Fase 1: Insturen pitches

Open voor iedereen

Afgerond

Fase 2: Pitch uitwerken

De beste 5

Afgerond

Fase 3: Deze winnende pitch gaan we uitvoeren

De verwevenheid tussen Nedmag BV, met 50% aandeelhouder NOM en EZK die deelt in opbrengt en winst

Afgerond

De winnaar van de #Noordoostpitch is bekend! In de eerste ronde konden onze lezers stemmen op de onderzoeksvoorstellen die mensen hadden ingediend. Er zijn in totaal 126 ideeën ingediend en daarvan zijn er vijf doorgegaan naar de tweede ronde. En nu gaat één daarvan door naar de derde, en laatste ronde. Daarin gaan we de winnende pitch uitvoeren. 

Dit waren de vijf voorstellen:

  • De verwevenheid tussen Nedmag BV, met 50% aandeelhouder NOM en EZK die deelt in opbrengt en winst
  • Het HRA-model, nu gebruikt voor prioritering versterkingsaanpak Groningen
  • Het ijsbaandossier Kleine Bols. Raad Hoogeveen heeft kritisch rapport onder in la doen belanden
  • Onleesbaar maken van stukken uit de gezagsdriehoek bij de Sinterklaasintocht 18 november 2017 Dokkum
  • Relatie testen tussen 4g netwerk en paniek bij koeien

 

Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en dit is het voorstel dat we gaan uitvoeren: 

De verwevenheid tussen Nedmag BV, met 50% aandeelhouder NOM en EZK die deelt in opbrengt en winst 

 

Dit voorstel kun je onderaan deze pagina nalezen, inclusief het jury-oordeel. Ook kun je je op die pagina aanmelden als lid van het onderzoeksteam als je ons wilt helpen met de waarheidsvinding.

We feliciteren inititatiefnemer en pitcher Jakoba Gräper!

Hoe gaat het nu verder?

Een FTM-redacteur zal de komende tijd samen met redacteuren van de regionale omroepen Noord- en Oost-Nederland onderzoek doen naar de zoutwinning in Groningen en Drenthe. Maar ook in Friesland en Overijssel: het onderwerp speelt namelijk in alle vier de provincies. De onderzoeksartikelen die we gaan maken, zullen op onze website en op die van de regionale omroepen worden gepubliceerd. Mogelijk wordt het niet alleen een serie artikelen, maar zullen er ook radio en tv-uitzendingen aan worden gewijd. 

Dit onderwerp speelt in alle vier de provincies

Onderzoeksjournalistiek vergt altijd behoedzaam opereren. Bronnen moeten ervan uit kunnen gaan dat hun informatie vertrouwelijk zal worden behandeld. Aangedragen materiaal en feiten zullen we altijd checken, en waar nodig dubbelchecken. Toch zullen we ons best doen om je ook tussendoor regelmatig op de hoogte te houden. Bedenk wel dat we voorzichtig moeten zijn: we willen niet ons eigen onderzoeksproces in de wielen rijden. Uiteraard kun je ook zelf bijdragen aan het onderzoek, bijvoorbeeld als je bepaalde expertise hebt die het onderzoek verder kan helpen. 

En wat betreft de ideeën die het deze keer niet hebben gehaald: die schrijven we nog niet zomaar af. Wellicht dat een van onze redacteuren of een van de regionale omroepen zich er nog eens verder in verdiept. 

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om jullie allemaal te bedanken voor het meedoen aan deze #noordoostpitch. Het aantal inzendingen en de hoge kwaliteit hebben ons verrast, er zaten hele goede ideeën tussen. 

We hopen je terug te zien bij een volgende Pitch, met een nieuwe regio en nieuwe kansen. 

 

Als je suggesties of ideeën hebt over FTM Pitch zelf, stuur me dan even een mailtje

De winnende pitch

2 april 2019 11:20

De verwevenheid tussen Nedmag BV, met 50% aandeelhouder NOM en EZK die deelt in opbrengt en winst.

