent op een avondje zorgeloos achterover leunen komt bedrogen uit. De acteurs adviseren het publiek tijdig te sterven, bieden een inkijkje in het werkgebied van de zorg-maffiosi en tonen hoe het verlangen naar het grote geld arts en patiënt tot waanzin drijft. FTM sprak met een van de geestelijk vaders, George van Houts, over de populaire theatershow.

Salarissen Nederlandse medisch specialisten hoogste van Europa

21
Jeffrey Stevens

Jeffrey Stevens

De beloningen van ziekenhuisbestuurders zijn flink teruggedrongen door de Wet Normering Topinkomens. Hoe anders is dat voor medisch specialisten: zij worden volledig ontzien. Nederlandse vrijgevestigde specialisten zijn zelfs de best verdienende van Europa. Hoe is dat mogelijk?

© Wikimedia Commons

Wie wil er meer betalen voor de zorg?

13
Jeffrey Stevens

Jeffrey Stevens

Mensen zijn bereid ongeveer 17 procent van het inkomen te besteden aan zorg. Voor betere ouderenzorg willen we eventueel meer belasting betalen maar voor de jeugdzorg liever niet. Het contact met de huisarts wordt doorgaans goed beoordeeld, maar de apotheker brengt het er een stuk minder vanaf. Dit zijn enkele resultaten uit het FTM zorgpanel.

'Idealistische' consultants maken GGZ gek met digitale prikklok

19
Jeffrey Stevens

Jeffrey Stevens

Het leveren van rendabele zorg wordt steeds belangrijker binnen de geestelijke gezondheidszorg. Zo deden zorgconsultants hun intrede, die instellingen in een handomdraai leren meer geld te verdienen met productiemeters en stoplichtsystemen. Zo kunnen behandelaren hun declaratienorm halen. Maar gelukkig worden ze er niet van: 'Om niet overspannen te raken, wordt er hier en daar dus meer tijd geschreven dan werkelijk besteed is.'

Hoe de beugelboer de rekening opdrijft

12
Jeffrey Stevens

Jeffrey Stevens

Orthodontiepraktijken boeken de laatste jaren een heel opmerkelijke omzetstijging. Hoewel de tarieven met ruim een derde zijn verlaagd, wordt er nu soms meer omzet gedraaid dan in de periode voor de prijsdaling. Die plotselinge stijging berust niet op toeval. Sommige orthodontisten blijken de inkomsten via sluiproutes te verhogen.

© ANP / Bart Maat

De zorgkosten daalden, maar voor wie eigenlijk?

50
Eelke van Ark

Eelke van Ark

Alom lof voor minister Edith Schippers, zo rond de laatste Prinsjesdag van haar ambtstermijn als minister van Volksgezondheid. Ze wist ruim tien miljard euro te bezuinigen op de zorg. Maar die kostenbesparing voor het Rijk blijkt een lastenverzwaring waarvoor u pas over een paar jaar de volledige rekening betaalt. Een analyse.

© Remko de Waal / ANP

Maak van het eigen risico een eigen bijdrage

Opinie
73
S. de Beter

S. de Beter

Het eigen risico in de zorg lijkt een heftige kwestie te worden in de landelijke verkiezingen van 2017. PVV, 50Plus, SP en GroenLinks hebben al bepleit dat het moet verdwijnen. Hun tegenstanders schermen met een verhoging van de collectieve lasten. De afweging tussen principes en pecunia kan worden vermeden door na te denken over een gelimiteerde eigen bijdrage, schrijft S. de Beter.

Doe mee met het FTM Zorgpanel!

Panel
113
Jeffrey Stevens

Jeffrey Stevens

Vanaf vandaag is het FTM zorgpanel geopend. Je hulp daarbij is hard nodig, want alleen samen kunnen we het verschil maken. De informatie uit het panel moet ons helpen bij het diepgravend onderzoek naar verschijnselen die de zorg teisteren. Graag willen wij meer weten over onderwerpen als bureaucratie, verspilling en toegankelijkheid. Ook zullen we met enige regelmaat de stemming peilen en discussies entameren over actuele onderwerpen.

© ANP Historisch Archief Community

Vragen over het Zorgpanel?

Panel
12
Redactie

Redactie

Vragen over het Follow the Money Zorgpanel? We hebben de meest voorkomende vragen onder elkaar gezet.