Voor of tegen de Wiv? Zo kom je er achter wat je moet stemmen

 

Weet je nog niet wat je op 21 maart moet stemmen? Aan de hand van deze vijf stellingen kom je er achter of je voor of tegen de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten bent.

 

1. Ik vind dat Nederlandse geheime diensten nodig zijn.

Nee: Stem tegen

Ja: Ga door naar de volgende vraag

Geen idee: Lees dit artikel

 

2. Geheime diensten mogen wat mij betreft onder voorwaarden en gecontroleerd bulkgegevens verzamelen (als het nodig, proportioneel en het enige middel om het doel te bereiken is). Ik heb geen probleem met de ‘bijvangst’ die daardoor ontstaat: informatie van burgers die achteraf voor de dienst irrelevant kan zijn. Ze mogen die data gedurende maximaal drie jaar bewaren en delen met het buitenland.

Nee: Stem tegen

Ja: Ga naar de volgende vraag

Geen idee: Lees dit en dit artikel

3. Als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput, mag de dienst proberen om noodzakelijke informatie over een doel te krijgen door een ‘derde’ (bijv. een provider of huisgenoot met dezelfde Wi-Fi-aansluiting) te hacken. 

Nee: Stem tegen

Ja: Ga naar de volgende vraag

Geen idee: Lees dit artikel

 

4. De controle op de diensten door onafhankelijke deskundigen, zowel voor- en achteraf, is voldoende om er voor te zorgen dat Nederlandse spionnen van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zich netjes gedragen.

Nee: Ga naar de volgende vraag

Ja: Stem voor

Geen idee: Lees dit stuk

 

5. Ik vertrouw op de toezegging van het huidige kabinet dat er binnen twee jaar een evaluatie op de wet komt én dat de wet zal worden aangepast, mocht dat nodig zijn.

Nee: Stem tegen

Ja: Stem voor

Geen idee: Zie dit artikel