Nedmag BV brengt enorme schade toe aan mens en milieu. Schade waar ook komende generaties de gevolgen van gaan ondervinden. Ik wil graag uit...

Stemmen
713
Bijdragen
32

Jury oordeel

Dit voorstel heeft niet alleen de meeste publieksstemmen gekregen, het is ook in de tweede fase goed uitgewerkt. Jakoba heeft een onderzoeksteam weten te formeren en een deugdelijk, goed onderbouwd plan van aanpak gemaakt. Dat geeft de redacteuren die het onderzoek gaan doen straks een vliegende start.

Daarnaast heeft in onze overwegingen ook een rol gespeeld dat het thema zoutwinning niet alleen interessant voor het wingebied van Nedmag in Groningen en Drenthe. Ook in Overijssel en Friesland wordt zout gewonnen. De achtergrond daarvan verschilt nogal, maar de problematiek die met deze delfstofwinning is gemoeid vertoont raakvlakken. Het is veel minder belicht dan de gaswinning.

In overleg met de betrokken redacties van de regionale omroepen hebben we daarom besloten dat we ons niet beperken tot Groningen en Drenthe, maar alle zoutwinning in Noordoostelijk Nederland onder de loep gaan leggen. We denken dat we daarmee een onderwerp te pakken hebben dat voor een groot publiek interessant is.

Pitch-winnaar Jakoba Gräper: ‘De afgelopen dagen hebben wij (de bewonersgroep Borgercompagnie en de Stichting Stop Zoutwinning) er met elkaar hard aan gewerkt om de Pitch uit te werken. Ik ben heel blij dat we zoveel steun hebben gekregen en kijk uit naar de programma’s en artikelen die jullie gaan maken.’
De artikelen gebaseerd op de winnende pitch

Bodemdaling gevaarlijk? In Groningen mag de zoutwinning gewoon doorgaan

3
Birte Schohaus
Borgercompagnie

Birte Schohaus

Terwijl in Groningen de gaswinning wordt afgebouwd, ziet het ernaar uit dat de winning van zout er op volle kracht mag doorgaan. Minister Eric Wiebes vindt de economische voordelen belangrijker dan de risico’s en kosten van verdere bodemdaling door zoutwinning.

Zout is werk en banen gaan in Groningen voor alles

2
Birte Schohaus
Groningen

Birte Schohaus

Zoutwinning en de overheid zijn in Groningen innig met elkaar verstrengeld. Ondanks bezorgdheid over de schade die het kan veroorzaken, is er de overheid veel aan gelegen de zoutwinner overeind te houden. Zout uit de Groningse grond levert banen op, is de redenering. Maar hoeveel werk kan de schade wegstrepen?

Zoutwinning: de winst vloeit naar het buitenland, maar de provincies blijven met de brokken zitten

27
Arne van der Wal & Goos de Boer

Arne van der Wal & Goos de Boer

Nederland is in Europa de op een na grootste producent van zout. De zoutwinning heeft lange tijd in de schaduw gestaan van de gaswinning. Net als bij het gas, zijn de schadelijke gevolgen lang gebagatelliseerd. Daar komt langzaam verandering in. Maar een ‘afbouwplan’ ontbreekt nog.

Met de noodvoorraad diesel in Twentse zoutholtes kán het niet misgaan

25
Mira Sys
Twente

Mira Sys

In twee Twentse zoutholtes ligt 250 miljoen liter diesel opgeslagen. Deze strategische voorraad is aangelegd voor noodgevallen, waarbij Nederland afgesloten raakt van olie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is betrokken als belanghebbende en vergunningverlener. Ook valt Staatstoezicht op de Mijnen als toezichthouder staatsrechtelijk onder EZK. Hoe onafhankelijk is dan de vergunningprocedure?

