VACATURE: MANAGER JOURNALISTIEKE PROJECTEN 

Functie:Manager journalistieke projecten Rapporteert aan:de directie Plaats:Amsterdam Noord (nu vooral digitaal) Startdatum:1 februari 2021, maar eerder is ook mogelijk

Over Follow the Money

Follow the Money is een platform voor onderzoeksjournalistiek met als doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. We doen onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich misdragen en daarmee schade aanrichten aan de samenleving. Ons wapen: radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. ‘Follow the Money’ is daarbij onze redactionele vuistregel. Want of het nu om de zorg, de financiële wereld, de politiek of het onderwijs gaat: volg je het geldspoor, dan ontdek je waar de belangen écht liggen.

Doordat we ons uitsluitend op onderzoeksjournalistiek richten, heeft Follow the Money een unieke positie in het Nederlandse journalistieke landschap. We hebben steeds vaker primeurs, onze producties hebben steeds vaker impact.

Over onze journalistieke projecten

Regelmatig zoeken wij de samenwerking op met andere redacties, zoals lokale kranten en - omroepen en journalistieke tv-programma’s. Goede voorbeelden zijn ons Zorgcowboysdossier en ons Jeugdzorgdossier.

Onze ambitie is om de regionale onderzoeksjournalistiek onder de paraplu van Follow the Money naar een hoger niveau te brengen. Dit doen we door grote projecten centraal vanuit Follow the Money te coördineren, en met een groot aantal lokale redacties op te pakken, bijvoorbeeld onderzoek naar jeugdzorg. Dit model is vergelijkbaar met wat ICIJ heeft gedaan met de Panama Papers, waarbij een centrale organisatie de ‘heavy lifting en de coördinatie’ doet en samenwerkt met een groot aantal redacties, zodat op er op 1 moment over 1 onderwerp onder 1 naam zowel  lokaal als landelijk gepubliceerd wordt.

In 2020 zijn we een project gestart rond het thema jeugdzorggeld. In 2021 willen we dit uitbreiden naar twee andere grote projecten. Om deze grootschalige journalistieke projecten en de bijbehorende samenwerkingen in goede banen te leiden, zoeken wij een coördinator.

Dit wordt van je verwacht

Uniek aan deze journalistieke projecten is de werkwijze: het gebeurt nauwelijks dat een landelijke onderzoeksredactie op zo’n grote schaal de samenwerking met regionale (tv)redacties opzoekt. Voor elk project werk je samen met een redacteur die inhoudelijk verantwoordelijk is. Samen gaan jullie onderzoeksteams optuigen en complexe projecten leiden. Jullie rapporteren aan de directie over de voortgang van de projecten.

Bij jou komt alles samen. Je stuurt het onderzoeksteam aan en je bent tegelijkertijd het centrale aanspreekpunt voor deelnemende journalisten van andere redacties. Voor het onderzoeksteam maak je een planning, verdeelt taken, bewaakt deadlines en de projectbegroting, en je regelt afspraken met de redacteuren en journalisten. De ervaringen die je opdoet in het eerste project weet je te vertalen naar verbeteringen voor de volgende projecten. Als we afkoersen op publicatie zorg je dat elke journalist, chef en hoofdredacteur weet wat er wanneer staat te gebeuren. 

In je rol als coördinator heb je veel verantwoordelijkheden, maar je staat er niet alleen voor: je wordt onderdeel van het Follow the Money-team.

De ideale kandidaat

 • Heeft aantoonbare ervaring in het leiden van complexe projecten; 
 • Heeft minimaal 3 jaar werkervaring, bij voorkeur in een journalistieke of maatschappelijke organisatie;
 • Kan deadlines stellen en zorgen dat het team als geheel deze deadlines haalt;
 • Staat stevig in zijn/haar schoenen en behoudt de regie in het project;
 • Beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, ook extern: andere redacties benaderen, samenwerkingen opstarten en die contacten goed onderhouden;
 • Heeft ervaring in het bewaken van deadlines en begroting.

Wij vragen nadrukkelijk aan kandidaten met een biculturele achtergrond om te reageren.

Wat wij jou hebben te bieden

 • Een marktconform salaris
 • Prima secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Je werkt mee aan maatschappelijk relevante onderzoeksprojecten   
 • Je helpt met het optuigen van teams die in staat zijn grote journalistieke projecten uit te voeren (in verschillende regio’s/gemeenten) 
 • Je draagt veel verantwoordelijkheid 
 • Je werkt mee aan een werkwijze waarin Follow the Money frequent en intensief samenwerkt met andere redacties op allerlei fronten
 • Je werkt met en voor een onafhankelijke redactie, die waarheidsvinding in dienst van de samenleving als missie heeft

Interesse?

Graag ontvangen wij je motivatiebrief en cv vóór donderdag 31 december per mail op info@ftm.nl onder vermelding van: Vacature manager journalistieke projecten.