Onderwerp
Het HRA-model, nu gebruikt voor prioritering versterkingsaanpak Groningen.
Wat moet worden onderzocht?
Het HRA-model, basis voor versterking, is door NAM gemaakt. Welke data worden gebruikt is een goed bewaard geheim. Het is voor bewoners/overheden ook niet duidelijk wat er gebeurt indien bepaalde data voor een huis ontbreken. Verzint de computer dan wat? De gevolgen van indeling in een bepaalde risico-categorie zijn vérstrekkend. Maar: huizen die nu gestut worden komen uit het HRA-model als ‘geen verhoogd risico.’ En identieke woningen komen verschillend uit de analyse. Rara, hoe kan dat?
Voor wie heeft dit gevolgen?
De bewoners boven het Groningengasveld en de Nederlandse belastingbetaler.
Waarom moet dit verhaal worden onderzocht?
Helderheid krijgen in de oncontroleerbare chaos die versterken in Groningen nu is.
pitch.show.location_question
Delfzijl, boven het Groningengasveld.
24 Bijdragen
Teun 22 1
Bea Blokhuis 2
Teun 22Theo Asselman 1
Bea Blokhuis 2
Theo AsselmanJohan Duut 1
Bea Blokhuis 2
Johan DuutJenny Valk 1
Bea Blokhuis 2
Jenny ValkElja Ruben 1
En in dit geval gaat het om zo'n invloedrijke organisatie waarbij heel erg veel belangen spelen, en de belangen van de Groningers al heel erg lang niet meetellen, dat een onafhankelijk en degelijk journalistiek onderzoek erg gewenst is.
Bea Blokhuis 2
Elja RubenFred Bommezijn 1
Bea Blokhuis 2
Fred BommezijnId Huna
Het HRA-model klopt niet, dat wijzen de adviezen voor diverse woningen wel uit (2-kappers met 1 wél en ander niet?-hoe dan!?). Het HRAmodel is niet transparant, NAM moet met de billen bloot én zijn volledige zeggenschap kwijt zijn: zoals eerder beloofd!
Bea Blokhuis 2
Id HunaBert Schudde 1
Bea Blokhuis 2
Bert SchuddeAlex 112 1
Bea Blokhuis 2
Alex 112Jacques 34 1
Bea Blokhuis 2
Jacques 34Sense de Groot 1
Volgens mij is er een koppeling te maken tussen jouw pitch en mijn pitch. Ik stel de vraag naar de verdeling van de gelden (en de positie van grote organisaties versus de individuele burger - deze kwestie blijkt niet slechts in Delfzijl te spelen), jij stelt de eveneens terechte vraag hoe bepaald wordt of een woning of gebouw in aanmerking komt (HRA en hoe werkt die dan - transparantie graag). Wij zitten beiden op het spoor van transparantie: volledige helderheid in de bepaling, volledige helderheid in de toewijzing van de gelden en rechtvaardigheid in de verdeling van de gelden.
Groet,
Sense
Bea Blokhuis 2
Sense de GrootVoor een succesvolle pitch moet het onderwerp mijns inziens goed afgebakend / behapbaar zijn. Beiden focussen we ons op een vraag die voortvloeit uit de gaswinning, maar samenvoeging zal leiden tot een minder scherpe onderzoeksvraag. Goede journalisten zullen vanuit de ene vraag ongetwijfeld de vervolgstap zetten naar de andere, maar hoe we de twee pitches transparant kunnen samenvoegen en die afbakening/ behapbaarheid kunnen behouden is een lastige. Het is goed te zien dat 'wij' (velen) vanuit de provincie Groningen goede voorstellen doen voor mijnbouwgerelateerd onderzoek. Zelfs als niet elke 'gas'pitch doorstroomt naar ronde twee zullen journalisten de urgentie herkennen, is mijn verwachting, en hopelijk opnieuw diep in het Groninger dossier duiken.
Groet,
Bea
Sense de Groot 1
Behapbaarheid is een goed argument. Wat wel van belang is dat onderkend wordt dat er sprake is van volgordelijkheid, samenhang tussen onze invalshoeken. En los van vervolgronden - er is maar een belang: transparante en rechtvaardige besluitvorming, die ook voor de individuele gedupeerde navolgbaar is.
Het is inderdaad goed om te constateren dat veel provinciegenoten hun zorg (om het mild uit te drukken) aandragen via pitches. Ook via deze weg wordt de schreeuw om helderheid onderstreept en zitten er voor onderzoeksjournalisten voldoende leads in om de bal op te pakken en het doel een keer goed te raken.
Groet,
Sense
Bea Blokhuis 2
Sense de GrootHelemaal met je eens. Helderheid, transparantie, controleerbaarheid. Wie profiteert (of om met Cicero, Romeins advocaat en politicus, 1e eeuw voor Christus, te spreken: Cui bono? Voor wie is het goed/nuttig?), hoe zit het in elkaar? Waarom sommige huizen wel, andere niet? Waarom veel corporatiewoningen wel, veel particuliere woningen niet (is dat omdat er te weinig data zijn/ in de computer worden ingevoerd?). Cui bono, cui bono, cui bono? Sorry, ik ben docent klassieke talen en een beetje mooi Latijn is nooit weg.
Groet,
Bea