Tientallen zoutgaten met kans op kraters in Twente: ze vullen duurt meer dan honderd jaar

19
Mira Sys
Hengelo

Mira Sys

In de honderd jaar dat Nouryon en voorgangers in Twente zout uit de bodem halen, is er een gatenkaas van jewelste ontstaan. Tientallen zoutcavernes zijn mogelijk zo instabiel dat ze kunnen instorten. Hoewel Nouryon onder verscherpt toezicht staat, vult het deze cavernes tergend langzaam.

Wat maakt het Gronings zout zo ‘uniek’ dat we milieuschade en verzakte huizen op de koop op toe nemen?

11
Birte Schohaus
Veendam

Birte Schohaus

Wereldwijd geniet het Groningse magnesiumzout een ijzersterke reputatie: het is een van de zuiverste in zijn soort. Zonde om dat als strooizout op straat te knikkeren, of als grondstof voor de chemische industrie te gebruiken. Met name in de wellness-hoek gaan stemmen op winning van dit zout te beperken en het alleen voor cosmetische producten te gebruiken. Deze wellness-weg is voor Nedmag de route naar een duurzamer imago.

Deze vrouw vecht al decennia tegen de winning van zout

12
Birte Schohaus
Veendam

Birte Schohaus

Jakoba Gräper-Niemeijer won de pitch die FTM samen met regionale omroepen van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel organiseerde. Zij vroeg ons te onderzoeken welke belangen er gemoeid zijn met de winning van zout aan de Gronings-Drentse grens. Wie is deze vrouw? En waarom smaakt het Groningse zout zo bitter?

#Noordoostpitch: dit gaan we onderzoeken

2
Arne van der Wal

Arne van der Wal

De stemmen zijn geteld, we hebben gewikt, gewogen en genoten. En uiteindelijk de knoop doorgehakt: het Pitch-voorstel met de meeste stemmen – dat over de zoutwinning in Noordoost-Nederland – gaan we uitvoeren. Lees hier waarom en hoe. En natuurlijk komen ook de andere Pitchers aan het woord.

Het knettert in Noord- en Oost-Nederland: meer dan 100 Pitches

4
Arne van der Wal

Arne van der Wal

Met 102 voorstellen, meer dan 25.000 bezoekers en duizenden stemmen was de lancering van de eerste #noordoostpitch een groot succes. De eerste kanshebbers dienen zich langzamerhand aan. Maar in deze competitie ligt alles nog open. Dit is de tussenstand; stemmen kan nog tot en met 15 april.

#noordoostpitch: bepaal mee wat we gaan onderzoeken in Noord- en Oost-Nederland

2
Arne van der Wal

Arne van der Wal

*** UPDATE (don. 5 april, 21.00): we hebben al bijna 90 pitches*** Follow the Money en de regionale omroepen van Noord- en Oost-Nederland gaan journalistiek samenwerken via Pitch. Ons gezamenlijke publiek kan bij ons een onderzoeksvoorstel indienen. En iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete Pitch. Het winnende voorstel krijgt een passende beloning: we gaan het uitvoeren. Over het hoe en waarom van #noordoostpitch vertellen we hier.

Zoekresultaten

Alle pitches (125)

15 april 2019 18:58

Idiote zoutwinning Nedmag in Borgercompagnie/Tripscompagnie

Veel klopt niet in de berichtgeving vd Nedmag in de media. Ze schermen met werkgelegenheid maar zoveel mensen werken niet in zo'n fabriek. H...

Stemmen
1
Bijdragen
1
15 april 2019 16:46

De spelers en hun belangen in het pensioenstelsel

De overheid heeft NIETS te maken met individuele of collectieve pensioenen. Deze gelden zijn ingelegd door werknemers en werkgevers, vaak on...

Stemmen
1
Bijdragen
3
15 april 2019 16:28

Monopolypositie van de SWB in de Regio Twente (Hengelo in het bijzonder)

De SWB heeft een sterke voorkeurspositie als het gaat om deelnemers uit doelgroepenregister en andere kwetsbare groepen als het gaat om bege...

