VACATURE: REDACTEUR SOCIAL MEDIA EN NIEUWSBRIEF 

 

Functie: Social media- en nieuwsbriefredacteur (10-20 uur per week)

Begeleiding: Uitgever

Locatie: Amsterdam

Startdatum: 1 september 2022, eerder is ook mogelijk

Over Follow the Money

Follow the Money is een platform voor onderzoeksjournalistiek met als doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. We doen onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich misdragen en daarmee schade aanrichten aan de samenleving. Ons wapen: radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Follow the Money is daarbij onze redactionele vuistregel. Want of het nu gaat om de zorg, de financiële wereld, de politiek of het onderwijs: volg je het geldspoor, dan ontdek je waar de belangen écht liggen.

Onze ruim 37.000 betalende leden zijn erg belangrijk voor ons. Hun financiële steun maakt ons onderzoek mogelijk. Daarnaast betrekken wij het publiek regelmatig bij onze onderzoeken. We vinden namelijk dat de kennis en ervaring van onze lezers een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van onze journalistiek. Ook willen we ons publiek graag verbinden met specifieke onderwerpen en met onze individuele redacteuren, om zo een loyale relatie op te bouwen.

Onze publicaties

Follow the Money is geen krant die elke ochtend op de mat valt. We zitten minder in het nieuwsritme van de Nederlander, publiceren minder artikelen dan dag- en weekbladen – ten minste 1, soms 2 of 3 per dag – en onze artikelen zijn langer en diepgaander.

Onze kanalen

Op sociale media, die een belangrijke factor zijn in het verspreiden van onze artikelen, ligt de focus daarom vooral op de inhoud. Omdat we minder artikelen publiceren, plaatsen we ook minder frequent op sociale media dan andere bedrijven. Daarom is het belangrijk dat onze berichten inhoudelijk sterk zijn en uitnodigen om het hele verhaal te lezen.

Via Twitter (120 duizend volgers) en Facebook (41,5 duizend volgers) en LinkedIn (140 duizend volgers) bereiken we al een aantal jaar een groot publiek, en sinds kort ook op Instagram (36 duizend). Daarnaast verspreiden we onze podcasts via de daarvoor geschikte kanalen.

Onze nieuwsbrieven

Dagelijkse nieuwsbrieven zijn een belangrijk onderdeel van onze strategie om publicaties onder de aandacht te brengen. Daarbij zoeken wij continu naar nieuwe, aantrekkelijke manieren om dit te doen. Daarnaast hebben sommige auteurs hun eigen nieuwsbrief, waarmee ze hun volgers op de hoogte houden en vragen om input voor de artikelen waar zij op dat moment mee bezig zijn.

Dit zijn je werkzaamheden

 • Je bent een aantal dagen per week verantwoordelijk voor de verspreiding van onze artikelen via sociale media. Je doet dit op een beknopte en aantrekkelijke wijze via onze verschillende kanalen: Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram.
 • Je beheert onze social-kanalen, dus naast het creëren van posts beheer je ook de reacties en haak je in op voor Follow the Money relevant nieuws.
 • Je stelt nieuwsbrieven op en verstuurt die naar honderden tot bijna 150.000 mensen. En je zorgt ervoor dat redacteuren hun input voor deze nieuwsbrieven op tijd aanleveren.
 • Je draagt verantwoordelijkheid voor de distributie van enkele grote producties. Dat betekent een plan opstellen voor verspreiding via sociale media, e-mail, persberichten en push-notificaties. Je zorgt dat (eind)redacteuren, beeldmakers en anderen op tijd hun werk bij je aanleveren.
 • Je draagt ideeën aan om Follow the Money op welke manier dan ook beter te maken.

De ideale kandidaat

 • Staat aan het begin van diens carrière
 • Heeft affiniteit met journalistiek en met onderzoeksjournalistiek in het bijzonder
 • Is flexibel: bereid om uren in de avond en in het weekend te werken
 • Kan de Nederlandse taal nagenoeg foutloos toepassen voor het maken van teksten
 • Beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel op papier als in het contact met collega’s en andere redacties
 • Kan de juiste balans vinden tussen zelfstandig optreden en overleg
 • Is creatief

Wij vragen nadrukkelijk aan kandidaten met een biculturele achtergrond om te reageren.

Wat bieden wij jou?

 • Een marktconform salaris. Deze rol kan in overleg in loondienst of op freelancebasis worden vervuld.
 • Een volwaardige plek in het redactieteam.
 • De vrijheid om met eigen initiatieven op het gebied van sociale media te komen.
 • De kans om een bijdrage te leveren aan het verhogen van onze journalistieke kwaliteit. 
 • De kans om samen met onze onderzoeksjournalisten aan onze missie bij te dragen: waarheidsvinding in dienst van de samenleving.
 • Onze kennis over social media, uitgeven en het analyseren van statistieken die je helpen bij je werkzaamheden.
 • Leuke collega’s!

Reageren?

Stuur je motivatie en cv voor vrijdag 19 augustus naar frank.meijer@ftm.nl.