Onderwerp

De verwevenheid tussen Nedmag BV, met 50% aandeelhouder NOM en EZK die deelt in opbrengt en winst.

Door

Jakoba 1

Vanuit de Bewonersgroep Borgercompagnie samen met de st. Stopzoutwinning vragen wij aandacht voor onze zorg over ons bedreigde leefmilieu
Ingestuurd: 2 april

Bijdragen aan dit idee?

2 mensen dragen bij aan dit idee

We zoeken jouw hulp om dit voorstel verder uit te werken. Heb je nog goede tips of bronnen? Laat het weten aan Jakoba, deze kan je toevoegen aan het Pitch team.

Draag bij aan deze pitch

Wat moet worden onderzocht?

Nedmag BV brengt enorme schade toe aan mens en milieu. Schade waar ook komende generaties de gevolgen van gaan ondervinden. Ik wil graag uitgezocht hebben hoe het mogelijk is dat de "overheid" die ons dient te beschermen tegen private uitbuiters van onze leefomgeving diezelfde private uitbuiters faciliteert hun vernietigende werkzaamheden voort te zetten. EZK als vergunningverlener kan Nedmag nooit objectief beoordelen zolang het eigen financiele belang van EZK en de NOM daarin een rol spelen.

Voor wie heeft dit gevolgen?

Directe gevolgen voor de inwoners van de gem Veendam, Midden-Groningen en Tynaarlo.

Waarom moet dit verhaal worden onderzocht?

Omdat de burger buitenspel gezet wordt en zoet wordt gehouden met de mogelijkheid van de gang naar de rechter en daar vastloopt.

23 Reacties

Om een reactie te plaatsen moet je betalend lid zijn Inloggen
Filter
0
10
2
11

Bernard 22 1

Goed initiatief, mag wat mij betreft tot op de bodem uitgezocht worden. De meeste aandacht in Groningen gaat vaak uit naar de gasboringen, maar er wordt weinig aandacht besteed aan de activiteiten van Nedmag, dat magnesiumzout uit de bodem wint waardoor eveneens verzakkingen ontstaan. Extra punt van aandacht is dat de overheid, middels de NOM, ook mede-eigenaar is van Nedmag. Mijn stem hebben jullie!

Margie Johnson 1

Goede zaak dat dit eindelijk eens goed wordt uitgezocht!

Margie Johnson 1

Goede zaak dat dit eindelijk eens goed wordt uitgezocht!

Thomas Conroy 1

Dit is vaak het ondergeschoven kindje in vergelijking met de gaswinning, maar heeft dezelfde impact op de bewoners van Veendan, Borgercompagnie en omstreken. Ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

Luuk 51 1

Onze provincie is een zinkend schip, door alles onder onze bodem van daan te halen laten wij het langzaam breken en naar de diepte zakken, en de problemen die hierdoor ontstaan laten wij achter voor onze kinderen en kleinkinderen terwijl anderen zich hier aan verrijkt hebben en hun handen in onschuld wassen. De veroorzakers moet het oplossen en iedereen schadeloos stellen.
Zodat ook onze kinderen en kleinkinderen hier een toekomst kunnen opbouwen.

sita 1

Zoutwinning in Veendam worden gevolgen sterk onderschat .B&W houd college en raad voor dat werkgelegenheid in geding komt.
Veendam krijgt steeds meer te maken met aardbevingen.
In Veendam vind 3 dubbel mijnbouw plaatst.
Zoutwinning, Gaswinning en waterwinning.
Mensen die schade ondervinden worden van Kastje naar de muur gestuurd en weer terug.
Er zijn diverse ondergronds lekkage geweest door zoutwinning/Nedmag, wat doet dat op termijn met onze natuur?? wat doet dat op termijn met Veendam.?
Houd Veendam ook voor de verre toekomst bewoonbaar !

De Jong 1 1

Bodemverzakkingen in en om Borgercompagnie. Door de Nedmag, met hulp van investering van de (semi)overheid onder de noemer van de NOM. Mag tot op de bodem uitgezocht worden.