Stemmen
5
Bijdragen
0
15 april 2019 10:10

De verwevenheid van Shell met bedrijven in het gaswinningsgebied

Je kunt geen onafhankelijk onderzoek laten doen omdat je niet weet hoe onafhankelijk bedrijven zijn m.b.t. de Shell.

Stemmen
8
Bijdragen
1
15 april 2019 8:50

Waarom heeft overheid het bouwbesluit voor het noorden niet eerder aangepast

met de kennis die de overheid bezat, had ze een hoop schade moeten en/of kunnen voorkomen als ze eind jaren 80 het bouwbesluit voor het noor...

Stemmen
1
Bijdragen
0
14 april 2019 11:07

Is biologisch boeren voor elke veeboer een verdienmodel?

Succesvolle biologische boeren zijn vaak enthousiast over hun bedrijf en verdienen er meestal ook een goede boterham mee. Vanuit de gangbare...

Stemmen
8
Bijdragen
0
14 april 2019 0:04

Waarom biomassa gezien wordt als duurzaam alternatief voor gas terwijl deze energiebron ongezond is.

Tot nu toe negeert de overheid het duidelijke signaal van een brede groep maatschappelijke partijen ten nadele van biomassa: RIVM, Gezondhei...

Stemmen
15
Bijdragen
3
13 april 2019 14:14

https://docs.google.com/document/d/1yhheiqv-7a6CaqJgh9gq5u94hTzadqgBkEVLRjq4uGk

Geld moet terug en Kiwa aanbesteding na 10 jaar opnieuw worden gedaan. Dus volgend jaar, tarieven minimaal halveren enz.

Stemmen
1
Bijdragen
0
13 april 2019 9:50

besluitvorming , financiële stromen en staatsteun aan luchthaven Eelde.

Ieder jaar gaan er vele miljoenen euro's belastinggeld naar luchthaven Eelde. Al decennia lang, zonder dat het nut (de vermeende economische...

Stemmen
70
Bijdragen
3
12 april 2019 15:57

Het verlenen van zorg door de gemeenten met name de WMO.In dit bijzondere geval de Gemeente Leudal.

Aanleiding was een uitzending van de Zorgwaakhond van Omroep Max van begin deze week op NPO 1, 9 april van 21.30 tot 22.20 uur Met name de...

Stemmen
4
Bijdragen
0
12 april 2019 12:24

Gemeentelijke steun aan betaaldvoetbalclubs. Recent FC Twente e.v.a.

Regelmatig worden noodlijdende betaald voetbalclubs in leven gehouden door Gemeentelijke financiële steun. Structureel wanbeleid, te grote b...

Stemmen
6
Bijdragen
1
12 april 2019 10:34

Hergebruik van plastic (verpakkingen), kunststoffen en andere materialen

Ik vraag me al heel lang af wat er gebeurd met al het afval wat wij produceren. Tegenwoordig scheiden we het plastic van ander afval, al een...

Stemmen
7
Bijdragen
0
11 april 2019 20:31

Het hoe en waarom van de sluiting van de vliegbasis Twenthe.

In 2003 werd als een donderslag bij heldere hemel de sluiting van de vliegbasis Twenthe aangekondigd. Bijzonder aangezien er tot kort voor d...

Stemmen
2
Bijdragen
0
11 april 2019 17:04

Bodemdaling nedmag

Belangrijk

Stemmen
7
Bijdragen
0
11 april 2019 13:57

Waarom hoeft de zg. Rec te Harlingen zich niet aan zijn vergunning te houden!

De zg.Rec (info:afvalovennee.nl) te Harlingen, die als hij functioneert stoom>stroom levert aan de delfstoffenmultinational Esco(zout), die...

Stemmen
5
Bijdragen
3
11 april 2019 11:38

Onleesbaar maken van stukken uit de gezagsdriehoek bij de Sinterklaasintocht 18 november 2017 Dokkum

Het is van groot maatschappelijk belang te weten wat zich tijdens dat overleg heeft afgespeeld. De verdenking bestaat dat burgemeester Marga...

