Onderwerp

Zorgeldfraude door zorgaanbieders in gemeentes in Nederland

Door

hetoudebos 1

Ik ben ouder van dochter die in beschermde woonvorm woont
Ingestuurd: 26 april 2018

Wat moet worden onderzocht?

Onderzoek bij gemeentes van besteding van de beschikbare gelden (via WMO centrum gemeentes) voor wonen en begeleiding van bewoners van beschermde woonvormen. Ondanks signalen die er gegeven worden gaan gemeentes hier niet diep, of wel zeer laks, op in. (vergelijk de pgb fraude). Gemeentes moeten op hun verantwoordelijkheid hierin gewezen worden.

Voor wie heeft dit gevolgen?

Kwetsbare mensen zijn hier de dupe van. Gemeenschapsgelden worden verkeerd besteed.

Waarom moet dit verhaal worden onderzocht?

FTM heeft de kracht om en weet de wegen om goed onderzoek te doen en deze deze misstanden in de publiciteit te brengen brengen.

4 Bijdragen

Alleen leden van Follow the Money kunnen bijdragen plaatsen.

Wil je meepraten?

Word lid Inloggen
Goed onderzoek hiernaar beantwoordt de 'hartekreet' van vele kwetsbare mensen die zich nergens gehoord voelen. Hopelijk doet FTM dat wel!
Het onderwerp spreekt me aan maar uit de tekst wordt niet helemaal duidelijk wat er nu precies voor misstanden plaatsvinden. Misschien wat meer concrete informatie hierover?
De zorg heeft met de marktwerking een perverse prikkel, waarbij zorg uitvoerders makkelijk zwichten als ze al niet wat van plan waren om de miljarden die er zijn ook voor eigen doelen aan te wenden, zoals laatst de zorg-lievelig en lieverd Jos de Blok weer liet zien. Met een dergelijke perverse prikkel en de weinige controle die er op is, moet er veel meer aan de hand zijn.
Precies waar ik naar zocht.

In de woning boven mij werden - na het weg-intimideren van studenten - zorgbehoevende jongeren (vanuit de reclassering) geplaatst. De huisbaas en 'Beheerder 1' probeerden ons en andere buren ook weg te intimideren, tot aan lopende rechtszaken toe.

Ik heb door extreme geluidsoverlast en geen gehoor bij de beheerder zelf veel speurwerk verricht en de opvallendste bevinding was wel dat één man de volgende functies heeft: a) Beheerder woonportefeuilles van zorginstellingen, b) Bestuurder bij de Stichting die de begeleiding van de jongeren regelt, c) Directeur van Beheerder 2 - waar de Stichting van huurt - en d) Medewerker van Beheerder 1.

Dit lijkt het stappenplan:
Mijn huisbaas (ook medewerker van Beheerder 1 overigens) koopt panden. De huidige bewoners worden eruit gepest. Er worden direct zoveel mogelijk zorgjongeren geplaatst (naast of zelfs in huis bij de stugge bewoners). De beheerder van zorgportefeuilles van instellingen huurt zijn eigen stichting in voor begeleiding (die heel zelden langskomt) en huurt met die stichting bij zijn eigen beheer-B.V..

Er zijn gemiddeld twee kamers bezet in de bovenwoning waar voorheen 4 studenten woonden. De jongeren betalen zelf 500 euro (van uitkering?) voor een kamer tot 20m2, terwijl de studenten veel meer dan de helft daarvan betaalden per kamer. Winst komt dus ergens anders vandaan.

Ik heb het gevoel dat de jongeren op dit moment ook zélf ingezet worden als intimidatie-middel door mijn beheerder. Voor de jongeren betekent deze situatie dat ze in een erg gehorig pand wonen en dat ze onvoldoende begeleiding krijgen. Gevolg is dat zij soms avonden achter elkaar politie aan de deur krijgen.

Ik twijfel als ik 3 uur wakker lig vaak nog steeds of ik wel de politie moet bellen. Dan krijgen de jongeren problemen, terwijl de Stichting en Beheerder de veroorzakers zijn. En als er teveel rumoer komt, worden de jongeren toch gewoon overgeplaatst i.p.v. beter begeleid. Sneu.