Jonker 1

Wij horen snachts de zoutwinning als we in bed liggen. Een geluid dat je niet gelijk hoort maar wel voelt. Zou graag zien dat dit onder de loep genomen wordt.

Jody 5 1

Jonker
Helemaal waar !!
Nedmag vernietigt de bodem en het Laag Frequete Geluid dringt overal doorheen.
Stop met de zoutwinning!
Na 45 jaar is het genoeg !

https://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/quarks-und-co/video-und-ploetzlich-ist-die-erde-weg-die-gefahr-der-loecher-unter-uns-100.html

Jeanet Winters 1

Goed dat dit uitgezocht wordt. Hopelijk snel zodat er een verbod komt om Zout uit onze bodem te halen. Mensen raken in de stress net als bij de gaswinning. Mijn stem hebben jullie gekregen!

robert 239 1

Via deze weg verstrekt EZK winningsvergunning aan zichzelf. Ook verkrijgt men daaruit concessievergoedingen ( hoeveel?). De omgeving heeft de lasten maar niet de lusten. Schades worden ontkent en stelselmatig afgewezen. Er is 1 bouwkundig bureau die schade opneemt, beoordeeld en altijd afwijst. Ga je de bezwaarprocedure in dat blijkt dit bureau als adviseur van Nedmag op te treden. Dit bureau stoelt zijn rapporten op onderzoeken uitgevoerd en betaald door Nedmag.

Versteeg 1

Zou mooi zijn als Borgercompagnie en Veendam de onderste steen boven krijgen in dit dossier. Dit gaat veel bewoners aan het hart.

Jenny 23 1

Fantastisch dat dit eindelijk wordt onderzocht.

Pieter 248 1

Ik heb de indruk dat de overeenkomst tussen Nedmag en het lokale waterschap erg ongunstig is voor de gemeenschap van Veendam, Midden Groningen en Hoogezand.

Rolien Thalen 3

De overheid heeft 50% van de aandelen van zoutwinner Nedmag en deelt in de opbrengst. Omwonenden lijden onder schade en overlast.

De overheid heeft dus financiële belangen bij de Nedmag zoutwinning maar is ook degene die de vergunningen afgeeft en verantwoordelijk is voor de controles en de handhaving, een zeer discutabele, ontoelaatbare belangenverstrengeling!

Zie voor meer informatie: https://stopzoutwinning.nl/

De Clercq 1

Uitzoeken graag! Dit is al veel te lang aan de gang met verzakkingen en overlast tot gevolg. Wat is de rol van de overheid in dit dossier?

Jenny 23 1

De tijd dringt, laat het niet te laat zijn.

Leenders 1

De NEDMAG benadeelt bewoners met hulp van de overheid. Tijd dat dit goed onderzocht en aangepakt wordt.

Jean-Pierre 2 1

Volgens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) een publiekrechtelijke instelling die onder de Wob valt maar NOM doet er alles aan om zich aan die verantwoordelijkheid te onttrekken en de bestuursrechter heeft zich in een door Stichting Stop Zoutwinning aangespannen rechtszaak onbevoegd verklaard.

Democratische controle is hierdoor onmogelijk, ongehoord!

Lies Zondag 1

Net als in het windmolendossier dreigt de burger zowel door poliek als door de rechterlijke macht buiten spel gezet te worden. Als niemand de overheid en justitie controleert, dan ligt hier een taak voor Follow the money.

Nicolien 1

Het onderste uit de kan halen, de waarheid naar boven komt en verantwoordelijkheid nemen.

Nel 11

Prima voorstel. Het moet voor eens en altijd duidelijk worden. Wat de verwevenheid is tussen Nedmag en EZK. Het kan niet zo zijn dat EZK enerzijds financieel betrokken is bij Nedmag en anderzijds de vergunning voor de winning van magnesiumzout afgeeft.