Stemmen
249
Bijdragen
18
11 april 2019 9:06

Rotterdammer trekt Assen leeg.

Het Rotterdamse bureau dat de F-1 demo in Rotterdam organiseerde, heeft van de gemeente Assen budget ontvangen voor meerdere jaren voor het...

Stemmen
5
Bijdragen
0
11 april 2019 2:06

Structurele/integrale oplossing voor stille strijd op het platteland

Boeren met rug tegen muur en water boven de lippen, burgers die geen windmolens, lelie- of glyfosaatvelden, bijensterfte, landschapspijn wil...

Stemmen
1
Bijdragen
0
10 april 2019 22:42

hebben we de vergrijzing in sommige regio's niet zelf veroorzaakt?

Er mag alleen op bepaalde industrie terreinen bij grotere dorpen worden gebouwd en uitgebreid andere dorpen staan volledig op slot. Dit komt...

Stemmen
3
Bijdragen
1
10 april 2019 22:35

financ.verwevenheid gem. Veendam, Nedmag, EZK,NOM

Nedmag en Rabo bankzijn prominent aanwezig in het cultuur centrum Van Beresteijn. RABO houdt kantoor in, en (her)belettert het cultuurcent m...

Stemmen
11
Bijdragen
1
10 april 2019 21:17

Plaatsingsbeleid forensisch verplicht begeleid wonen instellingen

In Sappemeer heeft stichting Humanitas, zonder dit aan de buurt mede te delen een instelling voor sociaal zwakkere jongen omgevormd tot loca...

Stemmen
1
Bijdragen
0
10 april 2019 21:16

'Waar is één schadeloket van alle gedupeerden tgv gestapelde mijnbouw?'

Inwoners woonachtig in het Lanengebied/Zuiderveen te Winschoten, hebben schade/overlast door gestapelde mijnbouw (zoutwinning + gaswinning e...

Stemmen
4
Bijdragen
0
10 april 2019 21:03

Oude gasontzwaveling Emmen ombouwen tot productie wstetstofgas

Momenteel worden meer en meer alternatieve vormen van elektriciteit opgewekt. Het overschot hiervan gebruiken om op de locatie van de oude g...

Stemmen
2
Bijdragen
0
10 april 2019 20:30

Waarom is het aantal zelfdodingen in Drente zo hoog

Relatief gezien behoort het aantal zelfdodingen in de provincie Drenthe tot het hoogste van het land

Stemmen
138
Bijdragen
5
10 april 2019 18:21

Hoe het zóver heeft kunnen komen met het verzet tegen windmolens in Oost-Groningen..

Wat is er wanneer, door wie, wel of niet gedaan, waardoor het zóver heeft kunnen komen met het verzet tegen windmolens in Oost-Groningen.. W...

Stemmen
8
Bijdragen
0
9 april 2019 10:02

Waarom Elkien (woningbouw) en Patyna (zorg) zo graag 40 bejaarden uit IJlst kwijt willen.

Tijdens de "informatiebijeenkomst" over de voorgenomen sloop van Nij Ylostins blijkt Elkien plotseling ontzettende haast te hebben met de on...

Stemmen
17
Bijdragen
0
8 april 2019 9:21

Uitrol 5G

Mona Keijzer stelt dat gevraagd onderzoek door de tweede kamer naar gezondheidseffecten van 5G niet nodig zijn. Haar grootste doel als staat...

Stemmen
78
Bijdragen
9
6 april 2019 22:31

Ondemocratische tot stand koming /besluitvorming windpark N33

Stiekeme afspraken die na vraag middels WOB. deels zwart zijn gemaakt

Stemmen
14
Bijdragen
0
6 april 2019 20:18

Onderzoek naar zwendel in grond voor zonneakkers

Grond wordt voor heel weinig gekocht en met vreemde transacties en bv’s doorverkocht en terug gekocht met enorme winsten

Stemmen
27
Bijdragen
0