Onderwerp

Het gebruik van cijfers door Feyenoord City i.s.m het college van B&W vd gemeente Rotterdam

Door

Bezorgde Rotterdammer & Feyenoorder

Bezorgde Rotterdamse burger & Feyenoord-supporter die zich zorgen maakt dat bedrijven en consultants een leuke boterham eraan verdienen.
Ingestuurd: 27 april 2018

Wat moet worden onderzocht?

Mei 2017 heeft de gemeenteraad Rotterdam akkoord gegeven op 135 miljoen euro steun voor Feyenoord City. Pas toen gebiedsontwikkeling en een sociaal-maatschappelijk programma erbij zijn gehaald, ging de gemeenteraad om. Nu blijkt dat de cijfers waarop de MKBA zijn gebaseerd bewust te hoog zijn ingeschat. Ook zijn er onrealistische cijfers over ‘mobiliteit’. Allemaal gebruikt om de gemeenteraad te overtuigen. Het idee is dat FTM alle cijfers eens goed naloopt en de democratisch controle uitvoert.

Voor wie heeft dit gevolgen?

Voor alle inwoners van Rotterdam.

Waarom moet dit verhaal worden onderzocht?

Er spelen veel (dubbele) belangen. En er is een wethouder (de heer A. Visser) die bij verschillende vastgoedprojecten in opspraak is geraakt

20 Bijdragen

Alleen leden van Follow the Money kunnen bijdragen plaatsen.

Wil je meepraten?

Word lid Inloggen
Het idee uitgebreider :-)
In mei 2017 heeft de gemeenteraad akkoord gegeven op 135 miljoen euro steun voor een nieuw voetbalstadion (Feyenoord City). Deze steun ontstond pas na jarenlang gesteggel over dit onderwerp.

Het college van B&W wilde al veel langer dat er gebouwd ging worden aan een nieuw stadion. Maar de gemeenteraad weigerde steun te verlenen, Feyenoord is immers een commercieel miljoenenbedrijf. Pas toen gebiedsontwikkeling en een sociaal-maatschappelijk programma erbij zijn gehaald, ging de gemeenteraad om. Het oude en nieuwe stadion staan namelijk in achterstandswijken, dus wat beweging hier kan de sociale situatie vooruit helpen.

In 2016 en 2017 heeft zowel Feyenoord City als het college van B&W om die reden veel cijfers gepubliceerd. Hieruit bleken hoge maatschappelijke baten en relatief lage kosten. De gemeenteraad gaf dus akkoord.
Inmiddels blijkt al dat de cijfers waarop de maatschappelijke baten zijn gebaseerd, bewust te hoog zijn ingeschat. Die cijfers zijn dus al officieel naar beneden vastgesteld. En de kosten? Met 135 miljoen is de gemeente er niet. In de officiële inschatting van wat de totale gebiedsontwikkeling gaat kosten (1,4 miljard euro) is het bijvoorbeeld onduidelijk welk deel voor rekening van de gemeente komt.

Ook zijn er cijfers over ‘mobiliteit’. Het aantal stadionbezoekers dan met het openbaar vervoer moet komen, gaat bijvoorbeeld verviervoudigen. Dit bevalt de gemeenteraad wel, dus ze stemmen in. Ook hier is inmiddels duidelijk dat dit cijfer nooit gehaald gaat worden, dat het alleen maar gebruikt is om de gemeenteraad te overtuigen in mei 2017.

Er wordt zoveel content door de organisatie geproduceerd: dat is voor bijna geen enkele journalist of inwoner goed te controleren. Het idee is dat FTM alle cijfers eens goed naloopt en de democratische controle uitvoert namens de inwoners van Rotterdam!
controleer het maar, kan nooit kwaad !!
Prima om dit nader te onderzoeken, de zaak riekt naar belangenverstrengelingen en gegoochel met cijfers.
Feyenoord shitty is een gevaarlijk project, zowel voor de stad als de club. Een wethouder van D66 met een dubieuze reputatie uit het verleden (het vastgoedproject waterfront) is een van de grote drijfveren achter het geheel.
Milestones en afspraken worden niet op tijd of helemaal niet gehaald. Misleiding volop in dit project...
dit kan wel eens de stad Rotterdam heel veel geld gaan kosten
#stopFeyenoordcity dit dossier ruikt naar de belangenverstrengeling. Dit plan is gebaseerd op rekenmodellen die met onrealistische cijfers/aannames werken. Duik maar eens in deze beerput
Geen zuivere afweging van alternatieven - incl. modernisering van huidige stadion in combinatie met gebiedsontwikkeling, onbetrouwbare aannames, tegenstrijdige uitspraken, niet-realistische toekomstperspectieven, de schijn van belangenverstrengeling, onduidelijke opbrengsten met grote risico’s met gemeenschapsgeld, geheime documenten, gebrek aan openheid, gebrek aan draagvlak. Genoeg redenen om hier grondig onderzoek naar te doen.
Dit plan is zo exorbitant dat het hele land er voor moet bloeden. Qua infrastructuur is er niets geregeld en dat moet straks allemaal door de provincie en de staat betaald gaan worden. Los van de giga-risico's voor de gemeente Rotterdam.

Het is een rammelend plan waar zo onwijs veel kritiek op is, vooral omdat supporters van Feyenoord helemaal geen nieuw stadion willen.
Omdat het een drijfzand constructie is dus aub onderzoek gewenst ; anders gaat er een mooi stukje historie voorgoed verloren
Dit moet onderzocht worden, het gaat om het voortbestaan van de mooiste club van Nederland, al beseffen ze dat niet in het dwaasgebouw
Voor extra informatie en documenten raad ik FTM aan een kijke te nemen op http://www.stadionopzuid.nl . Op deze website is (vrijwel) alle informatie en documentatie verzameld m.b.t. dit dossier. Veel documenten zijn al kritisch beoordeeld en van commentaar voorzien. Ook de reacties op de social media kanalen van Stadion op Zuid zijn een bron van informatie. Opvallend is dat slechts een handjevol voorstanders sporadisch enigszins inhoudelijk reageert op discussies en dat zij gesteund worden door diverse "Dotannetjes" .
https://amp.theguardian.com/football/2018/apr/30/tottenham-reality-check-stadium-costs-escalate-mauricio-pochettino?CMP=share_btn_tw&__twitter_impression=true Bij Tottenham gaat het ook voor de wind met het nieuwe stadion....
Zoveel geld in een voetbalstadion en winkelgebied steken, het mobiliteitsplan dat vragen oproept. Wie zijn straks de grootste slachtoffers?
Een onafhankelijk onderzoek door jullie zou mening Rotterdammer/Feijenoorder gerust stellen (of niet natuurlijk).
Dit is ook weer een bijzondere. Het nieuwe stadion moet gebouwd worden op een eerder afgekeurde plek. https://twitter.com/FR12Patrick/status/991596153476182017
Goed topic, laatst ook al wat over gelezen, goed als hier werk van gemaakt wordt!
Vandaag heeft de website www.stadionopzuid.nl een artikel geplaatst met een duidelijke sheet hoe het nu werkelijk zit in de stadionkosten.

http://www.stadionopzuid.nl/publicaties/stadion-feyenoord-city-wordt-fors-duurder/
Het zou fijn zijn voor Feyenoord en aanhang om financieel en hopen ook op sportief gebied aan te haken bij Ajax en PSV. Maar het moet wel realistisch en haalbaar zijn en niet met tegenvallers en daardoor gedupeerden opleveren. En handjeklap en dubieuze belangen verstrengelingen houdt ik helemaal niet van.